Benin
-
Místní kuchyně
Beninská kuchyně je známá svým originálním výběrem koření a omáček. Maso je v Beninu velmi drahé, proto je kuchyně založena na zelenině, kukuřici, arašídech a rajčatech. Z kukuřice se připravuje mouka a následně těsto, základ většiny jídel. Rybí a kuřecí maso se konzumují nejčastěji, ale na talíři uvidíte i hovězí a kozí maso či dobře připravenou krysu na palmovém nebo arašídovém oleji. Z příloh si můžete vybrat rýži, fazole, rajčata, cous cous či sladké brambory. Obyvatelé Beninu si oblíbili i sýry a exotické ovoce, jako je avokádo, mango, pomeranč a ananas. Uzené ryby se podávají s kukuřičným bochníkem a omáčkou. Sýr Wagasi je specialita vyráběná z kravího mléka kmenem Fulani. Aloko, neboli grilované banány, si můžete dát jako dezert. Acarajé jsou oloupané fazolky zformované do kuličky a usmažené v palmovém oleji. Kukuřičné knedlíky namáčené v pikantní omáčce se jmenují Akpan. Beye je oblíbený arašídový koláč podávaný s kávou. Tradiční omáčka Moyo se připravuje z rajčatového základu, cibule a pepře. Většina hospodyněk nemá kuchyni uvnitř rodinného příbytku, ale venku před domem. Vaří se v hliněných nádobách. Dobré jídlo doplňuje dobré pití. Ze severního Beninu pochází jáhlové pivo choukachou, které se na jih dopravuje po železnici a silnicích. Na žádné oslavě nesmí chybět beninský likér Sodabi pálený z palmového vína.