Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Malebný přístav Marsaxlokk, Malta

Malebný přístav Marsaxlokk, Malta Shutterstock

Všechno, co si jen dovedete představit pod pojmem skvělá dovolená u moře a možná i něco navíc – tak by se dala v krátkosti charakterizovat Malta. Vděčný cíl turistů, toužících po prosluněných plážích, historických skvostech, jedinečné kultuře i skvělé kuchyni. Nejmenší z členských států Evropské unie jim na území menším než je rozloha naší metropole, představí sedm tisíc let historie, nádherné pobřeží, 300 slunečných dní v roce, skvělé jídlo a dva ostrovy rozdílné jako noc a den.

Kapesní dovolená

Valletta, Malta

Valletta, Malta Shutterstock

Malta nabízí na 317 kilometrech čtverečních dokonalý mix historie i přírodních krás. Ostrov je tak dostatečně malý na to, abyste stihli poznat všechny jeho půvaby i během krátké dovolené. Vždyť kde jinde se vám během jediného dne poštěstí zvládnout hloubkový ponor, opalovačku na jedné z nejkrásnějších evropských pláží, prohlídku nejstaršího megalitického chrámu světa, ochutnávku vynikajícího pečeného králíka a večerní posezení v některém z vyhlášených koktejlových barů?

Objevujte s námi Maltu

Historické skvosty

Mdina, Malta

Mdina, Malta Shutterstock

Díky strategické poloze mezi Evropou a Afrikou poutala Malta od nepaměti pozornost všech, kteří toužili ve Středomoří něco znamenat. Ostrov zázraků, na kterém byl podle pověstí po 7 let vězněn bájný Odysseus, je živoucí učebnicí dějepisu. Ať už vás fascinují osudy dávných mořeplavců, hrdých maltézských rytířů nebo pozůstatky megalitických staveb, na Maltě vás bude historie obklopovat na každém kroku. Fascinující megalitické chrámy Hagar Qim z mladší doby kamenné, vystavěné na mírném svahu s nádherným výhledem na moře, vám učarují magickou atmosférou. Podobně fascinující jsou i citlivě zrestaurované megalitické chrámy ve městě Tarxien. Procházka maltskou historií by nebyla úplná bez prohlídky elegantního hlavního města Valletta, romantické Mdiny i sousedního Rabatu s jedinečnými katakombami sv. Pavla a sv. Agáty.

10 důvodů k návštěvě Malty

Čtěte také:

10 důvodů k návštěvě Malty

Dokonale fotogenická

Typické uličky na Maltě

Typické uličky na Maltě Shutterstock

Jen stěží byste hledali místo, jehož každý kout přímo volá po zvěčnění. Dramatické útesy, křivolaké kamenné uličky, barevné rybářské loďky, tradiční rybářské trhy překypující úlovky všech barev a velikostí, impozantní chrámy i místa známá z pláten kin. Stylové nedostatky vašeho dovolenkového outfitu zaniknou na pozadí malebných náměstíček, dech beroucích památek zapsaných na seznamu UNESCO i zlatavých pláží zvolna spadajících do blankytně modrého moře.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Charismatický Gozo

Dwejra Bay na ostrově Gozo

Dwejra Bay na ostrově Gozo Shutterstock

Maltské souostroví tvoří 7 ostrovů z nichž jen 3 jsou obydlené. Protipólem hustě obydlené Malty je populární prázdninový ostrov místních – Gozo. Od Malty se liší na první pohled. Je zelenější, úrodnější, členitější a také o poznání klidnější. Z přístavu ve Vallettě sem vyplouvají několikrát denně výletní lodě a trajekty s turisty, toužícími zažít tak trochu jinou Maltu. Během půl hodinu trvající plavby je možné spatřit i třetí z obydlených ostrovů – Comino. Gozo vás vezme za srdce panoramatickým výhledem z Cittadelly, nenáročnými výšlapy podél útesů, úchvatnou zátokou Dwejra Bay, potápěním v proslulé Blue Hole i Svatyní obrů – nejstarší kamennou stavbou na světě.

Objevte řecký klenot: Rajskou pláž Elafonisi na Krétě

Čtěte také:

Objevte řecký klenot: Rajskou pláž Elafonisi na Krétě

Na vlnách pohody

Golden Bay, Malta

Golden Bay, Malta Shutterstock

Malta je plná krásných písčitých pláží. Stačí si jen vybrat a strávit nezapomenutelné chvíle na vlnách pohody. Největší a nejnavštěvovanější pláží je Mellieha Bay, kterou s oblibou vyhledávají rodiny s malými dětmi. Do karet jim hraje jemný zlatavý písek, prvotřídní plážový servis i pozvolný vstup do moře. Zlatý písek pokrývá i vyhlášenou Golden Bay, ležící v severozápadní části ostrova. Pláž Ramla Bay na ostrově Gozo láká načervenalým pískem, průzračně čistou vodou i pozvolným vstupem do moře. V blízkosti pláže se nachází mytická jeskyně Kalypsó, v níž byl vězněn bájný Odysseus.

Vyberte si zájezd na Maltu

Dovolená na vidličku

Králík na jeden z maltských způsobů

Králík na jeden z maltských způsobů Shutterstock

Kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Svěží maltská kuchyně je bohatá na zeleninu, ryby, plody moře i nezbytné králičí maso. Právě králík je maltským národním jídlem. Vychutnáte si ho tu na mnoho způsobů. Osvědčenou klasiku představuje stuffat tal-fenek – králik dušený na víně s opečenými brambory a zeleninou. Vynikající jsou také špagety s mořským ježkem nebo hovězí roláda bragioli. Přidáte-li ještě sklenku vynikajícího maltského vína, pak možná zatoužíte po vzoru bájného Odyssea zůstat uvězněni na ostrově a nechat se opájet jeho nekonečnou krásou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín