Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrodružná Gruzie: Královna Kavkazu plná skvělých chutí

Velký Kavkaz, Gruzie

Velký Kavkaz, Gruzie Shutterstock

Dříve tu sídlily prastaré civilizace a po Hedvábné stezce proudil čilý obchodní ruch, teď tu zažijete nezapomenutelné chvíle v obklopení originálních měst i panenské přírody. Můžete vystoupat k nejvyššímu vrcholku starého kontinentu, sjíždět vodní toky na raftu či kánoi nebo přijít na chuť ziplingu. Do zavazadla stačí přibalit touhu po dobrodružství, nudu všedních dní ponechat doma a směle vyrazit na euro-asijské hranice.

Panorama Velkého Kavkazu

Ušguli, Gruzie

Ušguli, Gruzie Shutterstock

Milovníci hor, zbystřete, v Gruzii se pokocháte pořádnými kopci. Na rozlehlém území se tyčí mohutné pohoří Velký Kavkaz, z jehož zasněžených vrcholků i rozkvetlých horských louček budete mít evropský kontinent jako na dlani. Obklopí vás nedotčená příroda i starobylé vesničky, z nichž nesmíte minout nejvýše položenou trvale obydlenou evropskou vísku Ušguli. Díky své unikátní poloze a jedinečnému rázu, který si zachovala po dlouhá staletí, má své čestné místo na seznamu světového dědictví UNESCO.

Zájezdy do Gruzie

Protnutá Hedvábnou stezkou

Jeskynní komplex Uplistsikhe

Jeskynní komplex Uplistsikhe Shutterstock

Když starověké karavany brázdily dnešní Gruzii, přispívaly k rozkvětu celého území a zdejší kultury. Hedvábnou stezkou táhli obchodníci z východu na západ i ze severu na jih, míjeli tu důležitou zastávku, horské město Uplistsikhe. Tento jeskynní komplex najdete dodnes na skalní plošině, při jeho návštěvě vám učarují nejen výhledy, ale hlavně spleť kamenných chodeb a zdánlivě nekonečná zákoutí plná tajemství.

Oslavte začátek prázdnin u moře: Nejoblíbenější letní destinace

Čtěte také:

Oslavte začátek prázdnin u moře: Nejoblíbenější letní destinace

Kolébka vína

Gruzínské vinice

Gruzínské vinice Shutterstock

V Gruzii se ocitnete ve vinařském ráji, jehož tradice sahá hluboko do historie. Vypráví o tom řada legend, jedna z nich praví, že místní víno miloval i biblický Noe. Oblibu vína potvrzují i vědecké poznatky, podle archeologických nálezů hliněných nádob bylo zjištěno, že s výrobou vinného moku se tu začalo už před 8000 lety. Jedinečný gruzínský um uznávaný jako nehmotné kulturní dědictví UNESCO můžete okoštovat napříč celou zemí. Při cestách po Gruzii často natrefíte na dopravní značení s nápisem „vinná stezka“. Sledování těchto značek vás zavede mezi úrodné lány poseté révou i k věhlasným velkým vinařstvím, rodinným sklípkům i vinným butikům produkujících prémiové víno. Spojuje je touha ohromit vaše chuťové pohárky a dopřát radost i rozveselení. Pokud milujete lehká ovocná vína, zamiřte do oblasti Rača-Lečchumi nebo Kvemo Kartli, zemité tóny červeného vína okusíte v regionech Ajara a Guria.

Dovolená v Gruzii

Sýrový král zelené kuchyně

Tradiční gruzínská kuchyně

Tradiční gruzínská kuchyně Shutterstock

Rozmanitá krajina a vliv západní i východní kultury daly za vznik jedinečné gastronomii. Gruzie je gurmánskou rajskou zahradou, kde se na prostřeném stole odráží zvyky, rituály, kreativní duch i přírodní bohatství. Uctít hosta dobrým jídlem, vínem nebo pálenkou čača je pro Gruzínce naprostou samozřejmostí a základní slušností. Královskou hostinu tu dokážou vykouzlit i ze skromných zásob. Pokud se vám poštěstí zúčastnit se legendárního hodování zvaného „supra“, poznáte posvátný obřad, v němž má každý svou roli. Všechny úkony tu mají pevně stanovená pravidla a spolehnout se můžete na to, že stůl se bude prohýbat pod záplavou národních pochoutek. Chybět nesmí obyčejný chléb, čerstvá i nakládaná zelenina, saláty a voňavé bylinky. Pochutnáte si na špenátových kuličkách, lilkových závitcích nebo plněných vařených knedlíčcích. V sedmém nebi tu budou vegetariáni i vegani, řada pokrmů totiž stojí na zelenině a luštěninách. Po ochutnání zeleninového tataráčku s ořechy a granátovým jablkem si na maso nevzpomenou ani zarytí masožravci.

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Čtěte také:

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

I když každý region nabízí svůj jedinečný pokrm a budete mít možnost okusit mnoho rozmanitých chutí, korunním klenotem zdejší kuchyně je chačapuri. Až si ho objednáte, zakousnete se do vláčného chlebového těsta plněného sýrem. Pokud dáváte přednost variantě masové náplně, seženete ji pod názvem kupdari. Ochutnat můžete chlebovou kapsu plněnou fazolovou pastou nebo bílý chléb s rozpečeným sýrem, máslem a volským okem navrch. Jisté je však to, že vás tento vřelý pokrm svou prostou, ale podmanivou chutí doslova obejme a vykouzlí blažený výraz na tváři.

Perla Kavkazu i náboženská křižovatka

Tbilisi, Gruzie

Tbilisi, Gruzie Shutterstock

Už jste někdy navštívili město, kde můžete míjet zdobné pravoslavné, gregoriánské i římskokatolické kostely a zároveň se kochat pohledem na synagogy, mešity či chrámy? Přesně takový náboženský a etnický mix najdete v hlavním městě Tbilisi. Metropole stojící na křižovatce dějin, kultur i kontinentů, je opojnou směsicí východu a západu. Základy města byly položeny v 5. století našeho letopočtu a od té doby přitahuje zástupy návštěvníků, kteří přijíždí nejen za horkými léčivými prameny, po nichž dostalo město své jméno. Výhledem na město se pokocháte z pevnosti Narikara, která se tyčí v samotném centru města. Dohlédnete odsud na plynoucí řeku Mktvari i na okouzlující atmosféru dlážděných uliček. Ty po setmění ožívají čilým nočním životem. V místních restauracích a barech totiž můžete strávit klidně celou noc a protančit podrážky svých střevíců. Možná, že po osobní návštěvě dáte za pravdu Alexandru Dumasovi, který Tbilisi popsal jako fascinující romantické město plné legend.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Vodní radovánky i dobrodružství na skalních útesech

Pobřeží Černého moře v Gruzii

Pobřeží Černého moře v Gruzii Shutterstock

Pokud lačníte po zážitcích a milujete toulky přírodou, čeká vás za hranicemi Gruzie sladká odměna. Ať už preferujete procházky hustým lesem, bloudění mezi stalaktity a stagmity nebo lezení po skalách, budete mít doslova žně. Ať už vaše kroky povedou kamkoli, pravděpodobně skončíte v jedné z mnoha chráněných lokalit. Podstatnou část zdejší přírody zdobí průzračné řeky, bující vodopády či třpytivé hladiny jezer. Právě na těchto místech si můžete vyzkoušet jízdu na kajaku, raftu nebo propadnou adrenalinovému canyoningu. Na dobrodruhy čeká slaňování vodopádů, plavání v průzračných kaňonech vyhaslých sopečných kráterů i skoky ze skalnatých útesů. Během výpravy za přírodními poklady, byste neměli vynechat návštěvu pobřeží Černého moře. I tady zažijete více, než jen koupání, opalování a pozorování západů slunce nad mořskou hladinou. Mezi vlnami prosvištíte na rychlých člunech a kochat výhledem na pevninu se můžete i z prkna paddleboardu.

Po stopách prvních Evropanů

Dmanisi, Gruzie

Dmanisi, Gruzie Shutterstock

Milujete historii a hodiny dějepisu pro vás byly procházkou růžovou zahradou? Pak pro vás bude Gruzie doslova nebeským rájem. Za historickou třešinkou zavítejte do města Dmanisi, ocitnete se na místě nálezu lebky staré přes 1,8 milionu let. Před touto úctyhodnou dobou se tu procházel první Evropan, kterého vědci pojmenovali Homo Georgicus neboli člověk gruzínský. V místním Národním muzeu se o těchto prapředcích dozvíte mnoho zajímavostí.

Adrenalin ve vlnách: Nejlepší destinace pro vodní sporty

Čtěte také:

Adrenalin ve vlnách: Nejlepší destinace pro vodní sporty

S lidovým folklorem až ke hvězdám

Gruzínský folklorní tanec

Gruzínský folklorní tanec Shutterstock

Nechte se ovanout místní kulturou a staňte se svědky jedinečných tanečních pohybů vyprávějících příběhy o válce, víře, lásce a přátelství. Takové jsou gruzínské národní tance. Divadla plní nejen elegantní tanečníci a jásající dav žadonící o přídavek, ale i všudypřítomná národní pospolitost. Velkolepá přestavení doprovázené lidovými písněmi připomínají jednu velkou oslavu. Je fascinující, kolik příběhů dokáže hudba odvyprávět. Mezi melodickými tóny na vás dýchne další místní specialita – strukturovaná polyfonie, při které se hudební zážitek násobí několikahlasým podáním. Gruzínská polyfonní lidová píseň Chakrulo byla dokonce zařazena do Zlatých desek vyslaných do vesmíru na palubě sondy Voyager.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín