Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klidná duše plná temperamentu aneb Kostarikou od Karibiku k Pacifiku

Pláž plameňáků, Kostarika

Pláž plameňáků, Kostarika Shutterstock

Okouzlující krajina plná přírodních divů, osobité divokosti, tance a skvělé gastronomie. Taková je Kostarika, které se přezdívá klidná duše Střední Ameriky, ačkoliv temperamentu má na rozdávání. Ať už toužíte po vulkanických vrcholech, surfování či klidném vesnickém životě, vždy tu budete na správné adrese. Během jedné dovolené se vykoupete ve vodách Karibského moře i v Tichém oceánu, načerpáte energii na mnoho měsíců dopředu a domů se vrátíte jako znovuzrození.

Mezi dvěma mořskými světy

Pláž Buena Vista, Kostarika

Pláž Buena Vista, Kostarika Shutterstock

Hranice Kostariky lemuje téměř 1300 km pobřeží. O pláže tedy v této zemi rozhodně nebudete mít nouzi. Většina z nich jako by z oka vypadla prázdninovým pohlednicím. Pokrývá je bílý písek, omývá příjemně vyhřátá tyrkysová voda a stín zaručují šumící palmy. Ze zákona jsou všechny pláže volně přístupné veřejnosti, takže si můžete vychutnat atmosféru kterékoli z nich. Pokud preferujete soukromí a klid, není těžké objevit i odlehlá místa, turistickým ruchem nepolíbená.

Otázkou zůstává, kterou přímořskou stranu si pro plážové radovánky vybrat. Ideální odpověď zní: obě. Byla by totiž věčná škoda připravit se o pestré zážitky, které s sebou jednotlivá pobřeží přináší. Oba břehy se od sebe výrazně liší vzhledem, atmosférou i možnostmi volnočasových aktivit. Vzájemně je můžete porovnávat už po 6 hodinách cesty.

Zájezdy na Kostariku 

Pacifický dotek adrenalinu

Surfaři v provincii Guanacaste, Kostarika

Surfaři v provincii Guanacaste, Kostarika Shutterstock

Pobřeží omývané bouřlivým Pacifikem rozzáří oči všem dobrodruhům. Tato členitá oblast vás nadchne množstvím tajuplných zálivů, divokými scenériemi i živou a uvolněnou atmosférou. Bělostné pláže střídají ohromující hory a sopky vycházející přímo z hlubin oceánu. Pokud si zahráváte s pomyšlením na vodní sporty, právě jste našli ideální destinaci. Pšenka pokvete všem surfařům zejména v oblasti Guanacaste. Nejpříhodnější podmínky tu na vás a vaše prkno čekají během léta, na vlnu tu však můžete naskočit v průběhu celého roku. Není výjimkou, že vlnobití dosáhne i dvoumetrové výšky. Na pláži Tamarindo si půjčíte potřebné vybavení, seženete usměvavého instruktora a na sklonku dne se pobavíte na bujaré plážové párty.

Jak chutná kostarika? 8 tipů, kterým snadno přijdete na chuť

Čtěte také:

Jak chutná kostarika? 8 tipů, kterým snadno přijdete na chuť

Pestrý podvodní i kulturní život

Taneční festival v oblasti Playa Conchal

Taneční festival v oblasti Playa Conchal Shutterstock

Na své si u tichomořských vod přijdete i v případě, že milujete potápění. Objevovat čarokrásný podmořský svět můžete se šnorchlem nebo potápěčskou výbavou zejména kolem poloostrova Osa a v zálivu Padagayo. Čilý svět hlubin oceánu nabídne potěchu i sportovním rybářům, kteří vyráží za bohatými úlovky jako jsou tuňáci nebo marlíni. Až budete po všech zajímavých aktivitách potřebovat oddech, zdejší pláže budou dokonalým útočištěm při cestě za zenovým klidem. Úseky se zlatavým pískem střídají ty, které dávná sopečná činnost obarvila na černo. Patříte mezi plážové povaleče? Pak vyzkoušejte destinace Playa Hermosa nebo Playa Conchal a zažijete nebe na zemi. Platí také, že tichomořské pobřeží je obecně živější. Najdete tu rozvinutou infrastrukturu i velké množství ubytovacích zařízení. Oblast si však stále zachovává svůj jedinečný ráz a původní atmosféru, o čemž se přesvědčíte v mnoha restauracích i barech.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Domov vzácných zvířecích druhů

Lenochod v Manuel Antonio, Kostarika

Lenochod v Manuel Antonio, Kostarika Shutterstock

Na svých cestách si nenechte ujít krásu národních parků. V rezervaci Manuel Antonio budete svědky toho, jak nádherné pláže lemují husté deštné pralesy. Při procházce objevíte jejich různorodé ekosystémy i bohatou faunu. Potkat můžete hravé opice, pestrobarevné ptáky, ve větvích stromů zahlédnete i roztomilé lenochody. Jako stvořený pro pozorování zvířat je i park Marino Ballena, proslul zejména jako oáza mořských králů. Nad hladinou moře se tu odehrává fantastická show v podání velryb a delfínů. Oblast si oblíbili také keporkaci, kteří každoročně připlouvají k břehům, aby zakončili svůj reprodukční cyklus. Během odlivu se můžete kochat i skalnatým útvarem zvaným ocas velryby.

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Čtěte také:

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Bujná tropická příroda Karibiku

Národní park Tortuguero, Kostarika

Národní park Tortuguero, Kostarika Shutterstock

Karibské pobřeží Kostariky je v porovnání s Pacifikem sice kratší, čeká vás tu úplně jiné klima než ve zbytku země. Cestovatelé sem míří kvůli unikátním deštným pralesům. Jejich bujná vegetace dosahuje až k břehům moře a ve svých útrobách schovává vzácné druhy ptáků i plazů. Možná že se vám nad hlavou na liáně zhoupnou neposedné kapucínské opice. Zářným příkladem zdejší unikátní přírody je Parque Nacional Cahuita, který ochraňuje rozsáhlou mořskou oblast, jeden z mála dochovaných kostarických korálových útesů. Pod jeho správu spadá i několik kilometrů pevniny porostlé tropickým lesem. Vstříc jeho bohatství se vydáte po udržovaných turistických stezkách, které vás zavedou přes různé ekosystémy až k plážím.

K branám neméně krásného národního parku Tortuguero se dostanete pouze lodí nebo letadlem. Spočinete tu však na místě, které je klíčové pro kladení vajec mořských želv. Tamní pláže si oblíbily zejména karety obecné. Jeho scenérie si vychutnáte při plavbě motorovou lodí nebo na kánoích, které vás svezou po síti přírodních kanálů, řek a lagun. Zahlédnout tu můžete kajmany i kapustňáky, vzduchem se míhají tukani, papoušci i vzácné druhy motýlů.

Směs karibských i afrických zvyků

Reggae bar v Puerto Viejo, Kostarika

Reggae bar v Puerto Viejo, Kostarika Shutterstock

Východní část Kostariky je silně ovlivněna afro-karibskou kulturou, jejíž odkaz živě přetrvává až do dnešních dní. Vyznačuje se uvolněnou až bohémskou atmosférou a důrazem na tradiční způsob života. Pocítíte jej v místní hudbě, tancích, přenáší se i do gastronomie a festivalového veselí. Za kulturní epicentrum je považováno město Puerto Viejo známé svými reggae bary a veselým ruchem. Živou kulturu pocítíte i v ulicích města Limón. Neochuďte se o ochutnávku tradiční kuchyně. Po jazyku vás pohladí kokosové mléko, mořské plody i nepřekonatelná sladkost místního tropického ovoce.

Dovolená na Kostarice 

Pláže plné klidu

Playa Cahuita. Kostarika

Playa Cahuita. Kostarika Shutterstock

Karibskou idylku tu představují menší pláže s jemným bílým nebo černým pískem. Omývají je klidné vody, na své si přijdou milovníci plavání i rodiny s dětmi. Oblast je oblíbené zejména mezi cestovateli hledajícími autentické prostředí a klid. Zářným příkladem je Playa Cahuita, kde v klidných vodách najdete ideální podmínky pro šnorchlování.

Celoroční ráj plný slunce a vláhy

Džungle v Kostarice

Džungle v Kostarice Shutterstock

Tropické klima karibského pobřeží se vyznačuje vysokými teplotami. Horko často střídá déšť, který blahodárně přispívá zdejší fauně a flóře. Časté srážky provází slunce, které udržuje zdejší krajinu svěže zelenou, milovníky opalování zase příjemně naladěné.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín