Alžírsko
-
Místní kuchyně
Stejně jako se na území Alžírska střídaly národy z Afriky, Evropy i Asie, tak se mísila i místní kuchyně. Vychází z plodů moře i země a liší se podle sezóny a oblasti. Každá rodina ochraňuje své recepty a předává je z generace na generaci. Tradiční pokrmy spadají buď do kuchyně nomádské plné zeleniny a grilovaného masa, do kuchyně rolnické založené na obilninách nebo do receptů aristokratických rodin se sladkými dezerty a výbornými paštikami. Pokrmy z masa se připravují společně se zeleninou, aby se chutě prostoupily hned při vaření. Hlavní surovinou se stal olivový olej. Nejčastější přílohou je domácí chléb kesra. Mezi oblíbená jídla patří cous cous všeho druhu, ať už je obilnina smíchána jen se zeleninou, či s masem nebo dokonce s mlékem. Náboženství zakazuje požívání vepřového masa, proto ho v nabídce tradičních restaurací neuvidíte. Nahrazuje ho jehněčí maso a ryby. Alžířané si potrpí na originálních kombinacích koření. Oblíbili si chili, kmín, pepř a směs koření Ras el-Hanout. Z pohoří Atlasu pochází merquez, pikantní jehněčí klobása. Shakshouka se připravuje z vajec, chili, cibule a kmínu na rajčatovém základu a podává se při slavnostních příležitostech. V jiných oblastech jde o malé kousky chleba smíchané s jehněčím masem, rajčaty, chili a fazolemi. Podle sezóny se přidává i mrkev, brambory a zelený pepř. Vliv francouzské kuchyně je patrný v přípravě salátů. Sladkým desertem končí každá rodinná večeře. Zajímavostí je, že jsou Alžířané druhými největšími konzumenty medu na světě. Ochutnejte například specialitu Asida. Energii do nového dne dodává místním obyvatelům mátový čaj. Přes den popíjejí tureckou kávu a ovocné džusy. Islám zakazuje požívání alkoholu, který většina Alžířanů z jídelníčku vynechává.