Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhezčí letoviska na Krétě

Uličky Rethymna

Uličky Rethymna

Kréta je nejen největším řeckým ostrovem, ale také vyhledávaným cílem turistů. Tomu se nelze divit, neboť nabízí vskutku ohromné množství krásných měst, z nichž každé samo o sobě by mohlo být ideálním místem pro vaši dovolenou. S nejvýznamnějšími a nejhezčími letovisky vás nyní krátce seznámíme.

Ágios Nikólaos

Ágios Nikólaos (v překladu Svatý Mikuláš) je město na západní straně zálivu Mirabello. Leží 65 km východně od Hérakleionu. Jméno mu dal raně byzantský chrám sv. Mikuláše, patrona řeckých námořníků. V centru města se nachází jezero Voulismeni, sloužící jako malý přístav pro rybářské lodě. Je s ním spojena spousta legend, a to především v souvislosti s jeho hloubkou. Procházka kolem něj je nicméně pro každého turistu příjemným zážitkem. Ágios Nikólaos se může pochlubit působivou promenádou, krásným kostelem Agia Triada (Svaté Trojice), starou kolonií malomocných Spinalonga nebo jeskyní piráta Barbarossy. Po dni plném poznávání si jistě rádi odpočinete na písečné pláži Almiros.

Ágios Nikólaos a jezero Voulismeni

Ágios Nikólaos a jezero Voulismeni

Elounda

Elounda se nachází 10 km severně od Ágios Nikólaos. Je proslulá luxusními hotely, které hostí hlavy států a zástupce mezinárodní ekonomické, politické, sportovní i umělecké elity. Městečko je postaveno na okraji idylické laguny Korfos Bay mezi poloostrovem Spinalonga a Krétou. Nabízí jedny z nejkrásnějších krajin na Krétě a řadu pláží. Zřejmě nejoblíbenější plážové území se nachází východně od Eloundy, v oblasti Skisma. Pláž je zde písčitá a voda poklidná. Druhou oblíbenou písčitou pláží je Hiona, také známá jako Poros. Disponuje slunečníky i sprchami.

Příroda v okolí Eloundy

Příroda v okolí Eloundy

Hérakleion či Iraklio

Hérakleion není pouze hlavním a největším městem Kréty. Je též jejím obchodním centrem s ústředním přístavem i letištěm. Přestože už není tím malebným městem s typicky aristokratickou krásou jako kdysi, mohou v něm i dnes turisté pocítit atmosféru minulosti při prohlídce méně známých zákoutí. V historickém centru neopomeňte navštívit lodžii, náměstí se lví fontánou Morozini, baziliku San Marco, kostely sv. Tita, sv. Minase, sv. Kateřiny a sv. Petra. Prohlédněte si benátský přístav s impozantní přímořskou pevností Koules. Hérakleion je bohatý i na muzea, můžete si udělat prohlídku do Archeologického muzea, Historického muzea Kréty nebo třeba do Muzea výtvarných umění, vězte však, že možností tu máte mnohem více, jednu atraktivnější než druhou! 

Přístav v Heraklionu

Přístav v Heraklionu

Chania

Město Chania bývá nazýváno Perlou Kréty a Benátkami východu. Aby ne, když se jedná o zřejmě nejkrásnější město v celém Řecku. Zároveň je druhým největším městem Kréty. Naštěstí ho nestihl stejný osud jako Hérakleion, kde byly velké benátské a osmanské památky zničeny v zájmu hospodářského růstu. Naopak, staré město a benátský přístav zde zůstaly téměř beze změny. Návštěvníci budou nepochybně přitahování krásou malebných uliček, impozantním majákem u vjezdu do přístavu a dalšími působivými památkami, jako je kostel San Rocco nebo katedrála Chania. Nevynechejte ani pláž Nea Chora, archeologické muzeum nebo námořní muzeum Kréty v pevnosti Fort Firkas. 

Uličky Chanie

Uličky Chanie

Rethymnon

Třetí největší krétské město Rethymnon je lákadlem zejména pro turisty, kteří se rádi toulají historií. Kouzelné uličky a nádherné pamětihodnosti s benátskými a osmanskými vlivy nebyly v moderní době nijak změněny. Na rozdíl od Hérakleionu si Rethymnon zachovává řecký renesanční charakter. Návštěvníci odtud nemohou odejít bez prohlídky majestátní pevnosti Fortezza. Mezi další zajímavá místa patří benátský přístav s majákem, Velká brána (Porta Guora), místní park a muzea. Na závěr skvělé dovolené si můžete odpočinout na obrovské písečné pláži východně od přístavu Rethymnon.

Fortezza v Rethymnu

Fortezza v Rethymnu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín