Dovolená prochází žaludkem aneb Ochutnejte Tunisko
Dovolená pod žhavým tuniským sluncem dokáže dokonale nabít baterky unavených Středoevropanů. K dokonalé pohodě přispěje také chutná krmě, kombinující to nejlepší z arabské, francouzské, turecké i exotické berberské kuchyně.
Rafinovaně kořeněné pokrmy si navíc můžete dopřát bez obav o štíhlou linii. Z velkého množství zeleniny, skopového masa, čerstvých ryb, luštěnin, oliv, ovoce, ořechů i medu dokáží hoteloví kuchaři vykouzlit překvapivé chuťové kombinace vonící mořem. Zatoužíte-li po ryzí chuti Tuniska, pak neváhejte a navštivte některou z místních restaurací a vyberte si z mnoha exoticky znějících pokrmů. A připravte se na pořádně žhavou jízdu.
Klasický brik a l'oeuf
Nejklasičtější z předkrmů vám naservírují ve stánku s rychlým občerstvením stejně tak, jako v luxusní restauraci. Těšit se můžete na nadýchanou, křupavou taštičku plněnou směsí bohatě kořeněných náplní v nichž hraje prim vaječný žloutek, zelenina, sýr, krevety, tuňák či krabí maso. Smažené v olivovém oleji chutnají skvěle horké i studené. K dokonalosti je dochutí kapka citrónové šťávy.
Dietní salade tunisienne
Po náročném dni na pláži vás skvěle osvěží tradiční tuniský salát, namíchaný ze zelených paprik, šťavnatých rajčat, natvrdo uvařených vajec, okurek, červených fazolí, cibule, olivového oleje, octa a koriandru.
Kuskus na tisíc způsobů
Oblíbená příloha, důvěrně známá všem zaměstnaným matkám i slaměným vdovcům. Jako instantní polotovar elegantně nahradí rozvařený knedlík a zachrání vaši kuchařskou reputaci. V Tunisku má své místo vedle masových specialit, zeleninových směsí, omáček i pikantních klobásek merguez.
Čtěte také:
Dětmi oblíbená kefta
Stýská se vašim andílkům po karbanátcích s kaší? Pak je jistě potěší povědomá chuť grilovaných kuliček z mletého jehněčího masa, vyšperkovaná kmínem, koriandrem a cibulí. Doplněné o sladce vonící rajčatovou omáčku a mrkvový salát s přehledem sesadí z prvního místa dětských kulinářských hitů i favorizované hranolky a pizzu.
Výživný tajine
Stejně výsostné místo, jaké patří v italské kuchyni pizze, má v té tuniské tajine. Dobrota vyrobená z vajec, jehněčího masa, brambor, koriandru, kmínu, sýra a špetky invence každého kuchaře, zapečený na pánvi nebo v keramické míse. V turistických střediscích se můžete setkat i s jeho vegetariánskou či veganskou verzí.
Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19
Ohnivá harrisa
Ač se nejedná přímo o pokrm, pikantní pasta z chilli papriček, soli a olivového oleje má v tuniských domácnostech i restauracích neotřesitelnou pozici. Podobně jako v našich zeměpisných šířkách sůl a pepř. Slouží k dochucení salátů, polévek i hlavních jídel a to v míře, která je našim zhýčkaným chuťovým buňkám na hony vzdálená.
Zdravé dezerty
V místních sladkostech není nouze o mandle, pistácie, datle, marcipán či med. Exotický název maqroudh skrývá malé koláčky z krupicového těsta, plněné datlovou nádivkou. Dezert assidy je lahodně jemný krém z lískových oříšků, mléka a vajec. Jedna porce této delikatesy posypané pistáciemi a oříšky vám určitě nebude stačit.
Nezbytný mátový čaj
Kromě poctivé černé kávy s velkorysou dávkou cukru milují Tunisané také bohatě slazený aromatický černý čaj, dochucený lísky máty, piniovými oříšky nebo mandlemi. Po prvním doušku pochopíte, proč si jej s oblibou dopřávají i beduíní. Jeho chuť vám zbystří smysly a zaplaví vás nekonečnou energií.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.