Bělorusko
-
Místní kuchyně
Základ běloruské kuchyně tvoří převážně vepřové maso a nejrůznější přílohy z brambor. V mnoha zdejších pokrmech je patrný vliv sousedních zemí – především Polska, Ruska, Ukrajiny a Litvy. I přesto si však běloruská kuchyně v mnohém zachovává svou jedinečnost a byla by tak škoda místní jídlo neochutnat. Zde je několik tipů:
Khaladnik: polévka podobná boršči; oproti tomuto ruskému pokrmu je však kořeněnější. Pokud budete k polévce přikusovat chléb, plně zastane funkci hlavního jídla.
Hribnoy sup: houbovo-ječmenná polévka.
Močanka: hustá polévka s vepřovým sádlem a opečenými plackami.
Kotleta pokrestyansky: vepřové maso v houbové omáčce.
Draniki: asi nejznámější běloruské jídlo. Jedná se o smažené bramborové placky podobné českým bramborákům. Podávají se s nejrůznějšími omáčkami či směsmi, například s houbami, vepřovým masem, zakysanou smetanou, mákem nebo ovocem.
Kalduny: jedná se o – mezi Bělorusy milované – knedlíky. Plní se širokou škálou ingrediencí od mladého masa, přes houby a zelí, až po sladké varianty s ovocem.
Pokrmy v keramických kotlících: tento způsob servírování v Bělorusku patří mezi velmi oblíbené jak v restauracích, tak i v domácnostech. V kotlíku může být mnoho druhů pokrmů, nejčastěji však například bramborová babka, což jsou brambory s vejci, cibulí a slaninou, nebo dušené maso s bramborami, houbami a zeleninou.
Beloveszhskaya Bitters: hořké pivo vyrobené z více než 100 druhů bylin.
Kvas: ochucený nápoj vyrobený ze sladu, mouky, cukru, máty a ovoce.