Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alkoholické suvenýry z celého světa: Vyberte si ten svůj

Přípitek u jídla

Přípitek u jídla Shutterstock

Jen málokdo dokáže z dovolené odjíždět s prázdnou. Patříte do tábora těch, kteří kromě kupy prázdninových zážitků potřebují i věcné suvenýry? Pak příště přibalte před návratem domů lahvinku lahodného místního moku. Potěšte své blízké říznou pozorností, možná u společného přípitku začnete spřádat plány na další cesty.

Balkánské na zdraví!

Lahev balkánské rakije

Lahev balkánské rakije Shutterstock

Pokud své prázdninové chvíle trávíte rádi na Balkáně, možná už víte, jak je tento kraj bohatý na řemeslné speciality. Mezi zdejší folklor by se dala zařadit i rakije. Ovocná pálenka je nejen v zemích jihovýchodní Evropy považována za národní nápoj i přírodní lék osvědčený zejména při žaludečních potížích nebo nachlazení. Výborně funguje také jako ranní životabudič nebo forma aperitivu. Ve společnosti sušených uzenin nebo lahodných sýrů dokáže příjemně navnadit chuťové buňky na další hodování. Svou nezaměnitelnou roli hraje při slavnostních příležitostech i pro temperamentní Albánce, Chorvaty, Bulhary či Makedonce. Potěšíte jí zejména milovníky naší slivovice, rakije je de facto její jihovýchodní sourozenec.

Zájezdy do Bulharska

Kde se pivo pije, tam se dobře žije

Belgická piva na čepu

Belgická piva na čepu Shutterstock

I když je Česká republika označována jako pivní velmoc, existují destinace, kde má zlatavý mok stejně hlubokou tradici. Ke státům neodmyslitelně spjatých s pivem patří například Belgie. V místních hospůdkách mívají běžně na čepu i deset druhů zajímavých speciálů. Snadno tak provedete předvýběr, který z pivních pokladů se vyplatí přibalit do kufru. Zdejší druhy vám rozšíří chuťové obzory, natrefíte totiž na piva s lehkými ovocnými tóny, nebo tmavá piva s nádechem ořechů a karamelu. Pravdou však je, že místní pivní mok mívá mnohem vyšší procento alkoholu, takže se vám pod kůži dostane rychleji než klasické české ležáky.

Tekutý klenot z rýžových polí

Japonské rýžové saké

Japonské rýžové saké Shutterstock

Těžko byste hledali typičtější japonský alkoholický nápoj, než je rýžové víno saké. Produkty z rýžových polí se tu těší velké oblibě i na talíři. Kdo by odolal fenomenálnímu sushi, rýžovým nudlím, závitkům z rýžového papíru nebo slaďoučkým dezertům? Bez bílých zrnek se neobejde ani výroba výborného kvašeného saké, která se nápadně podobá procesu vzniku piva. Saké se popíjí studené (10 °C), teplé (20 °C) nebo horké (30 °C), v závislosti na ročním období nebo preferencích konzumenta. Většina druhů čítá na 14 až 17 procent alkoholu, jeho síla spočívá v nezaměnitelné chuti.

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Čtěte také:

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Pálenka, kterou miluje celý svět

Anýzový likér

Anýzový likér Shutterstock

Máte rádi, když z kořenky zavoní hvězdičky sušeného anýzu a nepohrdnete typickými modrými hašlerkami? Pak byste měli okusit anýzový likér, který si zamiloval celý svět. Setkat se s jeho obdobami můžete napříč kontinenty. Alkoholický nápoj s výraznou svěží chutí a vůní okusíte v Itálii, pokud si objednáte sambucu, jejíž šmrnc podpoří přidání ledu a kávových zrnek. Ve Francii jej najdete pod názvem pastis, jeho výraznou chuť tu z pravidla ředí vodou nebo z něj připravují míchané drinky. Národní nápoj Řecka ouzo jistě dobře zná každý, kdo trávil svou dovolenou na ostrovech v Jónském moři. Mezi nejkonzumovanější destiláty patří i v Turecku, kde jej na pultech najdete pod názvem raki. Pálenkou ze zkvašených vinných hroznů se tu připijí už od dob Osmanské říše, její kouzlo spočívá ve dvojím pálení, přičemž do druhé destilace se přidává voňavý anýz i další aromatické bylinky. Ať už anýzový nápoj ochutnáte kdekoliv, rozhodně vás nezklame jako aperitiv, ani v malých dávkách k zahnání žaludečních a trávicích neduhů.

Zájezdy do Itálie

Bylinný pozdrav z Holandska

Holandský jenever

Holandský jenever Shutterstock

Kraj tulipánů a větrných mlýnů byste neměli opouštět bez památky v podobě láhve jeneveru. Přezdívá se mu také „holandský gin“, vyrábí se však výhradně dle původní receptury ze 17. století a od standartního ginu se odlišuje především chutí i barvou. Jalovcové aroma tu ustupuje do pozadí, na jazyku vás pohladí tóny směsice bylin. V dozvuku vám možná lehce připomene whiskey, k níž má blízko i jeho proces výroby.

