Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 míst v okolí Madridu, která vás budou bavit

Dovolená v Madridu, Španělsko

Dovolená v Madridu, Španělsko Shutterstock

Španělská metropole se řadí k nejoblíbenějším turistickým cílům. Svébytné město, jehož kouzlu rádi podlehnete, si vás získá jedinečnou architekturou, množstvím parků, muzeí i galerií, neodolatelnou chutí tapas, bujarým nočním životem, vřavou festivalů i celou řadou okouzlujících zákoutí. S každou další návštěvou vás Madrid utvrdí v přesvědčení, že má v rukávu celou škálu trumfů, jimiž dokáže překvapit i své nadšené obdivovatele. Mnoho krás se skrývá i za hranicemi města. Váš pobyt si tak můžete okořenit zajímavým výletem.

Město tří kultur: Toledo

Toledo, Španělsko

Toledo, Španělsko Shutterstock

Madrid se nachází v samém srdci Španělska. Jen stěží byste tak hledali příhodnější místo k výpravám za poznáním. Toledo, lemované řekou Tajo, leží na skalnatém kopci a jeho krásou se tak budete moci kochat dříve, než dorazíte do historického centra. Město bývalo kulturním centrem středověké Evropy, ve kterém žili bok po boku křesťané, Židé i Maurové. Během procházky úzkými dlážděnými uličkami starého města tak můžete navštívit impozantní katedrálu Santa Maria de Toledo, mešitu Cristo de la Luz nebo středověkou synagogu Santa Maria la Blanca. O vaši pozornost bude bojovat také nepřehlédnutelná renesanční pevnost Alcázar de Toledo se čtyřmi věžemi, ze kterých uvidíte celé město jako na dlani. V některém z městských parků si můžete udělat piknik a pochutnat si na tradičních marcipánových koláčcích Mazapanes. Kdybyste si chtěli uchovat vzpomínky v podobě suvenýru, pak neváhejte a pořiďte si legendární bohatě zdobený lovecký nůž.

Dovolená v Madridu

Středověký klenot: Segovia

Segovia, Španělsko

Segovia, Španělsko Shutterstock

Město jako z pohádky předčí vaše očekávání. Ani sebelepší fotografie na Instagramu nedokáže zprostředkovat jeho bohémskou atmosféru či úžas nad mistrovstvím středověkých stavitelů, kteří dali vzniknout akvaduktu, jež rozděluje centrum města na dvě části. Architektonický skvost, postavený jen z kamenných bloků bez použití malty, slouží jako ideální orientační bod i místo příjemných setkání. Ve městě prodchnutém historií možná prochodíte boty, ale oslnivý půvab katedrál s bohatě zdobenými vitrážovými okny, pohádkový hrad Alcázar de Segovia či nedobytná brána San Andrés vám je bohatě vynahradí. Odměnit se můžete třeba místní specialitou – pečeným selátkem. Zpáteční cestu vám zpestří prohlídka letního sídla španělských králů Palacio Real de la Granja de San Ildefonso s pečlivě udržovanými francouzskými zahradami a bohatou sochařskou výzdobou. 

Tradiční dobroty plné španělského temperamentu

Čtěte také:

Tradiční dobroty plné španělského temperamentu

Útěk do přírody: Sierra de Guadarrama

Národní park Sierra de Guadarrama

Národní park Sierra de Guadarrama Shutterstock

Pokud se rozhodnete navštívit národní park Sierra de Guadarrama, pak by se vám mohla kromě pevné obuvi a teplejšího oblečení hodit i kniha Komu zvoní hrana. Právě do zdejších úchvatných horských scenérií zasadil spisovatel Ernest Hemingway děj svého nesmrtelného románu. Ranní ptáčata se mohou vydat po některé z mnoha turistických stezek, a ještě před obědem se vykoupat v průzračně čisté vodě horských jezer, užít si panoramatické výhledy a prozkoumat husté borové lesy. V rozmanitém terénu můžete pozorovat kozorožce, daňky, ještěrky i motýly poletující nad rozkvetlými horskými loukami. Zdejší krajinou se můžete prohánět také na kole nebo v koňském sedle.

Na skok do pohádky: Královský palác Aranjuez

Palác Aranjuez

Palác Aranjuez Shutterstock

Vydáte-li se do Madridu s dětmi, pak je kromě prohlídky fotbalového stadionu Realu Madrid, návštěvy Aquaria Madrid a ochutnávky hříšně sladkých churros můžete pozvat na vyjížďku historickým vlakem Strawberry (duben–červen, září–říjen) do oblíbeného sídla královské dynastie Bourbonů. Královský palác obklopuje rozsáhlý park s mnoha fontánami, sochami a jezírky poskytujícími ideální místo pro odpočinek. Během léta vás v areálu potěší mnoho koncertů, divadelních představení a dalších kulturních akcí.

Poznávejte evropské metropole: Zažijte eurovíkend v Římě, Paříži či Barceloně

Čtěte také:

Poznávejte evropské metropole: Zažijte eurovíkend v Římě, Paříži či Barceloně

Autentické Španělsko: Vesnice Sepúlveda

Sepúlveda, Španělsko

Sepúlveda, Španělsko Shutterstock

Románské památky, úzké uličky a poklidná atmosféra, za kterou sem míří zejména turisté ze Španělska. Vesnice Sepúlveda je povinnou zastávkou pro každého, kdo zatouží na chvíli uniknout městskému shonu. Kromě románského kostela postaveného v roce 1093, svatyně Santa Maria de la Peňa a bohatě zdobených tympanonů, si můžete užít pověstnou pohostinnost místních v některé z mnoha útulných kaváren. Nedaleko Sepúlvedy se nachází přírodní rezervace Hoces del Río Duratón. Řeka Duratón tu vytvořila majestátní kaňon, obklopený vysokými skalami. Hnízdiště orlů skalních, supů bělohlavých a celé řady dalších dravců skýtá ideální podmínky pro turistiku i poznávání. Zdejší jeskynní komplexy skrývají unikátní rytiny z doby bronzové.

Zájezdy do Madridu

Tapas u Dona Quijota: Alcalá de Henares

Alcalá de Henarez

Alcalá de Henarez Shutterstock

Středověké město Alcalá, ležící jen 30 kilometrů od Madridu, vás pozve na divokou jízdu bohatou na slavné osobnosti, historické památky i skvělé jídlo. Rodiště legendárního španělského spisovatele Miguela de Cervantese je také místem setkání Kryštofa Kolumba s královnou před jeho odjezdem do Ameriky i sídlem jedné z nejstarších evropských univerzit. Kromě zastávky u rodného domu autora románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha můžete obdivovat elegantní architekturu, navštívit některé z muzeí, arcibiskupský klášter nebo si užít výhled na město z věže Santa Maria la Mayor. Svou návštěvu zakončete stylově -  sklenkou sluncem políbeného španělského vína.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín