Alentejo: Čechem zapomenutý ráj na břehu Atlantiku
Až spatříte místní pláže, které jsou vesměs součástí národních parků a přírodních rezervací, nebudete už nikdy chtít nikam jinam. Skalní formace, útesy, jemnoučký písek, rozšafné vlny a zvuk burácejícího Atlantiku si zamilujete na první pohled. Alentejo ale skrývá mnohem víc, pojďte ho s námi objevit...
Zvukomalebně znějící jméno tohoto kraje přesně vystihuje místní atmosféru. Malebnou krajinu plnou vinohradů, olivových hájů a korkových dubů si kdysi zamilovali Římané, Vizigóti i Mauři. A pozvolna se dostává i do povědomí gurmánů. Co je na tomto kraji v jižním Portugalsku tak výjimečné?
Neobjevená gurmánská destinace
K tradičním ingrediencím patří maso z černých prasat, ovčí sýry, kaštany, čerstvá zelenina, olivový olej, ryby, plody moře či sádlo. Tradiční kuchyni si nejlépe vychutnáte v některé z tradičních hospůdek. Místní obyvatelé jsou k turistům velmi přátelští a jistě vám ochotně doporučí to nejlepší z nabídky. Zkuste třeba lehce nakyslou polévku ze žraločího masa (Sopa de Caho), vepřové maso s mušlemi, cibulí a koriandrem (Porco à Alentejana) nebo čerstvou mořskou rybu se zeleninovým salátem. To vše s nezbytným doprovodem silného červeného vína. Nezapomeňte ani na dezert. Na ty jsou v Alenterju skuteční mistři. K těm nejvyhlášenějším patří dýňovo-mandlový koláč, ovocné košíčky nebo žloutkové kuličky. K těm se skvěle hodí silná černá káva.
Věděli jste, že marmeláda má svůj původ v Portugalsku?
Původně se připravovala jen z plodů kdoulí, které se zde nazývají marmelo. Můžete si ji tady dát jako součást místních sladkostí nebo jako přílohu k sýrům.
Skutečnou delikatesou je sušená šunka z černých prasat
Ta se živí téměř výhradně žaludy, které dodávají jejich masu jedinečnou lehce nasládlou chuť. Maso se suší na slunci bez použití udíren a ke konzervaci je použita mořská sůl. Pro dosažení dokonalé chuti je třeba nechat maso vyzrát. Ty nejlepší kýty zrají 18 až 60 měsíců.
Světová korková velmoc
Většina korkových dubů roste v rozsáhlých hájích v kraji Alentejo. Korkový dub je jediným stromem, který dokáže obnovit svou kůru. Tvá to však dlouhých devět let. Ideální dobou pro olupování kůry je počátek léta. Dělníci ji olupují ručně ve velkých plátech, pomocí speciálních seker.
Čtěte také:
Kůra z jednoho korkového dubu poslouží na výrobu 65 000 zátek do vinných lahví
Ideální kvalitu má korek ze třetí sklizně. Portugalsko si cení svého přírodního bohatství natolik, že zakotvili zákaz kácení dubů i do svých zákonů.
Vyhlášená vinařská oblast
Plocha zdejších vinic má úctyhodných 13 000 hektarů a roste zde na 20 odrůd vinné révy. Znalci vín oceňují především červená vína. Rodí se zde mladá vína, chutnající po zralém ovoci i elegantní archivní skvosty. Vášniví vinaři si mohou v některém z informačních center vyzvednou mapu Alnetejské vinařské stezky a vypravit se na cestu lemovanou vinnými sklípky i vyhlášenými vinařstvími. Dlouhou tradici tady má i výroba olivového oleje, který vyniká svou kvalitou i jemnou chutí.
Suché a horké klima dodává Alenteju specifický charakter. Letní teploty tady běžně dosahují až 40 stupňů Celsia. Svlažit se můžete na některé z nádherných pláží. Jednou z nejkrásnějších je Praia Grande de Porto Covo. Písčité pobřeží s blankytně modrými vodami Atlantského oceánu tady lemují vysoké útesy. Ideální dobou pro návštěvu tak zůstává jaro, kdy se celý kraj zazelená a rozkvete. Podzim v Portugalsku vás zase okouzlí množstvím zeleniny a ovoce, prodávaných na místních trzích.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.