Rudá úroda z vinic nad řekou Douro

Portské víno

Portské víno Shutterstock

Podmanivé letovisko Porto vám nabídne možnost zažít poklidné životní tempo i výhledy na klikatící se řeku Douro, historická zákoutí a lány vinic. Právě ty, společně s uměním místních vinařů, daly světu vyhlášené portské víno. Dovezte svým blízkým lahvinku rudého moku, po jehož degustaci ústa zahalí sladká a plná chuť vyždímaná z portugalských hroznů. K typickým charakteristikám patří vyšší procento alkoholu (obvykle 19 až 22 %), výrazné aroma a jasná barva. Jeho intenzivní chuť skvěle doplňuje dezerty, hodí se ke kávě i jako příjemná tečka za pěkným večerem ve formě digestivu.

Dovolená v Portugalsku

Doušek s nádechem ořechů a karamelu

Dubové sudy, ve který zraje ararat

Dubové sudy, ve který zraje ararat Shutterstock

Milovníci vinných pálenek jistě nikdy nepohrdnou láhví dobrého koňaku. Tou je můžete obdarovat po návštěvě Gruzie nebo Arménie. Místní divukrásná příroda otiskla svůj charakter i do chuti prvotřídního destilátu. V Arménii sahá tradice legendárního Araratu až do 19. století. Stal se nedílnou součástí hostin na dvoře císaře Mikuláše II., k jeho milovníkům patřil i Winston Churchill či Frank Sinatra. Není vyloučené, že jeho fantastická chuť a libá vůně si omotá kolem prstu i vás. Jinak tomu nebude ani v sousední Gruzii, kde podobně lahodný nápoj seženete pod názvem Gruzignac. Po jeho otevření ve sklence zazáří jantarová barva, pod nosen zavoní ořechy i mandle a po jazyku pohladí tóny karamelu. Nejlépe si ho vychutnáte po malých doušcích při pokojové teplotě.

Z ledovce až do vašeho pohárku

Lahev vodky

Lahev vodky Shutterstock

Pokud se vydáváte na sever, neměla by vám v kufru chybět pravá finská vodka. Na prémiové chuti se podílí tři základní složky – voda, slunce a ječmen. Pramenitá voda z ledovců dodává destilátu průzračnost a jemnost. Díky slunci, jež v létě nezapadá po dlouhých 72 dní, může tamní ječmen dokonale uzrát a stát se rmutem, tedy kvalitním základem pro destilaci, která čítá na 200 kroků. Výsledkem je průzračný nápoj, který je skvělý sám o sobě i jako gró míchaných koktejlů.

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Čtěte také:

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Bublinky na oslavu života

Vinice v Champagne-Ardenne, Francie

Vinice v Champagne-Ardenne, Francie Shutterstock

Potěšení nám může přinášet šumění lesa či mořských vln, radost se dokáže skrývat i ve sklence šumivého vína. Za tím pravým a jedinečným se musíte vypravit do oblasti Champagne-Ardenne, kde se jako na jediném místě na světě smí vyrábět král mezi alkoholickými nápoji. Ne nadarmo je otevření láhve šampaňského symbolem oslav či slavnostních chvílí. Severovýchod Francie vám mimo výhledu na vinohrady a popíjení bublinek nabídne i středověká města a zajímavou historii. Výletem do kraje šampaňského si můžete příjemně zpestřit třeba návštěvu romantické Paříže.

Tequila pro vaše amigos

Pěstírna agáve, Mexiko

Pěstírna agáve, Mexiko Shutterstock

Jedině z kraje modrých agáve si můžete přivézt pravou a nefalšovanou tequilu. Návštěva slunného Mexika se bez ní neobejde. Po celém světě opěvovaný destilát, který se popíjí ve společnosti citronu a špetky soli, si oblíbili všichni, kteří holdují objevování nových chuťových rozměrů. V závislosti na délce a způsobu zrání tak můžete objevovat nekonečnou chuť a charakter temperamentem nabité tequily.

Zájezdy do Mexika

Drink s vůní lesa

Borovička

Borovička Shutterstock

Pro kvalitní pálenku nemusíte jezdit daleko. U našich slovenských bratrů si můžete zahřát hrdlo jejich národním klenotem, borovičkou. Třebaže je plná vůní lesa, s borovicí nijak nesouvisí. Její jméno je odvozeno od slovenského výrazu borievka neboli jalovčinka. Vyrábí se totiž zkvašením a následnou destilací jalovcových bobulí. Pravá borovička se obejde bez přidaného cukru i aromat a může se tak pyšnit označením čistě přírodní destilát. Obsah alkoholu se obvykle pohybuje kolem 45 %, takže kromě vonných pryskyřic a olejů ucítíte i pořádné teplo v hrdle. Nejlépe chutná samotná, sami ji však nepijte, byla by totiž škoda se o potěšení z ní nepodělit s přáteli.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín