Andorra
-
Místní kuchyně
Andorská kuchyně je v podstatě kuchyní katalánskou. Až na pár obměn se od pokrmů, které najdeme v katalánských restauracích a domácnostech, skutečně neliší. I v Andoře se tak často setkáme s jídly, jejichž hlavní složkou je vepřové maso či mořské plody a ryby. Stejně tak Andořané jedí takřka denně nejrůznější druhy uzenin a klobás v čele s uzenou šunkou a opomíjeny nejsou ani oblíbené tortilly.
K této typicky katalánské kuchyni je však v Andoře oblíbená také příprava sladkovodních ryb – převážně pstruhů – a v horských oblastech se zase mnoho jídel připravuje z rýže. Velmi oblíbená jsou zde také jídla z hub, kterých roste ve zdejších lesích opravdu hodně. Kdo vyhledává trochu exotičtější kulinářské zážitky, ten může ochutnat šneky, které jsou zdejší delikatesou, anebo paellu s veverčím masem. Před několika lety však bylo zpracování veverčího masa zakázáno zákonem, takže už se s ním v Andoře takřka nesetkáte.
V andorských jídelníčcích můžeme najít například:
Pa amg tómaquet: nejčastější předkrm. Opečený chléb, který si potřete česnekem a rozkrojeným rajčetem.
Fromatges i Embotits: místní sýry a uzeniny.
Escudella i carn d'olla: vydatná plévka s masovými kuličkami, těstovinami, zeleninou a někdy i s dalšími druhy masa.
Trinxat: opečená placka z brambor a zelí, často podávaná se slaninou.
Truites de carreroles: houbová omeleta.
Vedella d'Andorra: kvalitní andorské telecí.
Faves amb pernil ibéric: zelené fazolky se španělskou šunkou.
Botifarra amb mongetes: tradiční andorská klobása podávaná s bílými fazolemi.
Coca: nízký koláč s různými náplněmi; nejběžnější je asi se špenátem a vejci nebo s různými druhy zeleniny. Může se připravovat také ve sladké variantě, kdy pak Coca slouží jako dezert.
Cargols: šneci, někdy podáváni s omáčkou.
Arrós amb esquirrol: druh paelly (rizota) s veverčím masem.Důležité je zmínit také místní vína, která se zde pěstují odnepaměti. Za ochutnávku stojí třeba Cim de Cel, jehož vinohrady se nacházejí v nadmořských výškách nad 1 000 metrů. Dalšími dobrými víny jsou pak Escol, Casa Auvinya anebo Caller Maas Berenguer. Milovníci piva by pak měli ochutnat pivo Alpha, které se dodnes připravuje tradičním zůsobem.