Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kampaň proti selfie: Kostarika žádá turisty, aby se nefotili s divokými zvířaty

Kostarika představuje více než 5 % světové biodiverzity a patří k oblastem s největším biologickým bohatstvím. Selfie a fotografie v přímém kontaktu s volně žijícími zvířaty však této biologické rozmanitosti neprospívají. Kostarika proto zahájila iniciativu #stopanimalselfies, která reguluje výskyt selfíček zachycujících zvířata v divočině.

Selfíčka ohrožují zdraví

Fotografování se zvířaty

Fotografování se zvířaty Shutterstock

Volně žijící zvířata v Kostarice jsou veřejným majetkem chráněným státem. Podle Pamely Castillo, náměstkyně ministra životního prostředí a energetiky, představuje přímý kontakt s nimi riziko nejen pro lidi, ale i pro samotná zvířata, jimž působí stres a utrpení. „Zvířata mohou také přenášet nemoci nebo naopak onemocnět patogeny přenášenými člověkem,“ říká. „Z těchto důvodů je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost, pokud na ně narazíme v jejich přirozeném prostředí, a respektovat je.“

Zažijte kouzlo Kostariky

Dodržujte pravidlo tří N: nerušit, nekrmit, nesahat!

Pozorování velryb

Pozorování velryb Shutterstock

Kampaň, kterou Kostarika zahájila, žádá turisty, aby upustili od krmení divokých zvířat a od pokusů je chytit. Návštěvníci by rovněž neměli vydávat hlasité zvuky ani házet zvířatům jakékoli předměty ve snaze upoutat jejich pozornost. Pochopitelně by se také neměli zvířat dotýkat. Kampaň chce tedy zvýšit povědomí o negativních dopadech selfie na zvířata v divočině a zároveň upozornit na nevhodné chování v přírodě i možná rizika.

Jak být odpovědným turistou v divočině?

Lenochod na Kostarice

Lenochod na Kostarice Shutterstock

„Důležité je mít na paměti, že divoká zvířata nejsou baviči,“ říká Ben Pearson, vedoucí kampaně usilující o zodpovědné cestování mezinárodní neziskové organizace na ochranu zvířat (World Animal Protection). „Pokud chcete během dovolené spatřit divoká zvířata, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je najít vhodné místo ve volné přírodě. Další dobrou možností je hledat legitimní útočiště (např. přírodní rezervaci), které návštěvníkům umožňuje pouze šetrné pozorování.“

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Udržujte si odstup

Plavání s delfíny

Plavání s delfíny Shutterstock

Podle vědců mají lidé vrozenou tendenci hledat spojení s přírodou, nicméně držet se stranou je v nejlepším zájmu zvířat. „Pokud turistické místo nabízí možnost jezdit na zvířatech, dotýkat se jich nebo si s nimi pořizovat selfie, existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že s nimi tamní lidé zacházejí krutě,“ říká Pearson. Výstavy zvířat, jízdy na slonech, plavání s delfíny v zajetí, interakce s velkými kočkami, to jsou všechno příklady propagovaných turistických zážitků, které však podle odborníků ohrožují dobré životní podmínky zvířat. Spousta zdánlivě neškodných interakcí může mít zničující dopad. Ptáte se po vhodné alternativě? Procházky a jeep safari se zkušenými průvodci nabízejí nejen vzrušení z pozorování volně žijících živočichů v jejich přirozeném prostředí, ale navíc pomáhají udržovat zvířata – i vás – v bezpečí.

Vyberte si vhodné ubytování i průvodce

Po Kostarice s průvodcem

Po Kostarice s průvodcem Shutterstock

Kostarika je pozoruhodná nejen pro svou neuvěřitelnou biologickou rozmanitost, ale právě také pro iniciativy na ochranu přírody. Je jedním z nejprogresivnějších národů planety, pokud jde o otázky životního prostředí. Vyberte si proto ubytování, které bere obnovitelnou energii a udržitelnost opravdu vážně. Tyto druhy nemovitostí mají své vlastní malé vodní elektrárny a solární panely. Mohou být také zapojeny do projektů zalesňování nebo spolupracovat s ochrannými skupinami.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín