10 největších dobrot egyptské kuchyně
Pokud si potrpíte na dobré jídlo a rádi zkoušíte nové chutě, pak je pro vás ideální dovolená v Egyptě! Škála zde připravovaných jídel je díky bohaté historii a s ní spojeným mísením kultur velmi rozmanitá. Pojďme se podívat na ty největší dobroty egyptské kuchyně, které byste měli určitě ochutnat!
1. Kebab a Kofta
Milovníci dobrého masa v Egyptě rozhodně strádat nebudou! Přestože název pokrmu skrývá dva druhy masa připravované na dva různé způsoby, Kebab a Kofta se často podávají společně. Kebab jsou šťavnaté kostky grilovaného telecího a Kofta jsou válečky z nasekaného jehněčího opečeného na špejli na grilu.
2. Molokhia
Od pohledu sice může Molokhia připomíná špenát ze školní jídelny, chuťově je to ale zcela odlišný pokrm. Připravuje se z lístků jutovníku a spolu s masovým vývarem a směsí koření vzniká pochoutka, která se nejčastěji podává s rýží nebo chlebem.
3. Kushari
Jedním z nejoblíbenějších jídel v Egyptě (a zdaleka ne jen mezi vegetariány) je Kushari. Jedná se o poněkud různorodou směs rýže, špaget, černé čočky, cizrny a husté rajčatové omáčky, která je navrchu posypaná osmahnutou cibulkou.
4. Tameya
Téměř každý, kdo zná alespoň trochu arabskou kuchyni, už slyšel o cizrnové kuličce zvané falafel. Tameya je v podstatě jeho egyptskou verzí, jejíž hlavní rozdíl spočívá v základní spojovací surovině. Tou v případě Tameyi není cizrna, ale bob obecný.
5. Hamam Mahshi
Pečení holoubátek není výsadou jen těch nejlepších šéfkuchařů v Evropě. Grilovaní holubi se v Egyptě připravují už dlouhá staletí a dodnes je tento pokrm považován za velkou delikatesu. Holubi se nejčastěji nadívají bulgurem se směsí bylin.
6. Ful Mudamas
Tento pokrm, pocházející z dob samotných faraonů, je v Egyptě velmi oblíbený. Kašovitá pochoutka z bobu, oleje, česneku a citronové šťávy se nejčastěji podává s pita chlebem nebo bagetou a často se přidává i do sendvičů.
7. Shawarma
Pokud máte rádi Kebab, pak byste měli ochutnat jeho egyptskou obdobu Shawarmu, která je oblíbená rovněž na celém Blízkém východě. Maso ochucené specifickým kořením se na rožeň napichuje vždy v celku (zatímco maso na Kebab bývá někdy mleté) a po ořezání se balí do tenkého pita chlebu. K dochucení slouží nejčastěji omáčky hummus, tahini, česnekový dip a sezónní zelenina.
8. Hawawshi
Na první pohled sice možná trochu neatraktivní, ovšem o to chuťově zajímavější jídlo s názvem Hawawshi by měl ochutnat každý. Směs mletého jehněčího masa s cibulkou, fazolemi a kořením se zapéká uvnitř chleba, díky čemuž je Hawawshi ideální i jako rychlé jídlo do ruky.
9. Fatta
Toto jídlo doprovází většinu významných životních či náboženských (křesťanských i muslimských) událostí v Egyptě. Rýže, opečený chléb a velké množství ostrokyselé řídké omáčky tvoří základ, ke kterému se nejčastěji podává šťavnaté hovězí maso nebo smažené sázené vejce.
10. Konafa
A kdo si dobré jídlo nedokáže představit bez něčeho sladkého na závěr, ten by měl rozhodně vyzkoušet Konafa. Tento dezert, připravovaný z velmi tenkých křupavých nudlí zalitých rozpuštěným máslem a cukrovým sirupem, potěší i ty nejvytříbenější chuťové pohárky.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.