Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se vydat na zajímavá místa v Kalábrii?

Kalábrie, Itálie

Kalábrie, Itálie

Určitě se mezi Vámi najde spousta těch, kteří Itálii milují. Ať už pro její památky, písčité pláže nebo gastronomii. Navštívili jste ale již i její jižní část – Kalábrii?

Kalábrie se nachází jižně od Neapole. Jedná se převážně o hornatou oblast. Ze západu, jihu a východu je omývána mořem. V posledních letech se tu cestovní ruch velice rozvíjí díky krásným plážím bílé, zlaté i tmavé barvy. Z celé Itálie zde najdete to nejčistší moře a dokonce je označována jako italská perla.

Tropea

Nejnavštěvovanější a nejkrásnější město v Kalábrii. Město Tropea je postaveno na skále (výběžek Monte Poro), ležící mezi dvěma zátokami Sant Eufemia a Gioia. Tropea vznikla za řecko-normanské doby, z níž se dochovalo několik kostelů, kaplí či paláců. Pod městem se nacházejí krásné písčité pláže. Hlavním produktem města Tropea je červená cibule (Cipolla di Tropea), ze které se dokonce vyrábí i zmrzlina.

Tropea

Tropea

Castello Aragonese

Aragonská tvrz se nachází ve středisku Isola di Capo Rizzuto. Byla postavena roku 1521 na pískovcovém ostrůvku a byla jednou z několik pobřežních opevnění. Tato nejsilnější bašta však hned při první zkoušce neodolala a musela kapitulovat 29. dubna 1536. Zajatcem z pevnosti byl také Giovan Dionigi Galeni Occhiati a jako sultánův admirál se stal poté obávaným pirátem kalábrijského pobřeží.

Castello Aragonese

Castello Aragonese

Mys Capo Vaticano

Je nejkrásnější pobřežní částí Kalábrie. Poznávacím znamením je i starý maják Belveder na vrcholku mysu. Panenské pláže, zátoky a útesy najdete také v městečku Ricadi Capo Vaticano, kde si také můžete užít podmořského života při šnorchlování. Z mnoha míst tohoto střediska můžete za pěkného počasí dohlédnout i na vulkanické Liparské ostrovy či sopku Stromboli. Zajímavostí jsou zde také domy, které jsou vytesány do skal.

Capo Vaticano

Capo Vaticano

Gerace

Středověké městečko je vybudováno na skalním masivu a bývá turisty označováno jako živý skanzen. Dominantou okolí je katedrála, vysvěcena roku 1045, jenž je označována za největší církevní stavbu v Itálii. Navštívit můžete řemeslnickou čtvrť Borgatella, ruiny románského hradu, či některý ze stovky kostelíků. Výhodou je, že staré město můžete poznat v klidu, nerušeni žádnou dopravou.

Gerace, Itálie

Gerace, Itálie

Pentedattilo

Tato vesnice byla obyvateli opuštěna při velkém zemětřesení v roce 1783 a nikdy se sem již nevrátili. Právě proto je jí také přezdíváno město duchů, které je skryté v mohutných skalách. Jedná se o jedno z nejvíce fotografovaných míst v Kalábrii i díky tomu, že skály připomínají otevřenou lidskou dlaň.

Pentedattilo

Pentedattilo

Národní park Pollino

Parco Nazionale del Pollino je největším parkem v Itálii (2000 km2). Při návštěvě můžete vidět spoustu chráněných rostlin a živočichů, nádhernou nedotčenou přírodu, kterou dotváří skály s vodními toky. Žije zde i několik tisíc obyvatel, kteří dodnes uchovávají tradice jihoitalského způsobu života.

Národní park Pollino

Národní park Pollino

Za gastronomickým zážitkem

Máte rádi italské tartufo? Nevynechte návštěvu městečka Pizzo Calabro, jenž je jakousi „kolébkou“ tohoto desertu. A že vlastně nevíte co to tartufo je? Zmrzlinová koule, jenž je plněná likérem či ovocem a je obalená v čokoládě, oříšcích či kokosu. A jak tento pokrm vnikl? Místní cukrář se chtěl zavděčit savojskému princi, který miloval čokoládu. Šlechtic byl samozřejmě z desertu, který připomínal lanýžový bonbon, nadšen. Díky tomuto úspěchu jej můžeme ochutnat i dnes.

Tartufo

Tartufo

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín