Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená bez davů aneb Kousek ráje pro introverty

Destinace pro introverty

Destinace pro introverty Shutterstock

Pokud vás nelákají přeplněná letoviska s plážemi lemovanými dlouhými řadami pestrobarevných slunečníků a hlučnými promenádami, máme pro vás pár tajných tipů. I v hlavní turistické sezóně můžete navštívit okouzlující místa, kde duše introverta jásá a na pláži vám budou dělat společnost jen zrnka písku.

Omán

Laguna Wadi Tiwi, Omán

Laguna Wadi Tiwi, Omán Shutterstock

Zkušení cestovatelé radí navštívit Omán dříve, než jej semelou kola masového turismu. Tato země vás potěší dobrou bezpečnostní situací, autentickou atmosférou orientu, skvělou kuchyní, nízkou cenovou hladinou i nádhernými plážemi Perského zálivu, lemovanými všudypřítomnými datlovými palmami. Tamní příroda okouzluje rozlehlými údolími, strmými kaňony i vysokými písečnými dunami. Jedinečnou atmosféru mají tradiční trhy, vonící exotickým kořením. Starobylá metropole Muscat potěší milovníky historie bohatě zdobenými paláci, mešitami i spletí úzkých uliček s mnoha obchůdky, restauracemi a kavárnami.

Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Ománu

Malta: ostrov Gozo 

Maltský ostrov Gozo

Maltský ostrov Gozo Shutterstock

Temně modré vody Středozemního moře omývají ostrov Gozo, nedobrovolné útočiště bájného Odyssea. Slunné počasí, dostatek zeleně, písčité i kamenité pláže, elegantní města, dokonale fotogenické vesničky i příjemně ospalá atmosféra jsou spolu s množstvím tras pro pěší i cyklisty zárukou aktivně strávené dovolené.

Dovolená v běžeckých botách: Destinace pro runholiky

Čtěte také:

Dovolená v běžeckých botách: Destinace pro runholiky

Bosna a Hercegovina

Národní park Sutjeska, Bosna a Hercegovina

Národní park Sutjeska, Bosna a Hercegovina Shutterstock

Tento balkánský stát, sousedící s turisticky atraktivnějším Chorvatskem, Srbskem a Černou Horou, má svá nejlepší léta teprve před sebou. Může se pochlubit nedotčenou přírodou, divokými řekami, dunícími vodopády, pyramidami Slunce a Měsíce, křišťálově průzračným mořem i syrovou krásou vesnic a měst. Rozpálené ulice hlavního města Sarajeva jsou živoucí učebnicí dějepisu.

Itálie: Liparské ostrovy

Vulkanické Liparské ostrovy

Vulkanické Liparské ostrovy Shutterstock

Itálie bývá považována za synonymum masového turismu. Obzvláště severní část země není samotářům příliš nakloněna. O poznání klidnější atmosférou oplývají Liparské ostrovy, ležící mezi Sicílií a Kalábrií. Drsná vulkanická krajina sedmi ostrovů spolu s příjemným středomořským podnebím sem vábí jen hrstku zkušených cestovatelů, rybáře, vodomily se zálibou v potápění či šnorchlování a vyznavače klasické italské kuchyně. K odpočinku svádí menší plážičky, pokryté světlým či vulkanickým pískem i nově zbudované geotermální lázně. Ostrovy jsou díky své výjimečnosti zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Vydejte se do Itálie: Klikněte pro výběr zájezdů

Rodrigues

Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues

Pláž Bouteille, ostrov Rodrigues Shutterstock

Nedotčený kousek ráje, ztracený v prohřátých vodách Indického oceánu, si zamilujete na první pohled nejen proto, že je domovem obřích suchozemských želv, kaloňů i tisícihlavých hejn pestře zbarvených ptáků. Líné životní tempo domorodců je příjemně nakažlivé a po několika dnech přechází do krve i cizokrajným návštěvníkům. Většina obchodů na ostrově zavírá jen několik hodin po poledni a rozesmáté prodavače nezřídka spatříte na pláži v obležení dovádějících potomků. Tím největším luxusem, který ostrov nabízí, jsou liduprázdné pláže, vzduch vonící kokosem a temné nebe plné hvězd.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Čtěte také:

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Řecko: ostrov Kýthira

Pláž Kaladi na řeckém ostrově Kythira

Pláž Kaladi na řeckém ostrově Kythira Shutterstock

Rodiště bájné Afrodity si do dnešních dní uchovalo pel jedinečnosti. Ostrované tu vítají turisty s otevřenou náručí a typická řecká pohostinnost je cítit na každém kroku. Pobřeží lemují krásné písčité i oblázkové pláže. Nenajdete tu rušné promenády, pulzující letoviska ani plážové atrakce. Zato si užijete nefalšovanou řeckou kuchyni, posvátnou atmosféru klášterů i přízeň všudypřítomných koček.

Last minute do Řecka za babku: Klikněte a vybírejte

Chorvatsko: ostrov Vis

Malebný ostrov Vik, Chorvatsko

Malebný ostrov Vik, Chorvatsko Shutterstock

I v tak turisticky exponované zemi, jakou je Chorvatsko, jsou k mání osamělé pláže, liduprázdné vinice, ospalá městečka a globalizací nepoznamenaná tradiční kuchyně. Jedním z takových míst je ostrov Vis, ležící jihozápadně od oblíbeného Hvaru. Návštěvníci si tu mohou užívat vodní radovánky na některé z písčitých či oblázkových pláží, ukrytých v malebných zátokách. Bílé víno, pěstované na prosluněných svazích místních vinic, vyniká vysokou kvalitou i skvělou chutí.

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Čtěte také:

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín