Láska na první dovolenou: Uvařte si voňavé dominikánské sancocho
Chcete si zpestřit nadcházející pošmourné dny něčím speciálním? Vpusťe do kuchyně špetku karibské hravosti a za rytmů latino songů si připravte klenot dominikánské kuchyně. Vydatná polévka sancocho dokonale prověří vaše kuchařské schopnosti a následně dopřeje vám i vašim spolustolovníkům rafinovanou chuťovou symfonii.
Pro začátek je třeba předeslat, že sancocho rozhodně není určeno vegetariánům. Sváteční verze tohoto typického karibského pokrmu obsahuje až sedm druhů mas, pocházejících ze čtyř zvířat. Svůj původ má na Kanárských ostrovech, odkud se rozšířilo na Nový kontinent. Dnes byste si na něm v různých obměnách pochutnali v několika latinskoamerických zemích.
Nejvýhodnější zájezdy do Dominikány
Pokud byste chtěli dát svému sancochu skutečně autentickou chuť, pak byste museli rozdělat oheň a jednotlivé ingredience přihazovat do velkého bublajícího hrnce, třímajíc v ruce sklenku prvotřídního karibského rumu. Ten si můžete dopřát i v domácích podmínkách a čas strávený v kuchyni využít třeba k plánování příští exotické dovolené.
Plný hrnec dominikánského sancocha si žádá:
- půl hrnku pasty sorfito (2 polévkové lžíce olivového oleje, čerstvý koriandr, zelená petrželka, ½ nahrubo nasekané červené cibule, 4 stroužky česneku, nahrubo nasekaná červená, zelená či oranžová paprika, nahrubo nasekaná paprička jalapeňo, polévková lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, šťáva z limetky – všechny ingredience vložit do mixéru a vytvořit pastu)
- směs koření Adobo (lžička soli, lžička sladké papriky, lžička kurkumy, lžička oregana, lžička černého pepře)
- směs koření Sazon (lžička sušeného česneku, lžička cibulového prášku, 2 lžičky sušeného koriandru, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sušeného oregana)
- 4 kuřecí stehna bez kosti
- 0,5 kg hovězího masa (ideálně hruď)
- 250 g uzené klobásky (nakrájené na silnější kolečka)
- olivový olej
- 2 banány (vybírejte škrobovité banány plantains, vhodné na vaření)
- 2 batáty (nakrájené na kousky)
- 250 g muškátové dýně (nakrájené na kousky)
- 250 g hlízy z juky nakrájené na kousky (škrobovitá hlíza, oblíbená součást jihoamerické kuchyně)
- 1 velká mrkev (nakrájená na silnější špalíčky)
- 2 středně velké brambory (nakrájené na kousky)
- 2 čerstvé kukuřičné klasy (pokrájené na kolečka)
- svazek čerstvého koriandru
- 0,5 litru silného kuřecího vývaru (v případě nouze je možné použít instantní vývar v kostce)
A dominikánský gastro koncert může začít:
- Nakrájejte kuřecí a vepřové maso na přibližně stejně velké kostky a důkladně je okořeňte směsí koření Adobo a Sazon.
- V hrnci rozpalte olivový olej a opečte nejprve hovězí a poté i kuřecí maso do zlatova, později přidejte i klobásku.
- Odstavte z ohně a do masové směsi vmíchejte pastu Sofrito, tak aby se chutě dokonale propojily.
- Přidejte 0,5 litru silného kuřecího vývaru, promíchejte ode dna a nechte nejméně 30 minut dusit. Podle potřeby podlévejte vodou.
- Po změknutí masa můžete postupně přidávat na kostky nakrájené brambory, batáty, banán, juku, mrkev, dýni i kolečka kukuřičného klasu.
- Po 10 minutách přidejte svazek čerstvého koriandru.
- Během dalších 20 minut maso i zelenina dokonale změkne a vaší kuchyni ovládne vůně exotiky.
- Jako příloha se ideálně hodí rýže a stylové plátky avokáda.
Čtěte také:
Zajímalo by vás, jaké druhy masa patří do slavnostní verze sancocha? Pak vězte, že vašemu oblíbenému řezníkovi byste přidělali pár vrásek na čele požadavkem na kuřecí stehna, vepřovou kotletu, uzenou vepřovou kotletu, hovězí hrudí, uzenou klobásku, kozí maso a vepřovou slaninu.
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.