Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hatta: Okořeňte si dovolenou v Dubaji dobrodružstvím v srdci hor

Okouzlující horské městečko Hatta, ležící nedaleko supermoderní Dubaje, vám nabídne množství outdoorových aktivit. Místní okouzlující horskou krajinu můžete poznávat ze sedla horského kola nebo během výletů po některé z mnoha turistických tras. Dokonalou romantiku zažijete během plavby na kajaku, přičemž tyrkysově modrá hladina přehrady Hatta bude dokonalou tečkou za cestou z města.

Osedlejte horské kolo

Jen stěží byste našli lepší způsob, jak si užít pohled na silničky vinoucí se podél horských úbočí, nespoutanou přírodu i zelená políčka, která jsou pro místní jedním z hlavních zdrojů obživy. Díky společnosti Hatta Mountain Bike Trail Centre, která tu vybudovala 52 kilometrů stezek různých stupňů obtížnosti, vás nečekají žádná nepříjemná překvapení. Do hornatého terénu s oblibou vyjíždějí i obyvatelé nedaleké Dubaje. Zejména o víkendu tu narazíte na skupinky cyklistů, kteří si sem přijíždějí vyčistit hlavu po náročném pracovním týdnu. Pokud se inspirujete od místních a vyrazíte z Dubaje ještě před úsvitem, potěší vás nezapomenutelný východ slunce nad horami, svěží ranní vzduch, zpěv ptáků i osvěžující koupel v některém z jezírek, které jsou rozmístěné podél tras některých cyklostezek.

Pokud nechcete vyrazit po vlastní ose, následujte některou ze skupin, které se tu pravidelně setkávají. Projížďka vám zabere maximálně dvě až tři hodiny, podle toho, jaké nasadíte tempo. A to včetně několika zastávek, které můžete využít k občerstvení nebo bližšímu prozkoumání okolní divoké přírody. Hatta Mountain Bike Trail Centre je vzhledem k velmi vysokým teplotám přes léto zavřené. Cyklo trasy můžete využívat i v tomto období. Je však nutné myslet na dostatek tekutin i zvýšenou fyzickou zátěž.

Zájezdy do Dubaje 

Vyrazte na nezapomenutelný výšlap

Je vám bližší cyklistika než pěší turistika? Město Hatta, obklopené vrcholky pohoří Al Hadžar, je ideálním výchozím bodem pro treky. Můžete se projít podél údolí, vinoucích se na úpatí hor poblíž hranic s Ománem, nebo si užívat rozmanitý terén, nezapomenutelné výhledy, divoká skaliska i zasněnou písečnou krajinu. Nejoblíbenějším výletním místem, kde si přijdou na své ostřílení turisté i rodiny s malými dětmi, je přehrada Hatta. Blankytně modrá vodní plocha, obklopená vysokými skalami, tyčícími se až k nebi, malebná krajina i možnost spatřit divoce žijící zvířata dá vaší dovolené v Dubaji úplně nový rozměr. Když budete mít štěstí, možná se vám podaří spatřit i vzácnou arabskou písečnou kočku. Pěší túry si můžete naplánovat samostatně, nebo se svěřit do rukou profesionálů z centra Hatta Wadi Hub, které je situováno v blízkosti oblíbených resortů Hatta Damani Lodges, hattta Sedr Trailers či Hatta Dome Park.

Užijte si ty nejlepší rodinné aktivity v Dubaji

Čtěte také:

Užijte si ty nejlepší rodinné aktivity v Dubaji

Vychutnejte si dechberoucí výhledy

Drsná krajina v okolí Hatty nabízí jedny z nejpůsobivějších přírodních scenérií v SAE. Užijete si je už během cesty, která vás provede tajemnou pouštní krajinou a horskými úseky, aby vás na samém konci nechala oněmět úžasem nad krásou blankytně modrých vod jezera Hatta. Dalším z velkých lákadel je rozsáhlý komplex Hatta Heritage Village, situovaný v samém srdci města. V tomto nově zrekonstruovaném muzeu máte možnost zjistit, jak se měnil život místních v průběhu věků. Celý komplex se skládá ze 30 budov, z nichž nejzajímavější jsou dobové chatrče a domy, zrekonstruované tak, jak vypadaly před stovkami let. K tomu, abyste si udělali přesný obrázek o životním stylu chudých vesničanů i představitelů vyšší třídy, vám poslouží stovky historických předmětů denní potřeby, dobové dokumenty i ukázky tradičních pokrmů. Během prohlídky vesnice upoutají vaši pozornost také dvě strážní věže, rozlehlá pevnost a historická mešita. 

Nedaleko Heritage Village se nachází oblíbený Hatta Hill Park. Rozlehlý, pečlivě udržovaný park plný zeleně je ideálním místem pro pořádání pikniků či grilování. Součástí parku je také elegantní věž, z jejíhož vrcholu je krásný panoramatický výhled do okolí. Za pozornost stojí také Hatta Honey Bee Discovery Centre. Zajímáte-li se o přírodu a její zákonitosti, pak byste si návštěvu tohoto centra rozhodně neměli nechat ujít. Dozvíte se tu nejen vše podstatné ze života včel, vyzkoušíte si včelařský oblek, pochopíte životní cyklus včelího společenstva, nezbytnost včel pro náš ekosystém a v neposlední si vychutnáte vynikající med vonící po horských bylinách. Zkrátka ideální aktivita pro celou rodinu.

Dovolená v Dubaji 

Užijte si adrenalin na jezeře

Průzračně čistá, zvlněná hladina jezera Hatta si přímo říká o projížďku na kajaku či šlapadle. V okolí nádrže se nachází několik půjčoven. Stačí si jen vybrat to správné plavidlo a nechat se unášet po blankytně modré hladině jezera. Po plavbě je čas vydat se za zábavou. Třeba do Hatta Dubai Hub, které je centrem zábavy a dobrodružství. V zimním období je tu návštěvníkům k dispozici množství aktivit, z nichž některé jsou zdarma. Vyzkoušet si tu můžete třeba střelbu z luku, hod sekyrkou nebo zažít chvíle vzrušení během jízdy na zipline dráze s tím nejkrásnějším výhledem na okolní horské scenérie. Pro sezónu 2023 je připravena novinka v podobě víceúčelového lanového centra, adrenalinových jízd na elektrických čtyřkolkách, lezení po skalách s instruktorem, krkolomné tobogány v Hatta drop-in i nekonečnou relaxaci na lekcích jógy. Ti nejodvážnější si mohou zvednout hladinu adrenalinu při paraglidingu. Do tajů létaní vás zasvětí vyškolení instruktoři v klubu Bird Eye Parachuting Club. Čeká vás nezapomenutelný let ve výšce 150 metrů nad zemí.

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Užijte si glamping ve velkém stylu

Ideální způsob, jak dokonale nasát atmosféru horských masívů, nabízí moderní kemp Hatta Campsite. Postavte si stan, rozpalte gril a nechte se ukolébat zvuky divočiny, pozorujte tu nejhvězdnatější noční oblohu a užijte si tak trochu jiné kempování. Luxusnější variantu poskytnou moderní sruby Hatta Domani Lodges, nebo vyšperkované karavany Hatta Sedr Trailers. Ideální ubytování pro nejnáročnější dobrodruhy nabízí Hatta Dome Park – glamping v jeho nejmodernější podobě nebo Hatta Caravan Park se špičkově vybavenými karavany.

Dáváte-li přednost pohodlí hotelových resortů, pak volte zázemí hotelu Ja Hatta Fort. Můžete se těšit na stylovou restauraci, wellness centrum, moderně vybavené pokoje, hřiště na minigolf i minizoo pro nejmenší návštěvníky. Elegantně zařízené pokoje a apartmány vás ohromí nádherným výhledem na okolní hory. Větší skupiny návštěvníků s oblibou vyhledávají ubytování na některé z farem, které disponují prostorným ubytováním, zázemím pro grilování, zahradou i bazénem, který uvítají především rodiny s dětmi. K těm nejoblíbenějším patří The Reef and Happines Farm.

Chci do Dubaje 

Pohled do budoucnosti

Hatta je dnes oblíbenou turistickou destinací a v příštích letech se z něj stane pulzující letovisko. Připravuje se vylepšený systém veřejné dopravy, který v blízké budoucnosti ještě více usnadní příjezd návštěvníků i prohlídku místních zajímavostí. Další plány zahrnují 5,4 km dlouhou lanovku, hotel světové úrovně, projekt vodopádů Hatta – ekologický projekt, který počítá s recyklací a opětovným využitím vody z přehrady Hatta – a výstavbu nových turistických stezek vedoucích na vyhlídku Jebel Umm Al Nisour, která nabídne jedinečný výhled z výšky 1300 metrů. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín