Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko: Země tisíciletých tradic i moderních zázraků

Dovolená v Japonsku

Dovolená v Japonsku Shutterstock

Země vycházejícího slunce vás okouzlí svou bohatou historií i unikátní kulturou. Zajímavý kontrast tu vytváří prolínání staletých tradic a výdobytků moderního světa. Není divu, že pro mnoho světoběžníků představuje návštěva japonského souostroví splnění cestovatelského snu. Přeletět vody Tichého oceánu a na vlastní oči spatřit ostrov Hokkaidó, Kjúšú, Honšú nebo Šikoku je zážitek na celý život. Japonsko vás totiž přenese do zcela jiných světů, na hony vzdálených těm našim. Pojďte do nich vkročit společně s námi.

Úžasný svět budoucnosti

Ulice Tokia, Japonsko

Ulice Tokia, Japonsko Shutterstock

Při procházce japonskými velkoměsty lze snadno nabýt dojmu, že vás stroj času přenesl do daleké budoucnosti. Ve futuristických ulicích budete svědky inovativního designu, udržitelného urbanistického řešení a zároveň vás budou obklopovat špičkové technologie. Přesvědčte se o tom v Tokiu, světové metropoli pokroku, která připomíná organizované mraveniště. Tradiční japonská kultura se tu potkává s vymoženostmi, jako jsou robotičtí asistenti nebo chytré budovy.

Městem s dynamickým rozvojem je také Ósaka zapojená do programu „smart city“. Důraz na efektivní využívání energie je tu samozřejmostí, stejně jako důmyslný dopravní systém. Modelové město udržitelnosti spatříte, pokud navštívíte Fudžisawu. Tam, ale i na dalších místech země je více než patrné, jak harmonicky může vypadat propojení každodenního života s hi-tech vynálezy, které se dost možná v blízké budoucnosti stanou i našimi parťáky.

Zájezdy do Japonska

Překonávání přírodních krás i vlastních hranic

Hora Fudži, Japonsko

Hora Fudži, Japonsko Shutterstock

Z přelidněných velkoměst se vydejte vstříc liduprázdné přírodě. Vodomilové zamíří na pláže souostroví Okinawa, které jsou jako stvořené pro jízdu na kajaku nebo potápění v průzračných vodách. Naskytne se vám parádní podívaná na korálové útesy a čilý podmořský život. Do batohu si přibalte i pohorky. Lépe se vám pak půjde na horu Fudži. Nejznámější hora Japonska jen nejen symbolem země, ale také oblíbenou destinací pro milovníky horské turistiky. Výstup si naplánujte na letní sezónu, kdy jsou otevřené všechny stezky. Po jejich zdolání dorazíte do nadmořské výšky 3776 m. Vystoupáte-li sem v čase východu slunce, budete odměněni nezapomenutelným zážitkem v podobě magického výhledu na nekonečná rudá mračna i vlnící se krajinu.

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Čtěte také:

Propadněte tajům japonské kuchyně: Čerstvost a kvalita nadevše

Milujete adrenalin na zasněžených svazích? Pak zamiřte na ostrov Hokkaidó, kde na vás v lyžařském středisku Niseko čekají ideální sněhové podmínky. Užïjete si tu jízdu v hlubokém prašanu i zázemí pro sportovce na vysoké úrovni. Pokud si chcete zajezdit na snowboardu nebo běžeckých lyžích a zároveň zavzpomínat na triumfální úspěch českého sportu, neměli byste minout slavné Nagano na ostrově Honšú. Uvidíte místo konání olympijských her, včetně sportovních hal i závodišť.

Až v kulisách panenské přírody prověříte svou fyzickou zdatnost, naordinujte si slastný odpočinek v horkých pramenech. V takzvaných „onsenech“ příjemně završíte aktivně strávený den. Zregenerujete a prohřejete tělo, zároveň utužíte své zdraví a uklidníte mysl. Koupele si dopřejete mezi zasněženými vrcholky v Naganu, horká jezírka vás uvítají i v Beppu, prohřát kosti si můžete také v Hakone nedaleko Tokia.

Dávná umění a tradiční řemesla

Japonské divadlo Kabuki

Japonské divadlo Kabuki Shutterstock

Nezměrným bohatstvím Japonska je zdejší kultura a umění, které se vyvíjely po dlouhá staletí. Jejich hlavní charakteristiky pak skvěle vystihují i místní náturu a smýšlení. Zářným příkladem je ikebana, tradiční umění aranžování květin, které klade důraz na harmonii krásy a jednoduchosti. Kouzlo nespočívá jen v estetice, ale má i svůj duchovní význam. Své nezastupitelné místo mají v kulturní sféře také origami. Skládání papírů do různých tvarů má kořeny v hluboké minulosti. Důmyslné skládačky si oblíbil celý svět hlavně díky jejich kreativitě a preciznosti.

Během návštěvy Japonska můžete poznávat tamní kulturu i skrze národní sport. Zápasy sumó, kterým daly za vznik dávné náboženské obřady, představují nejen klání zápasníků zvaných rikishi, ale plní také důležitou společenskou roli. Formu setkávání i uměleckého obohacení vystihuje Kabuki, více než 400 let staré japonské divadlo známé svou živou a bohatou inscenací. Jeho současná podoba má své čestné místo na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Chcete-li si během své cesty dopřát pestrou podívanou, nemělo by vám japonské divadlo ujít.

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Čtěte také:

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Barevná kouzla japonské přírody

Park Ueno, Tokio

Park Ueno, Tokio Shutterstock

V zemi vycházejícího slunce na vás čekají bujné lesy i tichá pobřeží, díky své poloze na rozhraní tektonických desek má destinace jedinečnou a rozmanitou krajinu. Zářným příkladem je park Nikkó, který je domovem nádherných jezer, chrámů i burácejících vodopádů. Výjimečnou krásou vyniká zejména na podzim, kdy se zahalí do teplých odstínů malířské palety a divokou přírodu zasype barevné listí.

Originální přírodní divadlo v Japonsku zažijete i na jaře. Kvetoucí sakury se každý rok stávají symbolem prchavé krásy, změny a znovuzrození. Intenzivní událost představují i pro místní obyvatele, v záplavě květenství tu totiž každoročně pořádají velké rodinné sešlosti a pikniky. Přesné načasování závisí na regionu a povětrnostních podmínkách. Na jihu země se s okvětními lístky třešní setkáte už v lednu, sever souostroví se své barevné krásy dočkává zpravidla v dubnu nebo květnu. Za více než tisícovkou kvetoucích třešní zamiřte do parku Ueno v Tokiu. Květinové aleje tu vytváří dokonalou kulisu bujarých oslav a pikniků. Své nezaměnitelné kouzlo má místo i pod rouškou tmy, kdy sakury osvítí noční světla. Nezapomenutelná podívaná vás čeká při procházce po stezce filosofů v Kjótu, kde se růžové koruny stromů odráží ve vodní hladině říčky i v rozzářených očích přihlížejících romantiků.

Dovolená v Japonsku

Oku lahodící harmonie chutí

Sushi set

Sushi set Shutterstock

Japonská preciznost a estetické cítění výrazně prosakuje i do zdejší gastronomie. Její hluboké kořeny vychází z tisíce let starých tradic, nelze jí však upřít neustálý vývoj a udržování kroku s novými trendy. K nejznámějším gastronomickým klenotům patří sushi ve všech možných podobách. Díky vodám Tichého oceánu tu není nouze o dary moře. Propojí-li se s rýží, řasou nori, sojovou omáčkou a wasabi, vznikne jedno z nejoblíbenějších jídel napříč kontinenty. Rýže však není jen součást sushi, její obdoby se prolínají celou japonskou kuchyní. Po jazyku vás pohladí sladké dezerty z rýžové mouky, hrdlo můžete prohřát rýžovým vínem saké. Hřejivou náruč vám poskytne i miska plná pochoutky jménem ramen. Prim v ní hrají nudle zalité silným vývarem, doplněné o maso či tofu, houby shitake, hlívu ústřičnou i několik druhů mořských řas. To, že místní kuchyně je nejen barevná, pestrá a chutná, ale také výživná, dosvědčuje existence pickles. Tato vitaminová bomba z fermentované zeleniny vykouzlí dokonalou přílohu i vzpruhu pro oslabený organismus.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín