Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský Réunion: 8 důvodů proč navštívit tropický ráj všech dobrodruhů

Městečko Cirque de Cilaos, Réunion

Městečko Cirque de Cilaos, Réunion Shutterstock

Navštívit kousek Evropy ve vodách Indického oceánu. Zdá se vám to nemožné? Objevte Réunion, exotický ráj okořeněný typicky francouzským šmrncem. V cíli vás čeká kombinace oceánu, divoké krajiny a jedinečného kulturního zázemí.

1. Kousek Evropy v exotických vodách

Palmový háj, Réunion

Palmový háj, Réunion Shutterstock

Ostrov najdete 600 km východně od Madagaskaru, nejbližším ostrovním bratrem je Mauricius, odkud si na Réunion můžete udělat nezapomenutelný výlet. Největší výhodou této destinace je právě fakt, že sem při svém cestování můžete směle odbočit bez předchozího plánování. Réunion je totiž francouzským zámořským departementem a platí za součást Evropské unie. Před jeho návštěvou si nemusíte složitě shánět vízum ani jinou měnu, než snadno dostupné euro. Díky roamingu se vám odsud neprodraží telefonní hovory. Bát se nemusíte ani velkého časového posunu, své hodinky si ze středoevropského času budete posouvat pouze o dvě nebo tři hodiny v závislosti na roční době.

Zájezdy na Réunion

2. Ráj horalů a dobrodruhů

Kráter sopky Piton de la Fournaise, Réunion

Kráter sopky Piton de la Fournaise, Réunion Shutterstock

Réunion se ze dna oceánu vynořil jako sopka. Od té doby už uplynulo 3 miliony let. Dodnes má jako jediný ostrov z Maskarénského souostroví stále aktivní vulkán. Jeho činnost sice neutichla, ale před případnou erupcí bývají vydávána včasná upozornění. Výšlap na vrchol Piton de la Fournaise by tak neměl uniknout žádnému horalovi. Ne nadarmo je zdolávání této staré sopečné dámy nejoblíbenější kratochvílí na ostrově. Vyšplhat se do více než dvou a půl tisíc metrů vám zabere zhruba 4 hodiny. Sladkou odměnou bude rozjímání při pohledu na panenskou přírodní krásu, která bez nadsázky bere dech.

3. Klidný plážový odpočinek

Podmořský svět na Réunion

Podmořský svět na Réunion Shutterstock

Dáváte přednost spíše moři než horám? Ani o plážové radovánky vás Réunion neochudí. Třicet kilometrů pláží s bílým i černým pískem čeká, až do vyhřátých zrnek zaboříte své bosé nohy. Uvelebit se můžete i na pobřeží tyrkysové laguny, kterou před mohutnými vlnami chrání korálový útes. Až přelouskáte kapitolu své rozečtené knihy, popadněte šnorchl a ponořte se k pestré podmořské kráse. Nedotčené hlubiny oceánu se chlubí množstvím vodních živočichů i korály. 

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Čtěte také:

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

4. Nabíjející směsice kultur

Karneval v Saint-Gilles les Bains, Réunion

Karneval v Saint-Gilles les Bains, Réunion Shutterstock

Po příletu se ocitnete ve směsici kultur s kořeny v Evropě, Africe i Asii. Promísením těchto rozlišných etnik vzniká živá atmosféra, která vládne městům i zapadlým vískám. Odráží se zejména v hudbě, tanci i bujarých festivalech. Nejen během oslav se ostrovem linou rytmy tanečního stylu sega. Vášnivé pohyby vás rozvlní v doprovodu bicích nástrojů, kytar nebo akordeonu. Součástí kulturního bohatství je také hudební styl maloya, které vznikl jako hudba otroků. Dnes je symbolem národní hrdosti a boje proti útlaku a najdete ho i na seznamu UNESCO.

5. Podmanivé chutě ostrova

Tradiční gastronomie na ostrově Réunion

Tradiční gastronomie na ostrově Réunion Shutterstock

O tom, že Réunion vám má co nabídnout i po gastronomické stránce, se přesvědčíte při návštěvě místních trhů. Konají se denně v různých koutech ostrova a omámí vás vůní koření i dalších čerstvých ingreciencí. Nepostradatelnou součástí zdejší kuchyně je špetka kari, kterou tamní kuchaři ovoní většinu jídel. Pochutnáte si tu na drůbežím mase i rybách, oblíbenými surovinami jsou také čerstvá rajčata, česnek, tymián nebo šafrán. Na talíři vám přistanou pokrmy, které jsou výsledkem fúze východoafrických a malgašských jídel s nezaměnitelným vlivem gurmánské Francie. Poznáte to na křupavosti místních baget, pečlivé cukrářské práci i lahodných sýrech. Typický přípitek se tu neobejde bez jemného rumu vonícím po vanilce. Vychutnáte si ho samotný i jako základ koktejlů z všudypřítomného čerstvého ovoce.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

6. Neopakovatelná vodní show

Vodopády Cascade de Grand Galet, Réunion

Vodopády Cascade de Grand Galet, Réunion Shutterstock

Ve vnitrozemí se těšte na příval energie z vodních živlů. Centrum ostrova láká na neopakovatelná představení v přírodních amfiteátrech, které napsala sama matka příroda. Výšlapy krajinou lemované třpytivou hladinou jezírek a burácejícími vodopády vás budou bavit. Přibalte si proto do kufru pohodlné pohorky a vydejte se na výpravu za jedním z nejvyšších vodopádů světa. U Trou de Fer hřmící masa vody padá z výšky více než sedm set metrů. Seznam vodopádů, které byste si neměli nechat ujít, je však mnohem delší. Vodní představení shlédnete i během túry panenskou přírodou u Cascade Le Voile de la Mariée neboli Nevěstin závoj, který zdobí horský svah pokrytý bujnou zelení. Pod některými z vodopádů vás čeká osvěžující koupel, která po náročné procházce přijde více než vhod.

Dovolená na ostrově Réunion

7. Výlet pro vitamín D

Pláž Boucan Canot Beach, Réunion

Pláž Boucan Canot Beach, Réunion Shutterstock

Réunion se stává ideální lokalitou i v případě, že potřebujete dobít baterky uprostřed zimy. Horké léto tu panuje od října do března, v druhé polovině roku vládne suchá a teplá zima. Kosti si tak na ostrově prohřejete při celoročních teplotách pohybujících se kolem 25 °C. Stejně lákavých hodnot dosahují i průměrné teploty vod Indického oceánu. Navíc si díky stovce mikroklimat vždy najdete místo, kde si užijete pohlazení slunečními paprsky nebo se naopak příjemně ochladíte.

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

Čtěte také:

Zažijte Mauricius jako místní aneb Lekce radosti ze života v ráji

8. Gejzíry adrenalinu 

Krajina v okolí Cilaos, Réunion

Krajina v okolí Cilaos, Réunion Shutterstock

Nedokážete existovat bez pravidelné dávky adrenalinu? Pak budete na Réunionu vískat blahem. Otevřené moře láká ke sjíždění mohutných vln na surfu a vodní dobrodružství na vás čeká i v hornatém vnitrozemí. Vrcholky skrývají kromě spleti turistických tras také zábavu pro outdoorové nadšence. Už jste vyzkoušeli canyoning? Užijete si při něm plavání v horských řekách, lezení, slaňování i skoky do průzračné vody. Spojení zábavy na přírodních skluzavkách a okolní čarokrásné přírody je zážitkem na celý život. Tyto neotřelé vodní radovánky na vás čekají ve zvlněné krajině okolo města Cilaos i v divokých řekách na východě ostrova. Nemáte-li stále dost, vyneste se k výškám při paraglidingu a prohlédněte si zeleň hor i modř lagun.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín