Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malta na talíři: Šneci, králík i vzácné rybí úlovky

Hlavní město Valletta, Malta

Hlavní město Valletta, Malta Shutterstock

Zkuste zavřít oči a představit si kombinaci vůně lehké středomořské kuchyně, špetku severoafrických chutí a pověstnou italskou pohostinnost. Za tímto lahodným mixem nemusíte cestovat daleko, stačí, když nasednete do letadla směřujícího na Maltu. Destinace návštěvníky fascinuje tajuplnou historií, bujarými festivaly a i slunečními paprsky, které tu vydatně hřejí téměř celoročně.

Gurmáni a milovníci dobrého jídla si tu budou připadat jako v sedmém nebi. Přijměte pozvání k imaginárnímu stolu zasazenému do idylické krajiny maltských ostrovů a vychutnejte si na následujících řádcích jídlo, které vás zahřeje na duši.

Voňavé ráno v pekárně

Maltské pastizzi

Maltské pastizzi Shutterstock

O příjemný start dne se postará pochoutka vonící z malých pekáren, kterými se to na ostrově jenom hemží. Až zavětříte vůni máslového těsta, následujte ji a za pultem si objednejte taštičky pastizzi. Dostane se vám křupavé pochoutky s vydatnou náplní ricotty nebo hrášku. V těchto tradičních prodejnách toho můžete ochutnat ještě mnohem více. Nabídce vévodí tradiční maltský rybí koláč a párky v těstíčku, zakoupíte si tu i lehký oběd v podobě zapékané rýže nebo těstovin. Nechybí ani sladkosti, v nichž hrají prim med a mandle. Návštěva voňavého pekařského okénka vám možná spustí Pavlovův reflex, ale rozhodně vám nezruinuje peněženku, lákavé pečené dobroty vyjdou na pár desítek centů.

Zájezdy na Maltu

Polévka je grunt

Maltská fazolová polévka

Maltská fazolová polévka Shutterstock

Pokud Maltu navštívíte v první polovině roku, ještě dříve, než udeří horké léto, budete mít skvělou příležitost ochutnat zdejší oblíbenou polévku, která vás zaručeně zahřeje. Hlavní roli v ní hraje kuskus, kterému skvěle přizvukují fazole. Obě suroviny jsou v zimním čase hojně využívány ve spoustě receptů, v typické maltské polévce jim to však společně náramně ladí. O to, aby pokrm měl ten správný říz, se postará česnek, nechybí ani záplava bylinek. Narazit můžete na variace s vařenými vejci, jinde proteiny zastupuje místní kravský nebo kozí sýr. Tuto kuskusovou polévku můžete na jídelních lístcích zahlédnout hlavně v období před Velikonocemi, kdy skvěle zapadá do času půstu.

Namazané fazole

Pomazánka bigilla

Pomazánka bigilla Shutterstock

Luštěniny jsou nezastupitelnou přísadou i v bigille, známé luštěninové pomazánce. Nejlépe si ji vychutnáte na čerstvém bílém chlebu, ale můžete do ní namáčet i křupavé suchary. Zdravě a chutně pozdvihne úroveň dalších pokrmů, a tak se často servíruje jako předkrm. Pasta z fava fazolí, česneku, petržele a olivového oleje se prodává zatepla u pouličních prodejců, seženete ji i ve všech supermarketech.

Skryté poklady Malty: Venuše, hra o trůny a pomník Václava Havla

Čtěte také:

Skryté poklady Malty: Venuše, hra o trůny a pomník Václava Havla

Sluncem políbená rajčata

Maltézský plněný chléb ftira biż-żejt

Maltézský plněný chléb ftira biż-żejt Shutterstock

Pokud zamíříte na jídlo do maltské restaurace, je nepsaným pravidlem, že vám obsluha společně s nápoji na stůl přinese i lehký předkrm, který příjemně polechtá chuťové buňky před dalšími chody. Obvykle před vámi na tabuli přistane košík chleba společně s ftira biż-żejt – rajčatovou pastou s olivovým olejem. Toto zdánlivě prosté jídlo tvoří základ oblíbených lehkých obědů. Malťané totiž nasládlou chuť čerstvých rajčat doplňují tuňákem, sýrem, kapary, olivami nebo nakládanou zeleninou. Takovýto lehký sendvič se stane příjemnou společností na pláži nebo při rychlém obědě. Tuto nadívanou pochoutku seženete skoro ve všech kioscích či barech.

Šneci v bylinkové zahrádce

Bebbux

Bebbux Shutterstock

Ještě, než si budete pochutnávat na hlavním chodu, vyberte si z kategorie předkrmů místní specialitu zvanou bebbux. Budete moci objevit chuť lahodných šneků povařených v nálevu z červeného vína, tmavého piva a místní limonády. Díky špetce máty, bazalky a majoránky má toto jídlo tak lahodnou chuť, že si budete přát bezedný talíř.

Dovolená na Maltě

Čerstvý podzimní úlovek z mořských hlubin

Grilované lampuki

Grilované lampuki Shutterstock

Proč se vyplatí na Maltu zavítat v září? Právě v tento čas budete mít jedinečnou možnost okusit křehké maso z lampuki, která je považována za maltskou národní rybu. Místní se každoročně nemohou dočkat konce léta, kdy se moře kolem ostrovů stává příjemně teplým a klidným. V ten čas připlouvají hejna bílých šupinatých rybek, které z vyhřátých vod přistanou na váš talíř v té nejčerstvější podobě. K dokonalosti jim chybí málo, stačí je v celku opéct na ohni. Pokud se rybího hodování nebudete moci nabažit, vyzkoušejte i tradiční omáčku, která si s křehkým masem lampuki příjemně notuje. Na jazyku vás pohladí chutí čerstvých rajčat, oliv, kapar a panenského olivového oleje.

Králičí pečínka, pohlazení po jazyku

Králík

Králík "fenek" na maltský způsob Shutterstock

Zářící hvězdou maltské kuchyně je bezpochyby dušený králík neboli fenek. Na výsluní se dostal v dobách Maltézkých rytířů, kdy představoval výjimečné jídlo, na kterém si mohla pochutnávat pouze vrchnost. Byla by velká škoda nechat se ochudit o neopakovatelnou chuť omáčky z bylin a kořenové zeleniny, ve které se koupou měkoučké kusy masa opečeného na česneku. Při zvláštních příležitostech pořádají Malťané králičí hostiny neboli fenkaty. Při nich se stoly prohýbají pod různými variacemi z králičího masa. Do nosu vás udeří vůně králíka smaženého, dušeného nebo zapékaného v těstě, nechybí však ani špagety s králičím masem a česnekem, na kterých je patrný vliv italské kuchyně.

Mamma Mia, Hra o trůny i Vinnetou: 5 destinací, kde se natáčely kasovní trháky

Čtěte také:

Mamma Mia, Hra o trůny i Vinnetou: 5 destinací, kde se natáčely kasovní trháky

Dokonalé datlové koláče

Tradiční datlové koláčky

Tradiční datlové koláčky Shutterstock

Po gurmánských hodech si vždy nechte trochu místa na sladkou tečku. Všechny mlsouny potěší datlové koláčky, na které natrefíte u malých pojízdných stánků i v honosných restauracích. Často je dostanete obohacené o kopeček zmrzliny, která v kombinaci s křupavým těstem a sladkou náplní ze sušeného ovoce vystřelí ukazatel míry vaší blaženosti až k nebeským výšinám.

Osvěžující bylinný drink

Limonáda Kinnie

Limonáda Kinnie Shutterstock

K dokonalému posezení pod blankytnou středomořskou oblohou chybí už jen málo. Snad jen orosené osvěžení v podobě limonády, kterou jinde na světě neokusíte. Až vám na Maltě vyprahne hrdlo, sáhněte po nealkoholickém osvěžení s názvem Kinnie, v každém loku ucítíte chuť nahořklých plodů pomerančovníku a směs aromatických bylinek. Léčivky můžete jen hádat, přesné složení je totiž dobře střeženým tajemstvím.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín