Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Janova za nejvznešenějšími paláci a největším evropským akváriem!

Janov, Itálie

Janov, Itálie

Janov je hlavním městem oblasti Ligurie a provincie Genova a nejdůležitějším italským přístavem – jedním z největších ve Středozemním moři a Evropě. Táhne se přibližně 35 km podél pobřeží Ligurského moře. Je sídlem univerzity, arcibiskupství a řady kulturních institucí. V roce 2004 se stal Hlavním městem evropské kultury a o dva roky později byla část jeho historického centra zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO.

Janov - město krásných kostelů a chrámů

Janov zdobí mnohé půvabné kostely a katedrály, které přinášejí potěchu oku i duši. Jmenujme např. katedrálu San Lorenzo s goticky upraveným portálem; kostel San Ambrogio e Andrea, jejž krášlí obrazy vlámského malíře Petera Paula Rubense; kostel Santissima Annunziata s klasicistickou fasádou a freskami janovských umělců ze 17. století; Sant'Agostino – jednu z mála gotických staveb ve městě s typickou fasádou z bílého a modrého mramoru či konečně kostel San Torpete, vyzdobený malbami G. B. Carloneho. Našlo by se tady samozřejmě daleko více památek religiózního charakteru, které stojí za zmínku a zhlédnutí. Vydejte se do Janova a objevte je všechny!

Katedrála San Lorenzo v Janově

Katedrála San Lorenzo v Janově

Obdivujte významné stavby, malebné ulice a náměstí Janova!

Kdo zavítá do Janova, toho okouzlí nejen majestátnost náboženských pamětihodností, ale i řada dalších historických a krásných budov, kterých je tu vskutku požehnaně.

Vítězný oblouk v Janově

Vítězný oblouk v Janově

Pozornost k sobě jistě připoutá novogotický hrádek Castello d'Albertis na zalesněném vrcholku Monte Galletto. Tvoří jednu z neodmyslitelných dominant Janova.

Castello d'Albertis

Castello d'Albertis

Další působivé stavby hledejte na náměstí Piazza de Ferrari, jemuž vládne budova Opery (Theatro C. Felice) od A. Rossiho, Akademie umění (Palazzo dell'Accademia Ligustica) s obrazárnou a budova Nové burzy (Palazzo della Nuova Borsa) s bohatě zdobenou fasádou. Symbolem města se stala věž Torre de la Lanterna připomínající maják. Je považována za nejstarší dochovanou památku svého druhu na světě. Od roku 2006 v ní sídlí muzeum historie města a přístavu.

Torre de la Lanterna, Janov

Torre de la Lanterna, Janov

Neměli byste minout ani dóžecí palác (Palazzo Ducale) a kousek dál na Piazza Dante, u gotické městské brány se dvěma věžemi Porta Soprana, domnělý rodný dům Kryštofa Kolumba.

Porta Soprana

Porta Soprana

Paláce nejbohatších janovských rodin si můžete prohlédnout na ulici Via Garribaldi, kterou místní nazývají Strada Nuova. Cílem šlechtických rodin bylo vystavět paláce s nádhernými fasádami, úchvatnými nádvořími a zahradami s fontánami a nymfami, s obrovskými freskovými sály, luxusním nábytkem a sbírkami vzácného umění. Právě tyto honosné paláce jsou součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Je jich tam zapsáno celkem dvaačtyřicet. Největší a nejvýznamnější z nich je Palazzo Doria Tursi, kde je dnes radnice.

Palazzo Doria Tursi

Palazzo Doria Tursi

Nedaleko odtud (asi 3 minuty chůze) stojí Palazzo Spinola s národní galerií (Galleria Nazionale). Koho by spíše zajímalo sochařské umění, pro toho tu je Sochařské muzeum v klášteře S. Agostino. Pěkné paláce naleznete i na Via Balbi, hlavní ulici propojující nádraží P. Principe se starým městem.

Palazzo Reale v Janově

Palazzo Reale v Janově

Odpočinková zábava pro děti i dospělé

Kdo by si teď už rád odpočinul od kultury a poznávání, může zavítat do starého přístavu Porto Antico, kde se nalézá promenáda a molo s restauracemi a kinosály. V severní části lze navštívit největší evropské akvárium Acquario di Genova. Jeho prohlídku ocení malí i velcí turisté. Jednotlivé úseky vám představí žraloky, tučňáky, medúzy, různé tropické ryby a volně žijící živočichy Antarktidy. Jedna z oblastí je věnována plazům a obojživelníkům deštných pralesů. Mají tady dokonce místnost virtuální reality, která nabízí zkušenost z cesty do hlubin, a prostor pro tvorbu ryb s herními stanicemi, kde si můžete vytvořit svou ideální rybu a umístit ji do virtuálního akvária. Ani zde ale zábava nekončí! Nedaleko akvária totiž můžete navštívit Námořní muzeum Muma Galata, největší muzeum tohoto typu ve Středozemním moři, jež vás seznámí se životem námořníků, cestujících a přistěhovalců. V přízemí je expozice věnovaná lodím poháněným vesly. První a druhé patro se zaměřují na plachetnice, třetí se pak zabývá transatlantickými plavbami a migrací lidí mezi Evropou a Amerikou.

Galéra Neptune v Porto Antico

Galéra Neptune v Porto Antico

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín