Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Destinace s příchutí čokolády aneb 7 zastávek pro čokoholiky

Mlsání čokolády

Mlsání čokolády Shutterstock

Ruku na srdce, málokdo odolá sladkému pokušení. Za dekadentním čokoládovým dobrodružstvím se můžete vydat do starobylých mexických měst, ale kakaové boby voní pod nos i z evropských metropolí. Nebojte se rozšířit svůj itinerář o čokoládové zastávky – obohatíte se o nové zážitky, pocítíte příval energie a chuťové pohárky se zatetelí blahem.

Mexiko

Šálek tradiční horké mexické čokolády

Šálek tradiční horké mexické čokolády Shutterstock

Mexiko je místem, kde se začala psát čokoládová historie. Když před více než 3000 lety indiánský kmen Olméků obstarával svá políčka na území úrodných deštných pralesů, vzkvétaly jim pod rukama první keře kakaovníků. V průběhu doby je v pěstování vystřídali Mayové, kteří z plodů dokázali připravit lahodný nápoj. Tradice čokoládové výroby se v Mexiku zachovala až do dnešních dní, přesvědčit se o tom můžete sami zejména ve městě Oaxaca. V těchto končinách se setkáte převážně s odrůdou Criollo, která Mexičanům umožňuje vyrábět jednu z nejlepších čokolád světa. Smlsnete si na ní nejen v dezertech, její lahodná chuť tu proniká i do slaných pokrmů. Kakao totiž dokáže skvěle podtrhnout chuť pikantní omáčky molé, která bývá s oblibou servírována jako kořeněný doplněk kuřecího masa. Na každém rohu zde můžete okusit také tu tejate neboli nápoj bohů. Vyrábí se z fermentovaných kakaových bobů, pražené kukuřice a kakaových květů, nechat si uniknout jeho unikátní chuť by byla velká chyba. Před odjezdem se zastavte i v La Soledad, kde nakoupíte vyhlášené čokoládové směsi, kvůli kterým se rozhodně vyplatí vyhradit trochu volného místa v kufru.

Dovolená v Mexiku

Belgie

Grand Place v Bruselu, Belgie

Grand Place v Bruselu, Belgie Shutterstock

Kdyby se volil sladký král Evropy, Belgie by zaujímala přední místa na stupních vítězů. Domov více než dvou tisícovek čokoládoven si vás omotá kolem prstu zejména lahodnými pralinkami. Kdo by odolal křupnutí pevného povrchu bonbonu, které vystřídá chuť měkké a hedvábné náplně. Přijít na kloub těmto návykovým jednohubkám můžete při exkurzi místní čokoládovny. Ve voňavých manufakturách nahlédnete pod ruce zručným odborníkům, při kreativních workshopech se dokonce přiučíte základům jejich řemesla. Čokoládové žně zažijete zejména v Bruselu. Při toulkách malebnými historickými uličkami nebudete vědět, do kterého čokoládového butiku zapadnout dříve. Nevynechejte ani návštěvu Musée du Cacao et du Chocolat, kde vám bude porce sladké historie servírována na dvou patrech, závěrem vás nemine ani ochutnávka výtvorů mistrů chocolatiérů. Svou pouť zakončete na bruselském náměstí Grand Place. Na této adrese sídlí spousta tradičních i moderních obchodů, odkud si odvezete ty nejsladší věcné vzpomínky.

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Čtěte také:

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Tchaj-wan

Trhy ve městě Kaohsiung, Tchaj-wan

Trhy ve městě Kaohsiung, Tchaj-wan Shutterstock

Asijský ostrov proslulý směsicí přírodních krás, kulturního bohatství a vlídností místních obyvatel, vás okouzlí i po gastronomické stránce. Pochutnáte si tu na pouličním jídle i výběrových čajích a na seznamu požitků nechybí ani lahodná čokoláda. Kakaové farmy jsou rozesety zejména na úrodném jihu. Řemeslné čokoládovny se vám připletou do cesty ve městech Kaohsiung nebo Kenting. Kromě úžasných pláží si tu užijete pulzující noční trhy, na jejichž pultech nechybí čokoládové produkty. Kromě kakaových plantáží v regionu najdete i farmy kávové a ovocné. Díky přísunu rozmanitých čerstvých surovin tak okusíte inovativní kombinace chutí. Nezapomeňte si pár čokotyčinek s ovocnými a kávovými tóny přibalit i na cestu domů.

Ekvádor

Kakaovníková plantáž v Ekvádoru

Kakaovníková plantáž v Ekvádoru Shutterstock

V Ekvádoru vás uvítá otevřená náruč domorodců i zástup starých kakaovníků vystupující z ranní mlhy. Tamní plantáže nabízejí útočiště vzácným druhům hedvábných žab i nejmlsnějším jazýčkům a zvídavým dobrodruhům. V dnešní době průmyslové výroby je stále těžší najít farmy s tradičními a poctivými postupy, Ekvádor si však stále zakládá na produkci kvalitního kakaa. Není divu, jeho pěstování je ověnčené dlouholetou tradicí a dávnou historií. Okusíte zde odrůdu Arriba, která se vyznačuje velmi návykovou ovocnou a svěží chutí. Slastné pomlaskávání se ozývá i z ulic města Quito, které je známé prvotřídními čokoládovnami a sladkými butiky. Odměňte své chuťové buňky rozmanitou paletou chutí a pořiďte si degustační sadu. Odpustit byste si neměli ani tekutou sladkou tečku v podobě kakaového likéru, který je považován za vrcholné dílo místních čokoládových mágů.

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Čtěte také:

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Švýcarsko

Prodejna čokolády v Curychu, Švýcarsko

Prodejna čokolády v Curychu, Švýcarsko Shutterstock

Věděli jste, že právě Švýcarsko má celosvětově nejvyšší míru spotřeby čokolády v přepočtu na obyvatele? Tady se prostě každý čokoholik bude cítit jako ryba ve vodě. Zlatým švýcarským ručičkám vděčíme za geniální vynález tabulkové mléčné čokolády, která tu spatřila světlo světa na konci 19. století. Alfou a omegou tamní cukrářské výroby je prvotřídní alpské mléko. Nezměrná krása horského prostředí se přímo úměrně promítá do vysoké kvality švýcarských čokoládových pochoutek. Utvrdí vás v tom návštěva Curychu přezdívaného hlavní město čokolády. Na jazyku se vám tu rozplynou smetanově jemné lanýže nebo originální bílá čokoláda posetá jedlými květy z alpských strání. K hladině Curyšského jezera můžete zasednout se sáčkem místních bonbonů. Za čokoládovými zážitky vás vyveze i oblíbený výletní vláček mezi stanicí Montreux a čokoládovnou Cailler-Nestlé v Broc.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Japonsko

Variace pralinek se zeleným čajem

Variace pralinek se zeleným čajem Shutterstock

V zemi vycházejícího slunce se chlubí kreativními cukrářskými postupy. Zakousnout se můžete do čokolády se šmakem zeleného čaje nebo sakury, odvážlivci si nechají v ústech zažehnout oheň příchutí wasabi. Jak originální pišingry vznikají, zjistíte v Royce' Chocolate World v Hokkaido. Uprostřed hravého interiéru vás budou vábit ještě hravější místní pochoutky a nahlédnout tu můžete i do výroby. Oblíbenou čokoládovou destinací je také Kóbe. Až si pochutnáte na zdejším vyhlášeném hovězím mase, vydejte se ulovit svou sladkou tečku do jednoho z čokoládových butiků, v centru města se to jimi jenom hemží. Mezi vší tou sladkou nádherou není vůbec těžké se prokousat až do stavu maximální čokoládové blaženosti.

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Čtěte také:

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Francie

Francouzské pain au chocolat

Francouzské pain au chocolat Shutterstock

Centrum kvalitní gastronomie a poctivých řemeslných produktů, taková je Francie. Vedle vína a sýrů vám gurmánské uspokojení pomohou přivodit i zdejší čokoládové kreace. V Paříži, destinaci požitkům zaslíbené, si na své přijdou všichni snílci, romantici a milovníci dobrého jídla. Ve stínu architektonických skvostů se tu můžete procházet a ukusovat křupavé pain au chocolat nebo se zastavit u jednoho z mnoha šikovných chocolatiérů. Ať už navštívíte La Maison du Chocolat, Pralus nebo Jacques Genin v módní čtvrti Marais, vězte, že vás z nabídky bude přecházet zrak. O Francouzích je známo, že jejich jazýčky jsou mlsné a nároky na kvalitu potravin vysoké. Proto se můžete spolehnout na prvotřídní výrobky napříč celou zdejší čokoládovou scénou. Na výborných makronkách či čokoládových tartaletkách si tu pochutnáte za každým druhým rohem.

Dovolená ve Francii

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín