Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hvězdné moře na Maledivách: Objevte kouzlo zářivého planktonu

Hvězdné moře na Maledivách

Hvězdné moře na Maledivách Shutterstock

Exotické Maledivy se ve světě proslavily luxusními letovisky a dokonalými plážemi s bílým pískem. Na těchto ostrovech v Indickém oceánu na vás čeká něco ještě působivějšího, tajuplného a čarovného: jiskřivé moře hvězd.

Představte si, že strávíte den odpočinkem na nedotčených plážích Malediv a pozorováním západu slunce nad některými z nejúžasnějších světových scenerií. Následně se po vydatném jídle vrátíte na měkký písek a ruku v ruce s partnerem se projdete po pláži. Vzhlédnete k večernímu nebi a budete se kochat hvězdným třpytem. Neméně ohromující úkaz na vás ale čeká, když skloníte pohled k inkoustově černému Indickému oceánu. Pak totiž spatříte modravou záři a jiskřivou vodu rozbíjející se o břeh. Tento přírodní úkaz na Maledivách je známý jako hvězdné moře. Abyste si ho plně užili, můžete stolovat pod širým nebem hned vedle něj.

Vydejte se s námi na Maledivy 

Tajemství zářícího planktonu

Mezi tropickými rybami, žraloky a korály na Maledivách žijí miliardy a miliardy mikroorganismů, včetně dinoflagelátů, které jsou druhem fytoplanktonu. Co však odlišuje Lingulodinium polyedrum od jiných organismů, je jejich schopnost generovat světlo. Stres způsobený pohybem mořských vln vede plankton k obrannému mechanismu podobně jako u některých světlušek. Bioluminiscenční světlo má elektrickou modře neonovou barvu a vyzařuje dál a dál s každou rozpadající se vlnou. Fenomén patří k nejvzácnějším událostem v přírodě. Je natolik pozoruhodný, že se jej Hollywood rozhodl představit v oceňovaném filmu Pí a jeho život.

Objevte kouzlo Malediv

Čtěte také:

Objevte kouzlo Malediv

Moře hvězd na Maledivách závisí na několika faktorech, včetně klimatu daného roku a růstu bioluminiscenčního planktonu. Nikdo nedokáže předpovědět, kdy a kde k události dojde. Nejznámějším místem, kde se tak děje, je ostrov Vaadhoo na atolu Raa. Za správných podmínek se ale může vyskytnout i na některém z dalších 1200 ostrovů Malediv. Podle místních obyvatel bývá velkolepá událost častější v období od konce léta do konce roku. Jedná se ovšem pouze o hrubé odhady. Přesný čas a umístění se pravděpodobně budou u různých ostrovů lišit.

Poznejte další atrakce a krásy Malediv

Maledivy

Maledivy Shutterstock

Příroda je nepředvídatelná, a tak nic nelze pokládat za jisté. Dovolenou na Maledivách si proto naplánujte především kvůli neodolatelným bílým plážím, potápění v opravdu pestrém podvodním světě a ubytování v luxusních resortech s dětskými kluby a vlastními aquaparky. Na své si tu přijdou zamilované páry, senioři i rodiny. Vyzkoušejte lázeňské procedury, kurz přípravy koktejlů, plavby po západu slunce nebo Jet Ski safari na třpytivém moři, případně se držte na souši mezi obchůdky s lahodnou čokoládou. Ochutnejte rybí pokrmy a mezinárodní kuchyni – indickou, malajskou i evropskou. Na vaši návštěvu čekají ty nejzajímavější a nejlepší restaurace, např. podmořská Ithaa nebo Mořský dům s výhledem na přístav Malé. Ponořte se také do bohaté kultury ostrovního národa během výletu do rušného hlavního města Malé a projděte si vše od mešit ze 17. století až po galerie současného umění. A když budete mít štěstí, zažijete i moře plné hvězd...

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín