Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Časový posun v Thajsku a Vietnamu

Thajsko

Thajsko

Toužíte po romantické a dobrodružné dovolené v tajuplných zemích s bohatou historií, velkolepými stavbami a pestrou přírodou? Vydejte se do Thajska nebo Vietnamu. Obě tyto země mají stejný časový posun oproti České republice.

Časový posun

Thajsko leží na východní polokouli a tamní čas se vzhledem k našemu přičítá. Časový posun tak činí +5 hodin v létě a +6 hodin v zimě. V případě Vietnamu je to stejné, Česká republika se nachází v pásmu UTC +1 a Vietnam v pásmu UTC +7, rozdíl mezi nimi je tedy 6 hodin, ale neplatí to v letních měsících, kdy u nás přecházíme na letní čas. Časový rozdíl bude v tom období pouze 5 hodin.

Možnosti a doba letu do Thajska a Vietnamu

Česko je od Thajska vzdálené 8605 km, let z Prahy potrvá přibližně 11 hodin a bude s mezipřistáním. Někdy ovšem mohou lety s mezipřistáním trvat i 14 hodin. Přímým letem, jenž trvá 10 hodin, se lze dostat do Bangkoku z Vídně, Frankfurtu, Dubaje a dalších měst. Čeští turisté se mohou bez víza zdržet v Thajsku do 30 dnů.

Do Vietnamu (konkrétně do Hanoje nebo Ho Či Minova Města) se lze dostat z Prahy, Vídně, Mnichova i jiných měst. Doba letu z Prahy do Hanoje dělá i s mezipřistáním 15 hodin. Pro cesty do Vietnamu však potřebujete turistické vízum. Lze si ho vyřídit v Praze.

Rýžové terasy ve Vietnamu

Rýžové terasy ve Vietnamu

Co navštívit v Thajsku a Vietnamu?

Thajsko se pyšní výtečnou kuchyní a takřka nedotčenou přírodou. Thajci jsou velice přátelští a místní taxíky sympaticky levné. V tropické zemi je i v čase naší české zimy příjemná teplota ke koupání. S Vietnamem je to vlastně vcelku podobné. Také tam můžete ochutnávat výborné pokrmy, užívat si koupání a potápění a objevovat zatím ještě nepoznané přírodní krásy. Na tamních plážích bývá poměrně prázdno.

Z mnoha zajímavých míst v Thajsku, která stojí za zhlédnutí, jmenujme hlavní město Bangkok, největší a nejlidnatější v zemi. Turisticky oblíbená je zejména ulice Khao San Road s levnými obchůdky, stánky s pouličním jídlem a řadou nočních klubů. Rozhodně byste neměli vynechat návštěvu Grand Palace, komplexu budov, jejž tvoří královské sály, chrámy a starověké památky. Z dalších míst zmiňme alespoň hinduistický chrám Phanom Rung na severovýchodě Thajska, jedno z nejznámějších turistických letovisek Phuket či jeden z nejkrásnějších thajských národních parků Khao Sok.

Bangkok, Thajsko

Bangkok, Thajsko

Také Vietnam má pro každého něco. Nabízí destinace urbanistické i přírodní. Navštivte bar Mam Linh's na pobřeží Nha Trang, relaxujte na pláži Cua dai, prozkoumejte džungli ostrova Cat Ba. Zájemce o historii nadchne královský komplex Minh Mang v Hué či chrám My Son. Okouzlí vás ale i tajemné jeskyně Halong Bay. Z přírodních parků doporučujeme Národní park Yok Don, kde se můžete potkat se slony.

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín