Jak chutná kostarika? 8 tipů, kterým snadno přijdete na chuť
Tropické pásmo Střední Ameriky bezesporu láká na exotické, k dokonalosti dozrálé sladké ovoce. Místní tržnice zaplavené směsicí vůní i barev dokonale pohladí vaše chuťové buňky. Ekologické smýšlení Kostaričanů stále více nahrává bio a fair trade pěstitelům. Zveme vás na ochutnávku tradičních pokrmů.
Gallo Pinto
Typická snídaně Kostaričanů se skládá ze směsi rýže a černých fazolí. Doprovází ji smažené banány, tortily, vejce a zakysaná smetana. Můžete si požádat také o porci mletého masa, ale určitě musíte vyzkoušet lehce sladkou, kořeněnou omáčku Lizano. Ta k jídlu neodmyslitelně patří. Tradičním ranním nápojem je lahodná, nejčastěji překapávaná, káva. Jak jinak než z místních kávových plantáží.
Olla de carne
Tento dušený pokrm vám naservírují v hlubokém talíři. Společně vařené velké kousky masa, brambor, kukuřice, juky, mrkve, sladkých brambor, cibule a zelených banánů, vytváří velice výživnou a chutnou kombinaci.
Casado
Pro oběd nebo večeři není v Kostarice nic typičtějšího než Casado. Připravuje se jak v domácnostech, tak i v restauracích. Skládá se z rýže, černých fazolí, smažených sladkých banánů, salátu z čerstvé zeleniny a nezbytného kousku tortily. Plátek telecího, kuřecího nebo vepřového masa, případně ryba, se pro vegetariánskou verzi nahrazuje čerstvým avokádem nebo měkkým bílým sýrem z kravského mléka.
Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19
Ceviche
V tropickém podnebí dokonale lehké a osvěžující jídlo. Malé kousky čerstvých ryb naložené v limetkové šťávě, jsou doplněny dle chuti pálivou papričkou, lístky koriandru, celerem či cibulí. S doprovodným pečivem však nepočítejte. Nahradí jej oblíbenější slané krekry.
Vyberte si zájezd na Kostariku
Dulce
Prostě sladké! Ať už jsou to všudypřítomné krémové zmrzliny nebo osvěžující ovocné koktejly, vždy počítejte s obrovskou porcí. Ovocný shake vám připraví i v té nejzapadlejší vesničce a to buď s mlékem, se zmrzlinou nebo s vodou. Vždy ale z právě dozrálého ovoce a s poctivou dávkou cukru. Kostaričané sladkou chuť zkrátka milují. Důkazem je také typický moučník Tres leches. Piškot prolitý sladkým kondenzovaným mlékem a ozdobený šlehačkou.
Pejibaye
Zejména podél cest se od září do dubna prodávají plody palmy olejné. Červeno-oranžové, moučnaté, velikosti panenských jablíček, Vařené až 5 hodin nebo pečené v obrovských litinových pánvích. Jejich chuť připomíná křížence dýně a brambory. Se solí nebo majonézou jsou naprosto úžasné a zaručeně zaženou hlad.
Empanadas
A konečně Empanadas! Tradiční svačinka, na kterou narazíte na každém rohu nehledě na roční období. Smažené taštičky plněné čerstvým sýrem nebo směsí mletého masa a zeleniny. Co stánek, to originál.
Zeleninové a ovocné elixíry
Stačí vědět, na které zdravotní neduhy či orgány byste rádi pozitivně zapůsobili, a místní vám připraví koktejl na míru. Široké spektrum kombinací, zejména zeleninových šťáv, vám usměvavý personál nejprve donese k ochutnání v malém kalíšku. Výživné, zdraví přínosné, okořeněné špetkou víry a úžasně přátelským prostředím svěží Kostariky. Tohle prostě musí fungovat!
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.