Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto v Polsku: Objevte kouzlo Baltského moře

Letovisko Ustka v Polsku

Letovisko Ustka v Polsku Shutterstock

Máte rádi moře i sluneční paprsky, ale zajídají se vám úmorná vedra, která o prázdninách panují ve většině oblíbených destinací? Pak jsou následující řádky určeny právě vám. Vydejte se k polskému pobřeží a užijte si ryze letní atmosféru bez extrémních teplot. Baltské moře nabízí nejen nádhernou přírodu, ale i přívětivé ceny a spoustu atrakcí pro malé i velké.

Dovolená u moře za humny

Dovolená u Baltského moře

Dovolená u Baltského moře Shutterstock

Možná by vás na první dobrou ani nenapadlo, že typické prázdninové scenérie, kterými jsou krásné pláže, historické památky, národní parky i zábavné atrakce pro děti, máte takřka za humny. Pobřeží sousedního Polska nabízí vše, po čem prahne srdce všech unavených a dovolené chtivých cestovatelů. Nejlepším obdobím, kdy se k Baltskému moři vydat je vrchol léta, tedy přelom července a srpna. A čekají na vás nejen příjemné teploty, ale i krásná historická města, lesy, zábavné atrakce a skvělá gastronomie. 

Dovolená u Baltského moře

Snadná dostupnost, spousta atrakcí

Maják v  Kołobrzeg, Polsko

Maják v Kołobrzeg, Polsko Shutterstock

Jednou z hlavních výhod dovolené u Baltského moře je jeho dostupnost. Z Prahy se k moři dostanete za pouhých šest hodin, z Ostravy dokonce za necelých pět a půl hodiny jízdy autem. A bavit vás bude i fakt, že u našich slovanských sousedů nebudete narážet na vetší jazykovou bariéru, pravděpodobně se tu velmi dobře domluvíte i ve chvíli, kdy neovládáte žádný mezinárodní jazyk. Baltské pobřeží je lemováno moderně vybavenými hotely se špičkovými wellness centry, zábavními parky a výjimkou nejsou ani multimediální muzea pro všechny věkové kategorie. 

Neobjevená baltská letoviska

Międzyzdroje, Polsko

Międzyzdroje, Polsko Shutterstock

Pokud jste ještě neměli tu čest strávit čas u polského pobřeží Baltského moře, vězte, že tu většinou narazíte na písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Tento fakt oceníte hlavně ve chvíli, kdy vám společnost dělají vaši malí parťáci. A která místní letoviska rozhodně stojí za návštěvu? Mezi nejpopulárnější lokace patří Kołobrzeg, který si zamilují všichni milovníci plážových radovánek. Najdete tu celkem tři hlavní pláže, včetně jedné s vysokým dunovým náspem. Na všech jsou samozřejmostí převlékárny, sprchy, lehátka či slunečníky. Občerstvit se můžete v jednom z mnoha kiosků a až vás chytání lelků na lehátku omrzí, běžte si protáhnout tělo na volejbalové hřiště nebo si zahrát minigolf. Rewal je mimo hlavní sezónu ospalým přímořským městečkem, kde žije necelá tisícovka stálých obyvatel. V létě se pravidelně mění v oázu zábavy a dovolenkového relaxu. Najdete tu krásné široké a udržované písečné pláže, náměstí Velryb s působivými instalacemi rybích velikánů i Velrybí park s více než 100 plastikami podmořských živočichů, dětským hřištěm a pirátskou lodí. Lázeňské městečko Międzyzdroje pravidelně hostí polský filmový festival. Najdete tu 2 km dlouhou promenádu a 300 m dlouhé přístavní molo. Odtud je to co by kamenem dohodil do Wolinského národního parku, který je součástí jednoho z nejkrásnějších úseků polského útesového pobřeží.

Objevte v létě Polsko, zemi příjemných překvapení

Čtěte také:

Objevte v létě Polsko, zemi příjemných překvapení

Lebská Sahara

Písečné duny, Słowińský národní park

Písečné duny, Słowińský národní park Shutterstock

Měli jste za to, že na dovolené v Evropě se nemůžete projít po poušti? Pak navštivte Lebskou saharu, přírodní unikát Słowińského národního parku, který se nachází na nejsevernějším cípu Polska. Jednou z největších atratcí jsou impozantní písečné duny dosahující výšky až 40 metrů, jejichž krása se mění v závislosti na síle větru. Právě díky nim získalo místo svou přiléhavou přezdívku Lebská Sahara. V oblasti je k vidění mnoho menších i větších jezer, luk se vzácnými rostlinami, borových lesů, rašelinišť a bažin. Nedílnou součástí lokace je městečko Łeba, původně rybářská vesnice a přístav. Nabízí příjemnou atmosféru s množstvím malých obchůdků, restaurací i barů, kde můžete ochutnat čerstvé rybí pochoutky za skvělé ceny. Lákadlem pro všechny návštěníky je pak zdánlivě nekonečná písečná pláž, která měří více než 8 km. Pokud milujete dlouhé procházky po pobřeží, právě jste objevili zemi zaslíbenou. 

Zájezdy k Baltskému moři

Metropole plné života

Nábřeží řeky Motława, Gdaňsk

Nábřeží řeky Motława, Gdaňsk Shutterstock

Milovníci umění, historické architektury i báječného jídla si přijdou na své v tzv. trojměstí, které tvoří Gdaňsk, Gdyně a Sopoty. Gdaňsk, který je jedním z nejstarších a nejvýznamějších měst Polska, oplývá mnoha zajímavými památkami, moderními muzeii i plážemi vybízíjejícími ke koupání. Nábřeží řeky Motława obsypané typickými barevnými domky, připomíná dánskou Kodaň. Pokud toužíte po bujarém večerním a nočním veselí, vyrazte do Sopoty. V proslulém letním letovisku, jehož ulice lemují působivé historické domy, najdete kromě mnoha barů a diskoték také lázně, písčité pláže a nejdelší dřevěné molo v Evropě. Mladé město Gdyně vás okouzlí moderní architekturou, multimediálními muzeii i špičkovou gastronomickou scénou. Třešničkou na dortu jsou bulváry podél pobřeží, kde se můžete toulat při pohledu na městskou pláž a pobřežní útesy.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění   

22.07.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín