Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobytí Severního pólu

Stojíte na místě, kde zemská osa protíná zemský povrch, jiskřivě mrazivý vítr vám bere dech i poslední zbytky sil, ale ve vaší duši je pocit naprosté euforie. Jste tady, dobyli jste Severní pól!

Severní pól

Severní pól

Takhle nějak může vypadat váš zhmotněný sen. V dnešní době není nemožné prakticky nic. I tak zdánlivě nepředstavitelná věc, jakou je dobytí nejsevernějšího místa naší zeměkoule, může mít svoji reálnou podobu.

Máte-li dost odvahy, odhodlání a především velké finanční zázemí, protože zájezdy do oblasti Severního pólu patří k tomu vůbec nejdražšímu, co cestovní kanceláře nabízejí, proměňte se na několik dní v průzkumníky a dobyvatele, kteří pokoří i takovou metu, jakou je svatý grál všech cestovatelů.

Severní pól na mapě

Severní pól na mapě

Na Severní pól s cestovní kanceláří

Plánovat výpravu na Severní pól po vlastní ose je holý nerozum. Expedici takových rozměrů přenechejte raději dobrodruhům, kteří mají s putováním mrazivou arktickou pustinou zkušenosti. Všichni, kdo byť jen uvažujete o absolvování výpravy na vlastní pěst, šlápněte na brzdu a nechtějte nemožné. Vězte, že těch, kdo na Severní pól vyráží po vlastní ose je jen hrstka, expedici několik měsíců nebo i let plánují a při jejím absolvování si sáhnou na dno svých fyzických i psychických sil. Plánování a uskutečnění výpravy tedy raději nechejte v rukou těch nejpovolanějších, tzn. cestovních kanceláří, které zájezdy, respektive expedice do těchto končin pořádají. Nabídka není příliš bohatá, neboť se jedná o velmi specifickou záležitost, nicméně skalní fandové mrazivého putování jistě svého vítěze mezi zájezdy najdou.

Připravte se na pořádnou zimu

Připravte se na pořádnou zimu

Dobytí Severního pólu ledoborcem

Při pátrání po vhodném zájezdu narazíte na nabídku cesty k Severnímu pólu ledoborcem, který vyráží z ruského přístavu Murmansk vzdáleného cca 200km od finské hranice. Plavba na tomto obrněném velikánu je sama o sobě nevšedním zážitkem. Vždyť kolik lidí může říct, že plulo na atomovém ledoborci? Plavba zamrzlým oceánem liduprázdnou, arktickou krajinou má své jiskřivé kouzlo. Při plavbě ledoborcem se mimo jiné dozvíte spoustu zajímavých informací na přednáškách o zdejší přírodě a možná spatříte i tuleně či lední medvědy v jejich přirozeném prostředí. Po doplutí k Severnímu pólu vás čeká výstup na led, kde si můžete dostatečně a plnými doušky vychutnat své malé dobyvatelské vítězství. Tento vzácný okamžik vám už nikdo nevezme.  

Dobytí Severního pólu ledoborcem

Dobytí Severního pólu ledoborcem

Vrtulníkem na Severní pól?

Pro ty, kteří dávají před vodou a ledem přednost vzduchu, je tu možnost přepravy na Severní pól vrtulníkem. Vaše cesta začne v desátém nejseverněji položeném městě na světě - Longyearbyenu na Špicberkách po letu Praha – Oslo – Longyearbyen. Poté se - opět letecky -přesunete na základnu Barneo, která vám poskytne veškeré zázemí včetně noclehu. Zde se dozvíte zajímavosti o chodu základny a životě posádky v těchto nehostinných končinách, prozkoumat můžete i nejbližší okolí základny a pokochat se tak pohledem do nekonečné, jiskřivě bílé, mrazivé dálavy. Právě ze základny Barneo, budou-li příznivé povětrnostní podmínky, vzlétne vrtulník, který vás přepraví na vysněné místo, na pomyslný vrchol světa.

Vrtulníkem na Severní pól

Vrtulníkem na Severní pól

Unikátní expediční výprava na Severní pól je určena pro všechny, kdo mají srdce i duši dobrodruha a nebojí se nových výzev.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín