Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cinque Terre – pět italských skvostů

Vernazza, Cinque Terre, Itálie

Vernazza, Cinque Terre, Itálie

Cinque Terre (Pět zemí) je oblast na východním pobřeží Ligurie mezi přímořským letoviskem Levanto a přístavem La Spezia. Oblast, která patří k nejmalebnějším koutům Itálie, nese název podle pěti kouzelných vesniček. Z důvodu obtížné přístupnosti byla po celá staletí ochraňována před okolním světem. Díky tomu si zachovala svůj původní charakter.

Národní park Cinque Terre

V roce 1997 bylo Cinque Terre díky svojí jedinečnosti zapsáno mezi památky světového dědictví UNESCO. I díky této skutečnosti se oblast dostala více do povědomí široké veřejnosti a stala se turisty velmi vyhledávanou, oblíbenou a hojně navštěvovanou lokalitou. Kvůli ochraně zdejší nádherné panenské přírody zde následně vznikl i národní park

Národní park Cinque Terre

Národní park Cinque Terre

Cinque Terre = pět zemí

Monterosso al Mare

Je hlavní, největší a také nejmodernější z pěti vesniček. Právě sem jezdí nejvíce turistů kvůli krásným písečným plážím, které jsou od staré čtvrti odděleny kopcem. Celá vesnice je obklopena mořem, skalisky a zelenými pahorky. Mezi památky, které jsou častým cílem turistů, patří strážní věž Aurora a kapucínský klášter San Francesco.

Monterosso al Mare, Cinque Terre, Itálie

Monterosso al Mare, Cinque Terre, Itálie

Manarola

Pohádková vesnička leží na skalním útesu v nadmořské výšce 3-25m, na kterém jsou těsně vedle sebe postaveny domky v zářivých pastelových barvách. Bývá označována za nejbarevnější místo Itálie. Právě zajímavá architektura a nádherné výhledy na moře jsou největšími turistickými lákadly. Manarola byla turisty objevena teprve nedávno a je nejklidnějším místem celé oblasti Cinque Terre.

Manarola, Cinque Terre, Itálie

Manarola, Cinque Terre, Itálie

Riomaggiore

V údolí říčky Rivus Maior se rozprostírá rybářská vesnička Riomaggiore. Stojí na dvou protilehlých strmých skalách, přičemž domky jsou natěsnány jeden vedle druhého. Mezi stavbami vedou uzoučké křivolaké uličky a hlavně stovky schodů.

Riomaggiore, Cinque Terre, Itálie

Riomaggiore, Cinque Terre, Itálie

V Riomaggiore se nachází jedna z nejslavnějších stezek na světě Via dell´Amore neboli Stezka milenců. Stezka je vytesána do útesu nad mořem a nabízí neskutečně romantické výhledy. Začíná na náměstí v Riomaggiore a podél pobřeží vás dovede až do Manaroly.

Stezka milenců, Cinque Terre, Itálie

Stezka milenců, Cinque Terre, Itálie

Vernazza

Je jediným přírodním přístavem v Cinque Terre. Vesnička má historické centrum plné architektonických skvostů. Díky pestrobarevným omítkám domů, úzkým uličkám s nespočtem schodů bývá Vernazza označována za nejpůvabnější z celé oblasti Cinque Terre. Nedaleko přístavu se nachází kostel sv. Margarety z Antiochie, který má 40m vysokou zvonici s osmiúhelníkovým půdorysem. Za návštěvu stojí kaple Panny Marie z Regia, ze které se zachovalo románské průčelí. Právě zde se nachází slavná Africká Madona, neboli černá Panna Marie.

Vernazza, Cinque Terre, Itálie

Vernazza, Cinque Terre, Itálie

Corniglia

Nejmenší a také nejodlehlejší vesnička leží na útesu ve výšce cca 100m nad mořem, díky čemuž je někdy nazývána „Orlím hnízdem“. Jediný způsob, jak se dostat dolů k moři nebo železniční stanici je po dlouhém kamenném schodišti čítajícím více než 380 schodů. Corniglia nabízí ze všech pěti vesniček nejlepší podmínky pro koupání. V okolí Corniglie se nacházejí nejrozsáhlejší vinice celé oblasti. Místní bílé víno bylo oceňováno již v římských dobách.

Corniglia, Cinque Terre, Itálie

Corniglia, Cinque Terre, Itálie

Cesta a ubytování v Cinque Terre

Trasa

Vzdálenost Cinque Terre  od Prahy je cca 1000km. Cesta vede kolem Mnichova, přes Brener, v Itálii pokračuje pořád na jih. Před městem Modena je třeba odbočit na Parmu a za ní pak stále dál na jih až do přístavního města La Spezia.

V hotelu nebo v soukromí?

Jelikož jsou od sebe vesničky vzdáleny jen pár kilometrů, lze je projít během celodenního výletu. Pakliže chcete oblast prozkoumat důkladněji, je třeba mít dopředu zajištěno ubytování. Hotelů v oblasti není příliš, vhodnou a oblíbenou variantou je bydlení v soukromí.

Vernazza nabízí idylická zákoutí

Vernazza nabízí idylická zákoutí

Doprava v Cinque terre

Doprava v celé oblasti je komplikovaná, silnice jsou velmi strmé a úzké. Vjezd autem do vesnic je omezený, pokud by vám ale byl umožněn, budete mít pravděpodobně problém zaparkovat, protože musíte respektovat vyhrazená parkovací místa pro místní. Proto je lepší využít jiný způsob dopravy.

Vlakem

Projížďka všemi pěti vesničkami je dlouhá cca 41km, vlakem to zvládnete během několika minut. Na libovolné zastávce můžete samozřejmě vystoupit a dále pokračovat pěšky.

Vlaková zastávka v Manarole

Vlaková zastávka v Manarole

Pěšky

Pokud se vydáte pěšky po některé z krásných stezek, které vesničky spojují, určitě nebudete litovat. Všechny stezky jsou přehledně značeny, vybrat si můžete s několika okruhů. Pěší procházku můžete kombinovat s vláčkem.

Stezka mezi vinohrady, Cinque Terre, Itálie

Stezka mezi vinohrady, Cinque Terre, Itálie

Lodí

Nejoblíbenější variantou dopravy po Cinque Terre je parník. Koupíte si lodní lístek, a jednoduše si vystoupíte v každé vesničce. Můžete tam být libovolně dlouho, jakmile dostatečně nasajete atmosféru, pokračujete v plavbě dál. Lodní doprava funguje kyvadlově, jezdí přibližně každou půl hodinu. Na pohled z moře na kouzelné pestrobarevné domečky na skalách jen tak nezapomenete.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín