Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedlé suvenýry aneb Jaké laskominy si dovézt z cest

Jedlé suvenýry z cest

Jedlé suvenýry z cest Shutterstock

Patříte k těm, kdo si nedovedou představit dovolenou bez nákupu suvenýrů a rádi se pomocí upomínkových předmětů vracíte k cestovatelským vzpomínkám? Své zážitky si nemusíte připomínat jen magnetkami na lednici nebo pestrými přívěsky na klíče. Přivezte si tentokrát něco dobrého na zub! 

Vzhůru do čokoládového světa

Belgické pralinky

Belgické pralinky Shutterstock

Každý čokoholik dobře ví, že pokud si chce opravdu pochutnat, jasným cílem jsou belgické pralinky. Ať už si k návštěvě vyberete romantické Bruggy nebo šarmantní a multikulturní Brusel, na obou místech natrefíte na sympatické čokoládovny a sladké butiky. Vábit vás bude omamná kakaová vůně i precizní vzhled, roztomilé čokoládové bonbony si totiž domů pohodlně odvezete v ozdobné krabičce.

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Pokud chcete navštívit kolébku kakaových bobů, musíte se vypravit přes oceán. Tabulku proslulé čokolády si odvezete z Mexika, domoviny vzácných odrůd kakaovníku. Tamní výrobky jsou vysoce ceněny v čokolatiérských kruzích i u mlsných jazýčků obyčejných smrtelníků. Jen málokdo totiž dokáže odolat kořeněné chuti mexického kakaa, které je po několika staletích pěstování a výroby vyšperkované k dokonalosti.

Zájezdy do Belgie

Za vůní exotického koření

Arabský trh s kořením

Arabský trh s kořením Shutterstock

Vůně exotického koření pohladí vaše čichové buňky zejména na Blízkém východě. Vyrazte na tržiště za vůní kadidla, citrusů a růžových lístků. Oblíbenou volbou suvenýru je pak pytlíček čerstvého kardamomu, semínka koriandru nebo prémiový šafrán, který poznáte podle sladké vůně. Přivézt si můžete také kurkumu, která se hodí nejen na vaření, ale i k přípravě kořeněných nápojů. Z méně známých druhů koření stojí za to sáhnout po kuminu, který vás okouzlí oříškovou chutí s lehkým citronovým aroma.

Speciality ze země úsměvů aneb Jak chutná Thajsko

Čtěte také:

Speciality ze země úsměvů aneb Jak chutná Thajsko

Libujete si v originálních omáčkách a nevšedních přísadách na vaření? Pak vsaďte na Thajsko. Ve svém živlu budete obzvláště v případě, že fandíte pikantním chutím. Sáhněte po červené nebo zelené kari pastě, vaše domácí pokrmy pak budou mít pořádné grády. Nepotrpíte-li si na pálivé, přivezte si domů voňavou citronovou trávu, galangal nebo kafírový list. Tyto aromatické suroviny vyšperkují vaše kulinářské snažení, zároveň vám v každém soustu připomenou kousek fascinujícího asijského ráje.

Dovolená v Thajsku

Tekutý poklad z vinic

Vinice v Toskánsku

Vinice v Toskánsku Shutterstock

Když se ocitnete uprostřed krajiny osázené vinnou révou, je výběr suvenýru snadný. Typickou vinařskou oblastí je italské Toskánsko, kde réva bují už více než dva tisíce let. Po otevření lahve lehkého růžového vína Sangiovese nebo po upití sklenky rubínově červeného Chianti, budete provolávat slávu úrodné toskánské půdě a šikovnosti místních vinařů.

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Čtěte také:

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Učiněný zlatavý zázrak v lahvi si můžete dovézt i ze svých cest za maďarské hranice. Tato oblast je obsypaná lány vinic s hrozny bílé barvy, které dávají za vznik tokajskému vínu. Jeho typickou nasládlou chuť zapříčiňuje využití ušlechtilých plísní, díky kterým se hrozny před sklizní scvrknou a koncentrují v sobě cukry. Až v každém doušku ucítíte hladké tóny vanilky a medu, možná začnete v hlavě spřádat plány na výpravu za další várkou.

Dovolená v Itálii

Sýrové orgie

Výběr francouzských sýrů

Výběr francouzských sýrů Shutterstock

Toužíte po těch nejlepších sýrech světa? Pak neodkládejte cestu do země galského kohouta. Francie je vyhlášenou gastronomickou velmocí, odkud si můžete dovézt opravdové kulinářské poklady v závislosti na navštíveném regionu. V Provence sáhněte po slaďoučkém medu, v Dijonu po pikantní hořčici, z jihozápadní části země zase nesmíte odjet bez husích jater fois gras. Celé zemi však kralují sýry, vyrábí se tu na 400 druhů. Cenově dostupné a zároveň velmi chutné sýry seženete i v běžných obchodních domech. Jejich nabídka je opravdu široká, od tvrdých odrůd, přes sýry s ušlechtilou plísní, po zrající nebo delikatesní kozí sýry. Při jejich přepravě pamatujte, že výrazná je nejen jejich chuť, ale i vůně.

Zájezdy do Francie

Zelená pochoutka plná energie

Japonské koláčky mochi

Japonské koláčky mochi Shutterstock

Pokud se někdy vypravíte do země vycházejícího slunce, rozhodně byste se neměli vracet bez nazelenalých suvenýrů v podobě pochoutek z čaje matcha. V japonské kuchyni má své nezastupitelné místo, jeho jedinečnou chuť i zdraví prospěšné látky můžete ocenit při upíjení čaje i ujídání sladkostí. Produkty obohacené o jemný prášek připravený z nejkvalitnějších lístků zeleného čaje vám dobijí baterky, pohladí chuťové buňky a dodají tělu vlákninu, vitamíny i minerály. Je vysoce pravděpodobné, že se zamilujete do sladkých rýžových koláčků mochi s čajovou náplní nebo čokoládových sušenek s matcha příchutí.

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Čtěte také:

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Sluncem políbený olivový olej

Olivový sad na Krétě, Řecko

Olivový sad na Krétě, Řecko Shutterstock

Už Homér nazýval olivový olej tekutým zlatem a není se čemu divit. Tento produkt z plodů olivovníku je výrazným zdrojem živin pro celou planetu, navíc každý zeleninový salát dokáže chuťově vystřelit o několik úrovní výše. Chcete-li si chutí kvalitního olivového oleje vylepšit své domácí kulinářské výtvory, přivezte si lahev (nebo raději dvě) z oblasti Středomoří. Rozhodně nešlápnete vedle s olejem španělským, italským nebo řeckým. Kvalitní produkt seženete i při své dovolené v Turecku nebo Maroku, kde se olivovníky vyhřívají pod tamním žhavým sluncem.

Dovolená v Řecku

Kávové potěšení se špetkou karamelu

Kávová plantáž v Malajsii

Kávová plantáž v Malajsii Shutterstock

Pokud si bez šálku dobré kávy nedokážete představit své ráno nebo poobědový relax, vězte, že jeden z nejlepších kávových suvenýrů přivezete z cest po Malajsii. Právě tam proslula káva Old Town White Coffee, která vzniká procesem pozvolného pražení kávových zrn odrůdy Arabica, Robusta a Liberica. Tajnou přísadou je karamel, který nápoji dodává lahodnou chuť. Té propadli nejen malajští milovníci kofeinové vzpruhy, ale i mnozí kávomilové napříč celou planetou. 

Exotika na talíři: Nechte se zlákat malajsiskou kuchyní

Čtěte také:

Exotika na talíři: Nechte se zlákat malajsiskou kuchyní

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín