Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický Sikkim – vítejte v údolí rýže

Rýžové terasy v Indii

Rýžové terasy v Indii

Řecko se stává turisticky čím dál tím vyhledávanějším místem, chorvatského koupání si užijeme jen přes léto a celý rok strávený v České republice nezní příliš lákavě. Mnoho turistů po čase zjistí, že je evropské destinace nenaplňují takovým pocitem štěstí, jako tomu bylo před lety. Jakmile tato chvíle nastane, probudí se v nás touha zaměřit se i na ostatní části mapy a na odlehlejších kontinentech poznávat odlišnou kulturou a životní styl. Jednou z těchto zemí by pro začátek mohla být třeba Indie!

Sikkim, maličký svazový stát na severu Indie, leží ukrytý v horských údolích pod vrcholem Kančendženga - nejvyšší horou Indie, která je pro většinu obyvatel symbolem země a mnozí ji považují za posvátnou. Tato oblast je turisty právem nazývána oázou klidu a čistoty, čímž se značně liší od zbytku Indie, který je hlučný, přelidněný a zamořený smogem. Obecně je při cestování v Indii doporučeno využívat rozsáhlé železniční tratě. Na výběr máte hned několik různých kategorií, využít tedy můžete vlaky třídy Express nebo Mail, které se řadí mezi vlaky střední až nižší úrovně, ale nabízí setkání s typickými indickými obyvateli. Pokud se rozhodnete cestovat stylově, třída Rajdhani vám zajistí uzamykatelná kupé, pohodlné lůžko a pestrý jídelní lístek.

Kančendženga

Kančendženga

Vyřiďte si vstupní povolení a dobrodružství v Sikkimu může začít!

Vaše cesta bude začínat nejpravděpodobněji v hlavním městě Dillí, ze kterého je třeba ujet vlakem přibližně 1 500 kilometrů do města New Jalpaiguri. Cesta je to poměrně náročná a standardně trvá 30 hodin. Vzhledem k náročnosti této jízdy navíc většina turistů počítá ve městě New Jalpaiguri s prodlevou. Během přibližně jednoho dne si odpočinou v hotelu a vyřeší všechny náležitosti spojené se vstupem do Sikkimu. Vyřízení vstupního povolení však není nic složitého - stačí mít kopie cestovních dokladů a vyčkat na bezplatné vystavení dokumentu s pár razítky. Některé cestovní společnosti dovedou navíc vše zařídit za vás. Spolu se základním povolením je dobré věnovat pozornost i dodatečným dokumentům, které vás opravňují navštívit i další zajímavé památky - vstup na jakékoli místo v zemi není automatický a byla by škoda o kterékoli z nich přijít. Poté se nejvhodnějším dopravním prostředkem stává taxi, případně můžete vyčkat na první autobusový spoj a pokračovat rovnou do Sikkimu.

Po překročení hranic neváhejte a rovnou se pusťte do poznávání všech památek a zajímavých míst. Počasí je zde mírné a ubytování útulné. Na vyvýšených místech si můžete například zpříjemnit závěr dne tím, že budete sledovat západ slunce nad masivem Kančendžunga.

Buddha park v Ravangle

Buddha park v Ravangle

Poznejte náboženství, památky i přírodu indického Sikkimu

Jako první můžete navštívit třeba hlavní město Gángtók. Setkáte se zde s až neuvěřitelnou kombinací moderny a tradic. A díky velkému množství buddhistů a hinduistů máte možnost navštívit hned několik klášterů - například Do-Drul Chorten nebo Enchey. Nečekejte však kláštery, na které jsme zvyklí z Evropy. Jedná se o majestátní stavby různých tvarů a barev. Výše zmíněná náboženství jsou v Indii opravdu velmi rozšířená, proto o kláštery a knihovny s vzácnými buddhistickými rukopisy nebude nouze ani v jiných městech. Další oblastí, ve které je vztah k náboženství patrný, je vesnice Rumtek. Jako první vás zaujmou krásně zdobené budovy v čele s klášterem z 16. století. Za zmínku rozhodně stojí budova Karma Shri Nalanda Institute, která je určena primárně pro studium buddhismu.

Do-Drul Chorten v Gangtoku

Do-Drul Chorten v Gangtoku

Pokud návštěvu Sikkimu pojmete jako poznávací zájezd a budete chtít cestovat a střídat hotely, rozhodně doporučujeme zahrnout do programu alespoň jednu noc v Pellingu. Město není na první pohled ničím speciální, ale ubytování je zde útulné a z většiny hotelů jde vidět na okolní vrcholky zasněžených hor, ráno po probuzení se tedy každému turistovi nabízí okouzlující výhled. I zde můžete navštívit několik chrámů, jako například Sangachoeling nebo Pemayangtse a při troše štěstí můžete být přizvání k některému z probíhajících obřadů. Nedaleko druhého kláštera se pak nacházejí zříceniny paláce Rabdentse.

Zříceniny paláce Rabdentse v Pellingu

Zříceniny paláce Rabdentse v Pellingu

Dalším skvělým místem je jezero Tsomgo, vzdálené asi 40 kilometrů od hlavního města Gangtok. Jedná se bezesporu o nejkrásnější přírodní podívanou a to v každém ročním období. Přes zimu jezero zamrzá, zatímco během ostatních ročních období mění svoji barvu naprosto neskutečným způsobem. Jeho umístění mezi horami je ideální, užijete si tak tichou a ničím nerušenou túru přírodou, kterou jen tak někde nespatříte.

Jezero Tsomgo

Jezero Tsomgo

Vozem se v Sikkimu dostanete téměř kamkoli

Přestože se jedná o náklady navíc, k procestování země je nejlepší zapůjčení vozu. Jednotlivá městečka jsou od sebe vzdálena desítky kilometrů, přičemž je třeba počítat s náročností terénu v horách. Občas tedy musíte sjet z kopců jen proto, abyste se za chvíli opět vraceli do vyšších nadmořských poloh. Tento fakt je však téměř zanedbatelný v porovnání s tím, jak vás návštěva této země obohatí.

Horská silnice v Sikkimu

Horská silnice v Sikkimu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín