Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letní destinace stvořené pro dovolenou s dětmi

Prázdniny u moře

Prázdniny u moře Shutterstock

Kdo jiný, než vaše ratolesti, dokáže za jediný den ochutnat všechny druhy dezertů, omotat si kolem prstu hotelový personál, zkontrolovat i ta nejskrytější zákoutí resortu, splynout s davem v letovisku, naučit se nazpaměť popěvky hotelových animátorů a večer usnout vyčerpáním s tou nejkrásnější mušlí pod polštářem. Jedno je jisté. Dáte-li vašim malým cestovním agentům možnost volby, zajistíte si pohodové zážitky bez reklamací a znuděných obličejů.

Albánie: Pro každého něco

Letovisko Ksamil, Albánie

Letovisko Ksamil, Albánie Shutterstock

Malá země v západní části Balkánského poloostrova se v posledních několika letech dostává do popředí zájmu turistů, kteří touží objevovat přírodní i historické krásy této originální destinace. Albánie je pozoruhodná zejména díky neuvěřitelně krásné divoké přírodě, bohaté historii, vynikající kuchyni, cenové dostupnosti a množstvím zábavy pro děti i dospělé. Tento dokonale namíchaný koktejl zdobí okouzlující pobřeží s křišťálově průzračným mořem. Oblíbená letoviska Dhermi či Ksamil lákají na dlouhé pláže pokryté jemným bělostným pískem i pozvolný vstup do tyrkysově zbarveného moře. Ani uprostřed prázdnin se tu netísní davy turistů. Vaši plážovou relaxaci tak naruší jen nutnost občasné kontroly hradů z písku.

Až se dostatečně nabažíte krásy Jónského či Jaderského moře, můžete vyrazit na obhlídku historických skvostů. Ani vysoké letní teploty by vás neměly odradit od návštěvy města Butrint (UNESCO), kde jsou k vidění rozsáhlá archeologická naleziště s ruinami z římské, řecké i byzantské éry. Procházka mezi starobylými chrámy, divadly i pestrobarevnými mozaikami, zakončená v některé z tradičních restaurací, příjemně oživí vaši dovolenkovou rutinu. Magickou atmosférou středověkého města s unikátními domy a pevností s krásným výhledem na okolní krajinu na vás dýchne město kamenů Gjirokastër (UNESCO).

Albánie pro plážové povaleče i dobrodruhy: Objevte bájnou Atlantidu!

Čtěte také:

Albánie pro plážové povaleče i dobrodruhy: Objevte bájnou Atlantidu!

Srdce sportovně založených rodin se rozbuší během túry národním parkem Llogoara. Můžete si zvolit turistickou trasu šitou na míru vašim možnostem a pak už se jen kochat úchvatnými výhledy na horské hřebeny i fascinující modř Jónského moře. Milovníci vodních sportů se tu mohou ponořit pod hladinu a objevovat podmořský svět plný ryb a korálů. S pověstnou balkánskou pohostinností se v Albánii setkáte nejen v turistických letoviscích, ale i v malebných vesničkách, kde si pochutnáte na pokrmech, které potěší i ty nejnáročnější malé strávníky. Čerstvé plody moře, plněné listové těsto byrek nebo osvěžující sýrová směs s rajčaty a paprikou fërgesë vás výborně zasytí a neohrozí vaši letní formu.

Zájezdy do Albánie

Spojené arabské emiráty: Koncentrovaná zábava

Dovolená v Dubaji

Dovolená v Dubaji Shutterstock

Dětská přání jsou nevyzpytatelná, a tak je možné, že se uprostřed žhavého českého léta ocitnete ve spalujícím žáru Spojených Arabských Emirátů. Nemějte strach, vaše děti jistě vše dobře promyslely. Zasnily se nad obrázky velbloudů brázdících písečné duny, představily si luxus hotelových resortů, vůni exotických pokrmů, lenošení na pláži, ale především nikdy nekončící příval atrakcí, které jim jejich kamarádi budou závidět.

Oslnivé zážitky vás v Dubaji čekají doslova na každém kroku. Stačí se jen rozhlédnout a užít si rekordní atrakce, zlatavé pláže, dobrodružství v poušti i nekonečné nákupy. Ve vašem itineráři by rozhodně neměla chybět zastávka u ikonického hotelu Burj Khalifa, ani návštěva největšího nákupního centra na světě Dubai Mall, kde se můžete zchladit během jízdy na sjezdovce nebo prostorném bruslařském stadionu. Součástí centra je i kryté sportoviště, dětská hřiště, stylový obchod s cukrovinkami a největší akvárium světa Dubai Aquarium. V Dubaji mají děti tak pestrý výběr aktivit, že budou mít s největší pravděpodobností problém se rozhodnout, kterou zvolit jako první. Od špičkových aquaparků a zábavních parků, adrenalinové chůze po vyhlídkových plošinách, potápění v nejhlubším bazénu světa až po plavání s delfíny. Zkuste odolat pokušení a plánujte návštěvy jednotlivých atrakcí tak, abyste měli čas na odpočinek a vstřebání dojmů. Únik z města nabízí luxusní glampingové areály, kde si pod hvězdnou oblohou užijete tajemnou atmosféru pouště i vyjížďku na velbloudech.

Ohňostroj zážitků aneb Nejlepší zábavní parky v Dubaji

Čtěte také:

Ohňostroj zážitků aneb Nejlepší zábavní parky v Dubaji

Kosmopolitní atmosférou, která učaruje zejména duši teenagerů, oplývá emirát Abu Dhabi se světoznámou promenádou Corniche, moderní architekturou, orientálními trhy, dlouhými plážemi i zábavním parkem Ferrari World Abu Dhabi. Fantastický svět oblíbených filmových hrdinů se vám představí v zábavním parku známého filmového studia Warner Brothers. Po boku Batmana, Jokera nebo králíka Bugse Bunnyho prosvištíte horskou dráhou a pomůžete vyřešit nejednu záhadu.

Dovolená v SAE

Turecko: Óda na dovolenou

Kappdokie, Turecko

Kappdokie, Turecko Shutterstock

O prázdninách můžete snadno nabýt dojmu, že pokud nejste u moře, jako byste vůbec nebyli. Máte-li pocit, že vás během výběru dovolené vaše děti pasovaly na milionáře, zkuste je nalákat na krásy Turecka. Ideálně začněte přednáškou o skvělé chuti místního kebabu, výhodných nákupech, dlouhých písčitých plážích, aquaparcích, sluncem prohřátém moři a hotelových bazénech. Romantické duše zaujme něžný půvab Pamukkale, elegance Bodrumu, často nazývaného turecké St. Tropez i štíhlé siluety minaretů.

Těšte se na proslulé turecké pláže s průzračně modrou vodou, jistotu slunečného počasí, vzduch prosycený vůní soli a exotického koření i vynikající služby hotelových resortů, mezi kterými si každý vybere ten svůj. Jste-li rádi v centru dění, pak zvolte některý z hotelů na známé Kleopatřině pláži. Kromě příjemného koupání vás potěší i možnost nasednout na kabinovou lanovku Teleferik Alanya a nechat se zavézt až k městským hradbám. Jedna ze zastávek vám představí unikátní jeskyně Damlataş s velkolepými stalaktitovými a stalagmitovými útvary, magickou atmosférou a mikroklimatem, které je prospěšné pro pacienty s astmatem i alergiky. Netrpí-li nikdo z vaší rodiny závratí, pak si okořeňte dovolenou zážitkem, na který dozajista nezapomenete. Vzneste se v koši horkovzdušného balónu nad snovou krajinu Cappadocia – jedno z nejpozoruhodnějších míst na světě má ve světle zapadajícího slunce magickou atmosféru, která vás bude provázet ještě dlouho po přistání.

Zájezdy do Turecka

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín