Belgie
-
Místní kuchyně
Belgická kuchyně je jakousi směsí francouzské, nizozemské a německé kuchyně. Když se pak přípravy jídla zhostí výborní belgičtí kuchaři, vznikají jídla, jejichž kvalita a chuť jistě mile překvapí každého. Velmi oblíbené jsou zde mořské plody a ryby, které se v Belgii připravují na mnoho způsobů. Téměř drtivá většina jídel je podávána se slavnými belgickými hranolky a celý chod je nejlepší zapíjet některým ze stovek druhů místního piva. Mezi nejčastější pokrmy, se kterými se můžete v Belgii setkat, patří:
Moules-frites (fr.)/Mosselen-Friet (niz.): asi nejoblíbenější belgické jídlo – slávky. Podávají se v tmavém kastrolu a mohou být připraveny na nespočet způsobů. Asi nejběžnější a nejoblíbenější jsou slávky na bílém víně, často dále s šalotkou, petrželí a máslem. Jindy se k nim zase přidává řapíkatý celer, pivo, smetana, hořčice atd.
Frites (fr.)/Frieten (niz.): typické belgické hranolky. Existuje mnoho dohadů, z které země pochází tento celosvětově milovaný pokrm. A každý Belgičan vám bude hrdě tvrdit, že to právě Belgii za ně můžeme vděčit. Ať už je to pravda, či nikoli, rozhodně byste měli zdejší hranolky ochutnat. Díky speciálnímu druhu brambor, které navíc procházejí procesem dvojitého smažení, se jedná skutečně o kulinářský zážitek.
Filet Américain: toto jídlo je v Česku běžně známé pod názvem tatarský biftek. Jemně pomleté hovězí maso, které je někdy doplněno o vaječný žloutek, se v Belgii nejčastěji podává se s nakrájenou cibulí, kapary a omáčkou. Jako příloha samozřejmě nemohou chybět oblíbené hranolky.
Carbonnade à la flamande (fr.)/Stoofvlees (niz.): další velmi oblíbené jídlo, pod jehož názvem se skrývá hovězí maso dušené v belgickém pivu. K tomuto pokrmu s charakteristickou sladko-kyselou chutí samozřejmě nesmí chybět porce hranolek.
Krokety: Belgičané mají v oblibě také krokety, které se však od těch běžných přílohových značně liší. Náplní zde totiž není bramborová kaše, ale většinou krémový sýr anebo směs z garnátů. Jedí se v podobě předkrmu; pokud si je ale objednáte se salátem, restovanou petrželkou a hranolky, bez problému zastanou i hlavní chod.
Paling in 't groen: jedním z hodně oblíbených „rybích“ jídel je v Belgii úhoř opečený na másle, zalitý sytě zelenou bylinkovou omáčkou. Ta je tvořena směsí šťovíku, petržele, drchničky, potočnice lékařské, bazalky, pažitky a tymiánu.
Waterzooi: toto belgické národní jídlo částečně připomíná hustou polévku. Jeho příprava je poměrně jednoduchá: v zeleninovém vývaru nebo smetaně se žloutkem se uvaří kořenová zelenina, cibule, brambory a bylinky. Nakonec se do jídla přidá maso – dříve to bylo rybí, dnes už ve většině případů kuřecí.
Gaufre (fr.)/Wafels (niz.): tradiční čtverečkovaný oplatek asi není třeba příliš popisovat. Vafle, které jsou oblíbeným dezertem snad po celém světě, pocházejí právě z Belgie. V zemi se můžeme setkat zejména s dvěma typy Vaflí: Bruselské Vafle, které jsou obdélníkového tvaru a zdobí se nejrůznějšími druhy ovoce, čokoládou, šlehačkou atd., a Lutyšské vafle (Liège wafels), které jsou oválného tvaru, jsou tvrdší a sladší než ty bruselské. Lutyšské vafle se jí bez ozdob, pouze s cukrem.
Čokoládové pralinky: kdo v Belgii neochutná vyhlášené belgické pralinky, jako by tam ani nebyl. Větší či menší čokoládovny se nachází snad na každém rohu a máte tak možnost ochutnávat pralinky nejrůznějších tvarů, chutí i barev prakticky kdykoli a kdekoli.
Z nápojů pak rozhodně doporučujeme ochutnat některé z nepřeberného množství druhů piv. Kromě „běžných“ piv se vyrábějí také piva s nejrůznějšími ovocnými příchutěmi. Každá značka piva si přitom vyžaduje vlastní speciální sklenici, a ochutnávání piv, které je pro mnohé zahraniční turisty velmi oblíbenou součástí dovolené, je tak skutečným zážitkem.