Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí
Když se řekne ruská kuchyně, napadne vás pravděpodobně kaviár, pirohy, boršč a vodka. Přitom chutě Ruské federace jsou tak rozmanité, jako její rozloha. Inspirujte se pokrmy ze zdánlivě obyčejných surovin, které se navíc pěstují i u nás a jsou tak snadno dostupné ve vysoké kvalitě.
Polévka je grunt
Hutnou polévku boršč, v níž hraje prim červená řepa, kořenová zelenina a zakysaná smetana, není třeba představovat. Vydatná porce bez problémů nahradí i hlavní chod. Podobně sytá je i polévka soljanka. Jejím základem jsou různé druhy mas, kousky nakládaných okurek, rajčat a cibule – sice nezvyklá, ale příjemně chutná kombinace. Z nakládané zeleniny se vaří také polévka zvaná rosolník. Zelná s převahou masa a hub se nazývá šči. Tradiční jsou také rybí polévky. Výraznou chuť většině pokrmů dodává oblíbený kopr.
Ochutnejte Rusko: Vyberte si z naší nabídky zájezdů
Masové hody
Hovězí Stroganoff objevíte i v nabídce českých restaurací. Tato hustá smetanová omáčka s houbami a bílým vínem, se podává nejčastěji s bramborem. Milovníci grilování ocení šašlik. Různé druhy mas, mezi nimi i skopové, opékané na špejli. Tabaka je kuře, které se smaží vcelku. Obdoba našeho rizota se nazývá plov, ale očekávejte v něm skopové nebo jehněčí maso. Těstovinové pelmeně zachutnají hlavně dětem. Náplň může být masová, zeleninová nebo sýrová. Podávají se přelité máslem a lžící zakysané smetany.
Vydatná svačinka
Narazíte-li na stánek s blini (což jsou palačinky) pak vyzkoušejte náplň z červeného kaviáru. Skvěle chutnají i se smetanou nebo jen tak, zjemněné máslem. Záleží na chuťových preferencích strávníků. Až narazíte na smažené pirožky ve tvaru půlměsíce, ochutnejte ty s masem i sýrem. I v tomto případě platí: co kuchař, to originální chuť.
Čtěte také:
Hříšný dezert
V Rusku se setkáte povětšinou se smaženými těsty, jako je např. chvorost. Hojné je také využití tvarohu a smetany. Důkazem jsou smažené syrníky s višněmi, vyrobené z tvarohu a ovesných vloček. Moučníky jsou vydatné, chutné a pokud se zakousnete do naprosto čerstvého, zasypaného moučkovým cukrem, pravděpodobně to bude láska na první ochutnání. Skvělé jsou také ovocné knedlíky či lívance. Pascha je slazená směs tvarohu, smetany a másla, zbavená syrovátky. Zdobená je velkou dávkou pistáciových oříšků.
Poklady národa
Světově známý kaviár, červený z lososovitých ryb a černý z jeseterovitých, se vyrábí naložením jiker do soli. Pravý kaviár je černý a nejdražší varianta pochází z jiker vyzy velké - gigantické sladkovodní ryby, jejíž populace je v důsledku nadměrného lovu téměř vyhubena. Kvalitu a cenu určuje zejména čerstvost.
Rudé náměstí máte na dosah: Mrkněte na nejvýhodnější zájezdy
Ruská vodka je téměř zaříkadlo. Existuje nespočet značek a různě ochucených druhů. Velmi oblíbené jsou bylinkové a pálivé varianty s chilli papričkou, ale také s plátky zlata. Okázalost ruské mentality se nezapře, a tak se na trhu setkáte s nabídkou vysoce kvalitních destilátů, které podtrhují dlouhou tradici tohoto alkoholického nápoje. Malý panák vodky zde znamená 1 dcl a objednán bude jako 100 g. Málo naplat, podmínky pro konzumaci určuje ruská zima. Dalšími oblíbenými nápoji jsou kvas a měďok. Ten druhý je skutečně historický a připravuje se z vody, medu a chmele.
Zdá se, že ruská kuchyně je neprávem opomíjená. Přitom nám zejména nyní, v období nastávající zimy, může dodat tolik potřebnou sílu a energii. Přirozeně totiž vychází z teplotních podmínek mírného a subpolárního pásma, kde se nachází převážná většina území Ruské federace, největšího státu světa.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.