Bali
-
Místní kuchyně
Balijská kuchyně je velmi ovlivněna muslimskou a hinduistickou kulturou. Rýže, zelenina, vejce, tofu a různé druhy koření jsou základem každého jídla. Maso je zde velmi drahé, takže dostanete malou porci, nejvíce se však konzumuje kuřecí maso a skopové. Velmi často jsou servírovány mořské plody, jako je tuňák, krab či humr a můžete si být jisti, že ryby budou čerstvé. Místní kuchyně si zakládá na rychlé, avšak velmi chutné stravě. Určitě vyzkoušejte stravování ve Warungu – připomíná jídelnu, vaří zde velmi dobře a zaplatíte o polovinu méně než v restauraci. Můžete se tedy pohodlně najíst – hlavní jídlo, nápoj a zákusek za 200 Kč pro dvě osoby.
Hlavní jídla
Nasi Goreng – vyhlášený národní pokrm – smažená rýže podávaná s mořskými plody, masem, zeleninou a vejcem. Přílohou k rýži je oblíbené tzv. curries , což je zelenina nebo maso v pikantnější omáčce.
Nasi Campur (vařená rýže) a Mie Goreng (smažené nudle) – také podávané se spoustou zeleniny, masem, vejcem. Pokrmy se různě obměňují a nepřijde vám, že byste jedli stále to stejné.
Babi Guling – Balijci milované pečené sele, které se před pečením naplní kořením a zeleninou a pomalu se točí nad ohněm. Dříve se tento pokrm připravoval pouze na významné události, ale momentálně je to jedno z nejoblíbenějších jídel turistů a samotných obyvatel.
Bakso Ayam – silný kuřecí vývar s masovými kuličkami
Krupuk – smažené krevetové oplatky, velmi oblíbené u místních obyvatel
Gado-Gado – zeleninový salát s arašídovou omáčkou a vejci
Satay – umleté maso na bambusových špejlích, většinou z kuřecího masa, ryb nebo tofu podávané s arašídovou omáčkou
Sladká jídla
Oblíbená jsou i sladká jídla, podobná těm našim – palačinky s cukrem, flambovaný banán se šlehačkou nebo puding z bílé rýže, není ale z klasického mléka, ale z mléka kokosového, které dodá výjimečnou chuť.
Nápoje
V teplých dnech vás osvěží džusy nebo koktejly, které jsou připravované z 100% šťávy – například z manga, pomeranče, banánu či ananasu – velkou výhodou je, že za džus zaplatíte v přepočtu 30 Kč.
Pro milovníky piva doporučujeme ochutnat značku Bintang, je lahodná a chuťově se přibližuje značkám jako v České republice.
Balijci zbožňují čaj – v horkém dni můžete okusit ledový čaj, který je vynikající.
Vodu si kupujte balenou, je to bezpečnější a nehrozí vám střevní potíže. Výhodou je, že lahev si můžete doplnit například v restauraci – kde mají vodní nádrže s pitnou vodou.
Typický alkohol je palmová nebo rýžová pálenka Arak, nebo rýžové víno Brem. Dávejte si ale pozor, tento alkohol je pálen za velmi primitivních podmínek a zaznamenalo se několik případů, že turisti po konzumaci oslepli nebo dokonce zemřeli. Najdete zde také dovozové alkoholické nápoje, ty jsou však dražší než u nás.