Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Letní dovolená u moře

Letní dovolená u moře Shutterstock

Znáte klasické prázdninové destinace jako své boty? Chcete zažít víc, než cestu autem do Chorvatska? Pak jsou pro vás následující řádky to pravé ořechové! Vybrali jsme 5 originálních letních destinací, kde se dosyta nabažíte moře, panenské přírody, dobrodružství i božské gastronomie. Račte vstoupit do prázdninových rájů pro ty, kteří chtějí objevovat!

Balkánská kráska Černá Hora

Kotorský záliv, Černá Hora

Kotorský záliv, Černá Hora Shutterstock

Než tuhle zemi navštívíte vězte, že Černá Hora rozhodně není černá. Je modrá díky tyrkysovému moři a zelená díky panenské přírodě. Užijete si tu lahůdky jako pršut sušený několik let, olivy a lahodné sýry. Kromě plážových radovánek a národních parků, vám hlavu zamotá historické město Budva či Kotorský záliv, kterému se přezdívá nejjižnější evropský fjord. Ledovec tu nikdy nebyl, ale i tak se jedná o jeden z nejkrásnějších zálivů světa.

Zájezdy do Černé Hory

Nebroušený diamant Kypr

Západ slunce v Ayia Napa, Kypr

Západ slunce v Ayia Napa, Kypr Shutterstock

Živelný kousek země, který je podle řecké mytologie rodištěm bohyně krásy Afrodity je doslova posetý památkami, archeologickými nalezišti i kláštery. Kypr je však hlavně mekkou pro milovníky pláží, mezi ty nejkrásnější patří Nissi Beach či pláže v letovisku Ayia Napa. Byl by hřích odjet bez ochutnávky zdejší gastronomie, večer si při západu slunce objednejte variaci předkrmů zvaných mezze, přinesou vám talíř plný mořských plodů, masa, oliv, sýrů a dalších laskomin.

Dovolená na Kypru

Originální a rodinná Malta

Valetta, Malta

Valetta, Malta Shutterstock

Berete s sebou na dovolenou i malé parťáky? Malta kromě zlatavých pláží a historického města Valleta, nabízí v podstatě ztělesnění dětských snů. Koupání s delfíny, pohádková vesnička, zábavní parky i animační programy unaví i ty největší rošťáky. Energii pak doplňte třeba tradičním dušeným králíkem, grilovanou rybou či chobotnicí nebo nepřeberným množstvím těstovin na všechny způsoby. Maltská kuchyně je vyhlášeným pohlazením pro chuťové pohárky.

Zájezdy na Maltu

Rozkvetlá a voňavá Madeira

Farnost Seixal, Madeira

Farnost Seixal, Madeira Shutterstock

Hledáte kromě relaxu i dobrodružství? Horské hřebeny, kvetoucí louky, vulkanická jezírka, dravé říčky, vodopády a mnoho dalšího na vás čeká, pokud dáte šanci právě Madeiře. Stříhněte si výlet do třetihorního vavřínového pralesa, užijte si ruch a historickou architekturu hlavního města Funchal, nechte se omámit vůní květin v botanických zahradách a vše zapijte sklenkou legendárního vína odrůdy Madeira. Takhle vypadá terapie přírodou.

Dovolená na Madeiře

Nespoutaná a neobjevená Albánie

Vesnice Theth, Albánské alpy

Vesnice Theth, Albánské alpy Shutterstock

Vítejte v zemi, která se kvůli dokonalým plážím, památkám i horským hřebenům, stala černým koněm mezi prázdninovými cíli. Albánie se vám nebude vnucovat prvoplánovou líbivostí. Špičkové hotely tu kontrastují s pasteveckými vesničkami v horách, dlouhé pláže nabízí protipól nesčetným horským vrcholům, třešničkou na dortu je pak mnoho historických staveb zapsaných na seznamu UNESCO. O Albáncích se traduje, že jsou jedním z nejmilejších národů na světě.

Zájezdy do Albánie

10.04.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín