Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bali, ostrov s duší: Nasajte genius loci Indonésie

Terasy rýžových polí, Bali

Terasy rýžových polí, Bali Shutterstock

Možná jste už zaslechli, že když matka příroda rozdávala své bohatství, na tropických ostrovech v Indonésii krásou rozhodně nešetřila. Jeden z nich září nejen svěží zelení, ale i škálou adrenalinových a spirituálních zážitků, které si odsud odvezete společně s úsměvem na tváři. Nechte se zlákat k jeho návštěvě a posuďte sami, proč je tento kousek světa jednou z nejoblíbenějších cílových destinací naší planety. 

Vábení jemného písku na vyhřátých plážích

Atuh Beach, Bali

Atuh Beach, Bali Shutterstock

Sáhodlouhý seznam úžasných pláží je pravděpodobně nejsilnějším lákadlem, které návštěvníky do tropického ráje přitahuje jako magnet. Tamní pobřeží je totiž ideálním místem pro vodní radovánky, sportovní vyžití, i pro vnímání přírody či posezení a rozjímání s výhledem na oceán. Teplé podnebí, jemný písek, zázemí luxusních resortů i opuštěné pobřežní zákoutí uprostřed vápencových útesů, uspokojí jak náročné cestovatele, tak dobrodruhy s batohem na zádech. Teplota vody se průměrně pohybuje kolem 27 stupňů po celý rok, takže dost možná nebudete chtít nosit nic jiného, než plavky.

Dovolená na Bali

Tradiční ceremonie i festival líbání

Festival Omed-Omedan, Bali

Festival Omed-Omedan, Bali Shutterstock

Opravdovou duchovní hloubku Bali nelze nasát jen z fotografií na přebalech cestovatelských magazínů. Lví podíl na popularitě ostrova má právě uvolněná atmosféra, která na vás po příletu dýchne. Bohatě k ní přispívají domorodé kulturní tradice. Každých 210 dní se tu opakuje deset dnů trvající svátek vítězství Boha nad zlem a vrcholem kulturní sezóny je Nový rok, který se slaví na konci března nebo začátkem dubna. Oslavy zahrnují den očisty, obětní obdarovávání a zahánění zlých duchů pomocí bubínků, gongů, činelů i ohňostrojů. Po této živoucí podívané následuje den ticha Nyepi. Mezi akce, kterou milují jak domorodci, tak turisté, patří i festival Omed-Omedan, známý jako rituál líbání. Nenechte se zmýlit zdáním, že hromadné pusinkování představuje nekalé mravy, naopak, obřad se provádí za účelem navázání přátelství a udržení harmonie i solidarity mezi lidmi.

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Čtěte také:

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Posvátné kouzlo duchovních chrámů

Chrám Ulun Danu Beratan, Bali

Chrám Ulun Danu Beratan, Bali Shutterstock

Ne nadarmo nese Bali přezdívku ostrov Bohů a tisíce chrámů, hinduistická víra tu má hluboké kořeny. Důkazem je množství zdobených věžiček vykukujících ze všech koutů země, od malých domácích svatyní, které najdete téměř v každé rodině, po pompézní okázalé svatostánky. Obdivovat můžete majestátné chrámy říční, vodní, královské nebo ty, jenž byli zasvěceny předkům, posvátnost čiší i z impozantních komplexů pagod v horách. Přesně takovou oázou zenového klidu je chrám Ulun Danu Beratan, zasazený mezi zelenými svahy v centrální části ostrova, poznáte ho podle věžiček zrcadlících se v hladině jezera Beratan. Ať už si jako cíl výletu vyberete jakýkoli z balijských svatostánků, nebudete litovat. Nezapomeňte, že je třeba ctít zdejší striktní pravidla, mezi které patří i to, že do těchto bohům zasvěcených míst musíte přicházet bosí a vhodně oblečeni. K zahalení můžete směle využít i sárongy, které bývají u vchodu k zapůjčení.

Zájezdy na Bali

Dobrodružství mezi vodními živly

Vodopád Aling-Aling, Bali

Vodopád Aling-Aling, Bali Shutterstock

Popadněte surfařské prkno a vrhněte se mezi vlny. Na poloostrově Bukit najdete surfové školy i uvolněnou atmosféru, která je s tímto sportem neodmyslitelně spjata. Vzrušující jízdu můžete také prožít při sjíždění sladkovodních toků, spleť říčních koryt tu totiž poskytuje ideální podmínky pro rafting. Na gumovém člunu se dostanete na zajímavá místa a poznáte tamní přírodní divy ze zcela jiné perspektivy.

Hladinu adrenalinu pomůže vystřelit i vodní dobrodružství na vodopádu Aling-Aling. Místo obklopují skalnaté útesy, které lákají milovníky skoků do vody. Ti tu mohou vyzkoušet několik úrovní přírodních skokánků, průzračná voda jezírka pak poskytne odměnu ve formě příjemného osvěžení. A pokud byste ještě neměli mokrých radovánek dost, naskočte na kamenný tobogán v korytě vodního toku.

Potopit se ke krásám mořského světa nebo plavat na hladině se šnorchlem a plaveckými brýlemi, i to je jedna z možností, jak trávit volné chvíle během návštěvy Bali. Moře kolem indonéských ostrovů je totiž plné fantastických korálových útesů a pestrobarevných živočichů v čele s ohromujícími mantami.

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Čtěte také:

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Spektrum přírodních krás

Rýžová políčka, Bali

Rýžová políčka, Bali Shutterstock

Na nezaměnitelném rázu krajiny se podílí nádherné horské oblasti s bujnou zelení, mezi kterými se jako diamanty třpytí hladiny jezer i burácející vodopády. Při svém ostrovním putování nesmíte opomenout návštěvu oku lahodících rýžových políček, které pro místní obyvatele představují nejen zdroj obživy, ale mají společenský i památkový přesah. Důkazem je fakt, že se mohou chlubit čestným místem na seznamu památek UNESCO. Proslulé zelené terasy najdete třeba pod horou Batukaru v nadmořské výšce 700 m. n. m., odkud se táhnou až k oceánu.

Kombinace zdejší úrodné vulkanické půdy se spletí vodních toků a spoustou slunečního svitu, stvořila záplavu tropické flóry, která svým květenstvím mění ostrov v jednu velkou bující botanickou zahradu. Na vaše smysly zaútočí krása kvetoucích ibišků, vůně růžových i bílých oleandrů nebo půvab lotosových květů, které zdobí hladiny jezírek jako posvátné symboly čistoty, elegance a lásky.   

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Slastná úleva pro znavené cestovatele

Masážní salon na Bali

Masážní salon na Bali Shutterstock

Až pocítíte, že po vašich toulkách potřebujete trochu zpomalit a nechat odpočinout unaveným svalům, zamiřte do nejbližšího masážního salonu. Vyzkoušejte tradiční masáž horkými kameny, která z těla odplaví všechen nahromaděný stres. Obdivuhodné dovednosti v umění uvolnění svalového napětí se na Bali předávají už po staletí, navíc tu za špičkové služby zaplatíte naprostý zlomek ceny v porovnání s tuzemskými masážními centry. V rámci rozmazlování těla a ducha si můžete dopřát i prospěšnou vlasovou kúru, pleťovou masku, peeling či manikúru.

Umění číhající za každým rohem

Pouliční festivalové dekorace, Bali

Pouliční festivalové dekorace, Bali Shutterstock

Na Bali zaplesají i duše milovníků umění. Balijci jsou pověstní neutuchající tvořivostí, která se odráží v celé atmosféře ostrova. Stěží budete hledat čtvrť bez galerie nebo nástěnných maleb. Produkty poctivé rukodělné práce plné zdobení a hinduistických motivů nakoupíte za každým rohem. Kreativitu a talent domorodců můžete obdivovat i při vystoupení pouličních tanečníků, hráčů na hudební nástroje, malířů, designérů a dalších profesí. Pokud zatoužíte po suvenýru z cest, vybírat můžete ze skromných dřevěných přívěsků až po špičková umělecká díla. Tvořiví nadšenci tu mohou dokonce absolvovat kurz malování a vyzkoušet si, do jaké míry je zdejší umělecký náboj nakažlivý. Stačí popadnout štětec a ponechat volnost i prostor své tvůrčí duši, svým cestovatelským vzpomínkám tak vtisknete život na plátně.

Podlehněte kouzlu optimistického Thajska

Čtěte také:

Podlehněte kouzlu optimistického Thajska

Přijetí plné vlídných úsměvů

Žena z Bali

Žena z Bali Shutterstock

Možná jste zaslechli, že typickou vlastností domorodců je neskutečná vřelost a pohostinnost. Navázat milou konverzaci nebo dokonce nová přátelství je tu snadnější, než byste čekali. Kamarádští Balijci totiž často se zájmem započnou rozhovor s kýmkoli, včetně turistů. Díky jejich vlídným úsměvům, snaze o porozumění a ochotě se tu budete cítit jako vítaní a vážení hosté. Mimochodem, věděli jste, že známé rčení, že s úsměvěm jde všechno lépe, pochází z hinduismu?

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín