Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanami: když v Japonsku kvetou sakury

Když v Japonsku kvetou sakury

Když v Japonsku kvetou sakury

Od japonské kultury by se mohlo mnoho národů leccos naučit – jedná se totiž o zemi, ve které je většina obyvatel schopna upustit od materialismu a fyzického kontaktu, krásu tak dovedou vnímat pouze očima. Důkazem této schopnosti je například svátek Hanami neboli sledování růstu třešní.

Podstatou tohoto svátku je právě pohled na kvetoucí sakury (třešně japonské) a upřímná radost s tímto pohledem spojená. Přestože se nejedná o oslavy žádné historicky významné události, tento svátek patří mezi nejoblíbenější a je dodržován po celém Japonsku. Možná i proto je tato milá tradice nazývána osmým divem světa.

Japonci pohled na kvetoucí sakury milují

Japonci pohled na kvetoucí sakury milují

Třešně kvetou všude, ocenit to však umí jen Japonci

Přestože jaro je typické kvetoucími stromy ve většině států, oslavy tohoto typu se pořádají pouze v Japonsku. A nejsou to jen tak nějaké oslavy – lidé se setkávají v parcích, tvoří větší či menší skupiny, sejde se rodina i přátelé a vzorně dodržují tradice. Svátek Hanami je tedy typický zpěvem, tancem, tradičními japonskými specialitami a popíjením rýžového vína saké.

Vynechat tyto slavnosti byť jediný rok je zcela nemyslitelné a pravděpodobně i nemožné. V Japonsku se totiž jedná o davové šílenství, kdy na vás květ japonské třešně kouká z každého rohu – většina firem nevytváří své produkty jinak, než ve speciálních edicích se sakurovými květy, stromy jsou ozdobeny lampiony, městy se line překrásná vůně stromů a média každým dnem informují o postupu sakurové vlny jednotlivými částmi Japonska.

Lampionová výzdoba v Japonsku

Lampionová výzdoba v Japonsku

Symbolika

První věc, která ihned napadne snad každého Japonce ve spojení se sakurami, je příchod jara. Dále se s nimi obecně pojí spíše pozitivní vlastnosti a pojmy. Štěstí, láska a přátelství, i o tomto se při oslavách velmi často hovoří. V minulosti pak květ udával, jaká bude úroda a jak se bude dařit během sezony růstu rýže. O sakurách se navíc již dlouho skládají písně, básně, jedná se o nejčastěji vyobrazované květy na obrazech, porcelánu i keramice. A protože sakury kvetou jen pár dní, mnoho Japonců v nich vidí také symbol stesku a pomíjivosti.

Během Hanami najdete květy sakury všude

Během Hanami najdete květy sakury všude

Kdy se svátek Hanami koná?

Přesné datum konání není stanoveno a je pohyblivé především podle počasí, přesnou dobu tedy určují meteorologové. Obecný termín je na konci března a začátku dubna, tedy v době, kdy většinou sakury rozkvétají v hlavním městě Tokiu. První květy však můžeme vidět již o pár týdnů dříve a to na jihu Okinawy. Naopak konec tohoto období nastává až někdy v polovině května na severu Hokkaida. Letošní predikce pro Tokio například říkají, že první sakury zde začnou kvést 22. března a plně rozkvetlé je budeme moci spatřit stejný měsíc třicátého. Celý proces kvetení trvá asi 14 dní, proto je důležité pečlivě sledovat informační letáky a ve správném termínu navštěvovat jednotlivé parky. Obecně pak platí, že při plánované návštěvě Tokia je vhodné zvolit celý první dubnový týden.

Sakury podél řeky Meguro

Sakury podél řeky Meguro

Hledejte v parku

Ke sledování si můžete zvolit buď park veřejný, ve kterém čekejte šum, mnoho lidí a veselé oslavy, nebo některý z parků pro seniory, které jsou spíše tiché a určené ke klidnému rozjímání. Klidnější parky však mají svá pravidla – nejvhodnějším oblekem je tradiční kimono, které v době svátku Hanami není úplně levné. S cenami je to podobné i u suvenýrů a jídel ve stáncích. Rozhodně tedy doporučujeme navštívit spíše klasické obchody, kde je cena potravin srovnatelná s naší zemí. V neposlední řadě nezapomeňte na to, že jaro teprve začíná a teploty nejsou nijak vysoké. Sezení v parku při deseti stupních není úplně ideální pro vaše zdraví, proto nezapomeňte přibalit teplé oblečení a na sezení alespoň dvě deky.

Hanami v parku Kitanomaru

Hanami v parku Kitanomaru Yoshikazu TAKADA

Pokud už se do Japonska vydáte, nezapomeňte si pečlivě zvolit park, ve kterém svátek Hanami náležitě oslavíte. Velmi oblíbený je park Ueno, ve kterém krom velkého množství sakur naleznete také zoologickou zahradu. Tato obrovská zelená plocha v Tokiu nabízí jedinečné podmínky pro klidné procházky a rozjímaní přímo uprostřed velkoměsta. Historicky se obohatíte v parku Jasukuni, kde můžete navštívit chrám nebo válečné muzeum. Dále se zde nachází chodníček podél vodního kanálu, který z obou stran lemují stromy. Právě zde se podle mnohých nacházejí ty nejkrásnější sakury na světě a projížďka na loďce v období kvetení je nezapomenutelný zážitek. Jako suvenýr si odsud můžete odvézt například květ sakury zalitý ve skle. Park Yoyogi je trochu jiného rázu – jedná se o místo nejdivočejších oslav a rozhodně zde narazíte na ty nejpodivnější věci v podobě výstupů místních umělců a bavičů.

Hanami v parku Ueno

Hanami v parku Ueno Dick Thomas Johnson

Za návštěvu stojí také bývalé hlavní město Japonska Kamakura. Leží kousek od Tokia a díky své malebnosti a klidu ve vás zanechá velmi romantický dojem. Nachází se zde mnoho chrámů nebo socha Buddhy. V období svátku Hanami se rozhodně vydejte na centrální chodník na hlavní ulici, který je sakurami lemovaný a večer tuto romantickou atmosféru dokreslí rozsvěcení lampionů na stromech.

Buddha ve městě Kamakura

Buddha ve městě Kamakura

Ať už si však zvolíte jakoukoli část Japonska, oslavy budou jistě stát za to a Japonsko tedy za návštěvu rozhodně stojí. Už jen proto, že něco takového nikde jinde na světě neuvidíte.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín