Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika
Je to zelené, ale zelenina to není. Roste to na stromě, ale sladké to není. Pro vaše domácí mazlíčky je jedovaté, ale z vás udělá krále studené kuchyně. Avokádo se vyhřívá na gastronomickém výsluní. A pokud jste si s touto, vitamíny a minerály nabitou super potravinou, zatím nestihli vytvořit bližší vztah, pak vězte, že začátek nového roku přímo volá po guacamole – legendární pomazánce, jako stvořené pro dlouhé zimní večery.
Jídlo chudých i moderní pochoutka
Ač by se mohlo zdát, že sytě zelené guacamole je módním výstřelkem posledních let, opak je pravdou. Výživnou pastu z vyzrálého avokáda si dopřávali už dávní Aztékové. Nezbytná položka v menu luxusních bister bývala pokrmem chudých, pro něž byla nepostradatelným zdrojem tuků, vitamínů a minerálů.
Hruškovec přelahodný, tak poetický a všeříkající je český název pro stálezelený strom dorůstající do úctyhodné výšky až dvaceti metrů. Na pultech našich obchodů nejčastěji narazíte na baculatá avokáda odrůdy Haas, oblíbená pro lahodně jemnou chuť a ostře zelená, aromatičtější avokáda Fuerte. Na trhu v Mexiku vám usměvaví prodavači dají vybrat z desítek druhů avokád mnoha barev, tvarů i velikostí. Že už se vám sbíhají sliny na opečený toust s poctivou dávkou guacamole?
Na zdravou snídani, lehký oběd či bleskovou večeři v mexickém stylu pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 zralá avokáda
- 4 středně velká rajčata
- hrst čerstvého koriandru
- 3 stroužky česneku
- lžičku soli
- čerstvě mletý pepř nebo římský kmín
- lžíci citrónové nebo limetkové šťávy
- 2 červené cibule
- 1 nebo 2 chilli papričky (podle chuti)
Skutečně skvělé guacamole připravíte jen z dokonale uzrálých avokád. Začátečníci by měli vsadit na jistotu v podobě odrůdy Haas, u níž vás na správný stupeň zralosti upozorní barva slupky. Fialovočervená barva, pružná slupka a máslová konzistence jsou zárukou úspěchu.
Uno, dos, tres: Příprava guacamole může začít!
- Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji najemno.
- Rajčata zbavte jádřinců a nasekejte na drobné kousky.
- Chilli papričku zbavenou semínek pokrájejte nadrobno.
- Rozpulte avokádo, zbavte jej pecky a rozmačkejte vidličkou (můžete vytvořit jemnou konzistenci, nebo přiznané kousky).
- Přimíchejte nasekaný koriandr, limetkovou šťávu, rajčata, cibuli, chilli papričku, sůl, česnek a římský kmín.
- Podávat můžete stylově s křupavými mexickými nachos či tacos nebo s opečeným toustem.
Variabilní pomazánka pro každého
Pokud vaše lednice nedisponuje některou z ingrediencí, nezoufejte. Guacamole si svou univerzální chutí přímo říká o další kreativní kuchyňské úpravy. Nemáte-li rádi pikantní pokrmy, pak můžete zjemnit chuť přidáním zakysané smetany nebo jogurtu, plnější chuť dodá nastrouhaný sýr a milovníci masa uvítají na kostičky nakrájenou klobásku. Mějte na paměti, že avokádu nesvědčí pobyt v chladničce. Ideální je připravit pomazánku bezprostředně před servírováním. A pak už si jen užívat svěží chuť a v duchu se přenést na prosluněné pláže Mexické riviéry.
Štítek:
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.