Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mamma Mia, Hra o trůny i Vinnetou: 5 destinací, kde se natáčely kasovní trháky

Azurové okno, Gozo, Malta

Azurové okno, Gozo, Malta Shutterstock

Chtěli jste být v dětství jako odvážný Vinnetou a jeho chrabrý bratr Old Shatterhand? Zasáhl vás osudový milostný příběh krásné Angeliky a Joffrey de Peyraca? S napětím jste čekali na další díly cenami ověnčeného trháku Hra o trůny? Rádi si notujete songy legendární skupiny ABBA u muzikálu Mamma Mia? Nebo snad nedáte dopustit na dobrodružství princezny Anny v podání ikonické Audrey Hepburn ve filmu Prázdniny v Římě? Vydejte se s námi po stopách oblíbených filmových postav do destinací, kde spatřily světlo světa notoricky známé hity světové kinematografie.

Vinnetou – Plitvická jezera, Chorvatsko

Plitvická jezera v Chorvatsku

Plitvická jezera v Chorvatsku Shutterstock

Národní park Plitvická jezera je oblíbeným prázdninovým cílem mnoha našinců. Magické místo si filmaři vybrali jako dějiště snímku Poklad na Stříbrném jezeře. Vězte, že tyrkysová až smaragdově třpytivá vodní hladina, která tu kromě bledých tváří a kmene Apačů hraje hlavní roli, není filmovým trikem, ale realitou. Přírodní památku najdete i na seznamu dědictví UNESCO a až letos budete odpočívat na Jadranu, rozhodně si panenskou krásu Plitvických jezer nenechte ujít.

Dovolená v Chorvatsku

Angelika a sultán – El Džem, Tunisko

Koloseum v El Džem, Tunisko

Koloseum v El Džem, Tunisko Shutterstock

Prožívali jste se zatajeným dechem dobrodružný život Angeliky, markýzy andělů? Pak vám určitě neušel ani závěrečný díl ságy s názvem Angelika a sultán. Jedna z nejnapínavějších scén, kdy má tygr sežrat otroka uprostřed kolosea napěchovaného lidmi, se odehrává v římském amfiteátru v tuniském městečku El Džem. Původní aréna pro gladiátory, která byla postavena v roce 230 př. n. l., je dodnes oblíbeným turistickým cílem. Až se v Tunisku nabažíte plážových radovánek i ruchu arabských tržišť, vydejte se do El Džem a zažijte na vlastní kůži atmosféru největšího římského kolosea na africkém kontinentu.

Zájezdy do Tuniska

Hra o trůny, Malta

Královo přístaviště, Malta

Královo přístaviště, Malta Shutterstock

Pokud patříte k fanouškům fenoménu Hra o trůny, sbalte kufry a vyrazte objevit Maltu. Právě tady najdete všechny hlavní filmové lokace oblíbeného seriálu. Jako kulisy sloužily například zahrady poutního Dominikánského kláštera v Rabatu nebo brána do Mdiny, kterou vcházela Catelyn Stark. Vápencová skála na ostrově Gozo, přezdívaná Azurové okno, se sice zřítila, u jejich trosek však můžete kdykoliv zavzpomínat na seriálovou svatbu.

Dovolená na Maltě

Mamma Mia – Skopelos, Řecko

Kostelík Agios Ioannis, Skopelos

Kostelík Agios Ioannis, Skopelos Shutterstock

Těžko byste hledali někoho, kdo nezná žádný z hitů švédské popové skupiny ABBA. Děj filmového muzikálu Mamma Mia, který vznikl na motivy těchto legendárních písní, se odehrává na malebném ostrůvku Skopelos v Řecku. Nejvíce romantických scén bylo natočeno na plážích Kastani a Mila, ale také v kulisách hlavního města Chora. Pokud byste si rádi zanotovali Dancing queen na skále, kde se odehrává závěrečná scéna, vydejte se do zapadlé vesničky Kastri. Až vystoupáte po sto šesti kamenných schodech ke kostelíku Agios Ioannis, budete mít před sebou celý tyrkysový záliv jako na dlani.

Zájezdy do Řecka

Prázdniny v Římě – Řím, Itálie

Dovolená v Římě, Itálie

Dovolená v Římě, Itálie Shutterstock

Romantický Řím sloužil jako kulisa v mnoha filmových love story. Tou nejznámější je černobílý snímek Prázdniny v Římě s úchvatnou Audrey Hepburn. Herečka za svůj výkon dostala Oscara, ocenění si však rozhodně zaslouží i okouzlující atmosféra slavné italské metropole. Neváhejte a dejte šanci svým vlastním prázdninám v Římě! Město je dokonalou esencí antických památek, umění, zelených parků, božského jídla i moderního způsobu života.

Prázdniny v Římě

22.05.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín