Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské jezero Lago di Resia a zatopený kostel

Lago di Resia a zatopený kostel

Lago di Resia a zatopený kostel

Umělé jezero Lago di Resia (německy Reschensee) se nalézá v západní části Jižního Tyrolska v Itálii, cca 3 km jižně od Reschenského průsmyku a 3 km východně od horského hřebene tvořícího hranici se Švýcarskem. Jedná se o vůbec největší vodní plochu v provincii a největší jezero v Alpách. Proslulo však především věží potopeného kostela ze 14. století, která vyčnívá z vody. Když hladina zamrzne, lze k ní dojít i pěšky. Podle pověstí tu v zimě dokonce bývají slyšet kostelní zvony, což je ovšem zřejmě jen jakési mámení meluzíny, jelikož zvony byly 18. července 1950 z věže odstraněny. Stalo se tak týden před demolicí chrámové lodi a vytvořením přehrady.

Neslavný vznik přehrady

Potřeba elektrické energie pro rozmáhající se průmysl vedla roku 1920 k plánu spojit zdejší jezera do jednoho a vodu využít coby zásobárnu pro elektrárnu. K realizaci se přikročilo až roku 1939 s tím, že hladina stoupne o dvaadvacet metrů. Znamenalo by to zatopení vesnic v oblasti. Jejich obyvatelům bylo jednoduše nařízeno, že se musí bez náhrady vystěhovat v zájmu posílení národního průmyslu. Vzhledem k tehdejší politické situaci, kdy byl u moci fašismus v čele s Mussolinim, bylo rozumnější uposlechnout. K definitivnímu napuštění jezera došlo až v roce 1950, jelikož 2. světová válka realizaci plánu oddálila. Opuštěné domy byly předtím srovnány se zemí. Dochoval se pouze kostel, ušetřený pro svou kulturní hodnotu. Jeho věž, představující velké lákadlo pro turisty, čouhá nad hladinou jako připomínka obětování kulturních hodnot ekonomickému zájmu.

Letecký pohled na zatopený kostel

Letecký pohled na zatopený kostel

Zimní radovánky v okolí jezera

Jak už bylo naznačeno, v zimě jezero obvykle zamrzá, a tak si můžete vychutnat nejen procházku k romanticky působící věži, ale i projížďku na bruslích. Těm, kteří před bruslením upřednostňují lyžování, můžeme doporučit rakouskou obec Nauders, ačkoli sjezdovky a lanovky zasahují až do Itálie a Švýcarska. Zima v Jižním Tyrolsku má co nabídnout těm, kdo milují aktivní dovolenou, ať už se jedná o lyžování nebo snowboarding v některé z mnoha lyžařských oblastí, běžecké lyžování přes zasněženou krajinu či chůzi ve sněžnicích přes sněhobílé pastviny. Pěší turistika po pohádkové zimní krajině je pak potěšením pro tělo i duši. Když se např. pokryjí sněhem lesy a louky u Monte San Vigilio nad Lanou, získáte ideální místo jak pro lyžování a sáňkování, tak pro pěší turistiku.

Zamrzlé Lago di Resia

Zamrzlé Lago di Resia

Letní aktivity v oblasti

V létě se okolí hraničního sedla Reschenpass a jezera Lago di Resia stává rájem pro cyklisty a milovníky horských kol. Ať už hledáte stezky vhodné pro začátečníky nebo vskutku náročné, v Jižním Tyrolsku najdete vše, po čem vaše srdce zatouží. Údolí se zde střídají s mírnými kopci a strmými horskými cestami. Trasy vedou přes pole, vinice, sady i lesy. Hustá síť cyklostezek nad Jižním Tyrolskem se neustále rozšiřuje. Nabízí se např. cyklotrasa Bassa Atesina začínající v Bolzanu nebo velmi populární cyklistická trasa Val Venosta, začínající na Passo Resia, hranici mezi Itálií a Jižním Tyrolskem ve výši 1500 m nad mořem. Trať obklopuje jezero Resia a poskytuje nádherný výhled na slavnou kostelní věž, pozůstatek utopené vesnice Curon Vecchia.

Cyklostezka kolem jezera

Cyklostezka kolem jezera

Nemusíte být však nutně cyklistou, abyste si léto u Lago di Resia užili. Jezero obklopuje 15 km dlouhá promenáda, perfektní pro celodenní výlet. Počátkem i koncem  vaší procházky může být vesnice Resia al Lago nebo Curon Venosta, San Valentino či jiné místo kolem jezera. Klasická trasa Resia – západní břeh jezera – přehrada – Curon – Resia měří asi 8 km a zabere vám až 4 hodiny. Poměrně dlouhá procházka může být vhodná i pro rodiny s dětmi. V polovině stezky lze nastoupit na autobus a vrátit se k výchozímu bodu. Cesta je ideální pro kočárky, jelikož stezka je převážně asfaltová. Dávejte však pozor na projíždějící cyklisty.

Šlapadla u Lago di Resia

Šlapadla u Lago di Resia

Další tipy na výlety

Jižní Tyrolsko vám nabízí širokou škálu zajímavých výletů. Můžete dát přednost procházce kolem jezera nebo vyrazit do hor, záleží jenom na vás. Po celé oblasti je rozptýleno přes 17 000 km stezek, představujících základ pro nezapomenutelné prázdniny. Okouzlí vás především panorama v Dolomitech, příroda v pohoří Gruppo di Tessa a příjemný klid přírodního parku Sciliar.

Přírodní park Sciliar

Přírodní park Sciliar

Pokud oblast navštívíte na jaře, zdržujte se spíše dole v údolích, kde se příroda probouzí z dlouhého spánku a zalévá louky mořem barevných květin.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín