Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lüneburské vřesoviště – skrytý poklad Německa

Lüneburské vřesoviště

Lüneburské vřesoviště

Lüneburské vřesoviště je velkoplošné chráněné území, které však neslouží pouze k ochraně přírody a vědeckému výzkumu, ale i k osvětě a rekreaci. Tento ukrytý klenot Německa není pro našince ještě příliš známý, vězte však, že jej každoročně navštíví kolem čtyř milionů turistů. Sezona zde vrcholí v srpnu a září, kdy vřesy dosahují největšího rozkvětu. Právem jsou přirovnávány k francouzské Provence. V přírodním parku se nachází stejnojmenná přírodní rezervace.

Přírodní park Lüneburské vřesoviště

Jedná se o jeden z prvních 105 přírodních parků v Německu. Stejně jako jiné podobné parky se i tento skládá převážně z krajiny a přírodních rezervací a je díky svým atraktivním podmínkám vhodný i k rekreaci. Usiluje o rovnováhu mezi nedotčenou přírodou, ekonomickou prosperitou a vysokou kvalitou zdejšího života. Lüneburský přírodní park je dnes jedním z největších a nejznámějších svého druhu. Má rozlohu asi 107 tisíc hektarů a zahrnuje největší souvislou plochu vřesovišť střední Evropy. Tato vřesoviště se nacházejí v přírodní rezervaci Lüneburg Heide v samém srdci přírodního parku. Bažiny, starobylé lesy, potoky, řeky, ale i staré hospodářské budovy a domy s doškovými střechami jsou hodny ochrany. Na území parku se nesmějí používat motorová vozidla, turisté tak mají záruku, že si užijí klidný a pohodový pěší nebo cyklistický výlet. Díky nenáročnému terénu je jízda na kole vhodná i pro seniory a rodiny s dětmi. Je rovněž možné projet se tu na koni či povozu.

Odpočívadlo na území Lüneburského vřesoviště

Odpočívadlo na území Lüneburského vřesoviště

Park nabízí spoustu zajímavých aktivit a zábavy!

Na území Lüneburských vřesovišť naleznete i rozsáhlý zvířecí park, v němž žije přes 1200 zvířat. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout např. divoké ovce, jejichž maso je vyhledávanou lahůdkou. Zvířecí park je přístupný od 1. března každý den do 19:00.

Ovce na Lüneburských vřesovištích

Ovce na Lüneburských vřesovištích

Německo je známé i množstvím zábavních parků, takže se jich dokonce i v oblasti Lüneburských vřesovišť nachází celkem deset, od klasických až po ptačí. Adrenalinové zážitky na horských dráhách a více než padesáti dalších atrakcích si lze dopřát v zábavním parku Heide Park v Soltau.

Ti, kdo rádi šplhají, ocení jistě i lanová centra u jezera Lopausee a v Scharnebecku. To u jezera nabízí šest tras s množstvím překážek a výstupů do osmnáctimetrové výšky. Díky výhodné poloze si můžete užít i řadu vodních sportů nebo se naučit stavět vor. Druhé centrum v bukových lesích nabízí sedmdesát překážek a výstupy do patnáctimetrové výšky.

Kudy k Lüneburskému vřesovišti

Lüneburské vřesoviště leží v Dolním Sasku, přibližně 30 km od Lüneburgu, mezi řekami Aller a Labe. Je součástí Severoněmecké nížiny. Přírodní park se rozkládá v městském trojúhelníku tvořeném Hamburkem, Brémami a Hannoverem. Táhne se od Buchholzu na severu až k Soltau na jihu a k Schneverdingenu na západě dále k hranicím města Lüneburg na východě. Dnes zahrnuje části tří okresů Lüneburg, Harburg a Heidekreis. Chceme-li k němu dojet z Brna, čeká nás cesta směrem na severozápad, dlouhá dle zvolené trasy přibližně 790 až 880 km. Při cestě z Prahy je vzdálenost pochopitelně menší, asi 596 až 675 km.

Město Lüneburg

Město Lüneburg

Park pokrývá území, na němž se nalézá pětatřicet obcí, a na jeho hranicích žije asi 100 000 lidí. Do února 2007 byl shodný se stejnojmennou rezervací a tvořil tak jeden z nejmenších přírodních parků v Německu, následně však byl čtyřikrát rozšířen. Pro návštěvníky Lüneburského vřesoviště je připraveno sedm naučných stezek v délce od 1,5 do 7,2 km. Informační a vzdělávací střediska se nacházejí v šesti historických budovách.

Stezka Lüneburským vřesovištěm

Stezka Lüneburským vřesovištěm

Vyrazte na výlet do Lüneburských vřesovišť! Pokocháte se krásnou a čistou přírodou, poznáte německou verzi Provence, zažijete spoustu zábavy a odnesete si odsud plno příjemných vzpomínek.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín