Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší destinace pro aktivní dovolenou

Aktivní rodinná dovolená

Aktivní rodinná dovolená

Jak si představujete svoji ideální dovolenou? A jak si ji představuje vaše drahá polovička, děti či přátelé? Láká vás všechny povalování u vody, anebo to snad někoho z vás táhne do přírody či za historií? Ať už jsou vaše představy podobné, anebo se v mnohém rozcházejí, nikdy není od věci zavítat na společnou dovolenou do takové destinace, kde máte na výběr hned z několika možností, co dělat.

Přemýšlíte tedy, jakou zvolit destinaci, aby byly dokonale naplněny představy celé vaší dovolenkové bandy? Pohodlně se usaďte a čtěte dál. Připravili jsme si pro vás seznam destinací, v nichž si užijete poctivé lenošení, exkurze do historie i dobrodružné výpravy současně.

Aktivní dovolená u Lago di Garda, Itálie

Není-li moře zrovna vaším šálkem kávy, ale zcela bez vody si svou dovolenou taky nedovedete představit, máme pro vás skvělou alternativu: skvostné alpské jezero Lago di Garda! Vysoké hory, nádherná zeleň, kouzelná městečka i úchvatné scenérie, které jezero obklopují, totiž z Lago di Garda činí naprosto unikátní destinaci, ve které můžete podnikat snad nekonečné množství nejrůznějších aktivit.

Malcesine u Lago di Garda

Malcesine u Lago di Garda

Průzračné vody tohoto sladkovodního jezera si můžete užívat buď na některé z mnoha krásných pláží, anebo probudit svého dobrodružného ducha a zkusit třeba windsurfing, kite surfing, jízdu na kanoi nebo plachtění na loďkách.

Windsurfing na jezeře Garda

Windsurfing na jezeře Garda

Zapomenout samozřejmě nesmíte ani na objevování pobřežních městeček, jejichž atmosféra vás naprosto dostane. Milovníky klidu a relaxace jistě potěší nespočet wellness hotelů; příznivci kultury by si zase neměli nechat ujít operu v nedaleké Veroně. Zaručeně nejvíc zábavy si zde ale užijí dobrodružné povahy, které mohou v okolí jezera vyrazit na nejrůznější horské túry, vyzkoušet horolezení, horská kola, paragliding nebo třeba hloubkové potápění.

Aktivní dovolená v Maroku

Omamné vůně koření, ruch tradičních tržnic, překrásné moře a dechberoucí scenérie mohutných pohoří zalitých do zlatavých barev všudypřítomného písku – to je Maroko. Přestože většina turistů zamíří z letiště ihned do krásných hotelů v letovisku Agadir, v nichž často stráví veškerý svůj dovolenkový čas, nenechte se zmást.

Tržnice ve Fezu

Tržnice ve Fezu

Území Maroka nabízí úchvatnou přehlídku prastarých měst, obrovských hor i nádherného moře. Dávnou historii i architekturu se vydejte objevovat do měst Marrakéš, Fez nebo Rabat; marocký život zase nejlépe poznáte na pestrobarevných tržnicích či v odlehlých vesničkách. Pokud milujete turistiku a zdolávání všemožných „nej“, pak se rozhodně vydejte do pohoří Atlas na vrchol hory Jebel Toubkal, která je se svými 4 176 metry nejvyšší horou severní Afriky. U moře nezapomeňte na nepřeberné množství vodních sportů včetně surfování, anebo na pláž zavítejte brzy ráno a uklidněte svoji mysl při józe.

Pohoří Atlas, Maroko

Pohoří Atlas, Maroko

Aktivní dovolená v Reykjavíku, Island

Pokud to vaše srdce táhne za nespoutanou přírodou a velká horka nejsou nic pro vás, není asi moc pochyb o tom, že Island vás okamžitě očaruje. Ostatně se všemi legendami o kouzelných elfech a vílách, které údajně obývají každý kousek islandské přírody, to možná ani nebude tak složité.

Island je zkrátka místo, které si zamilujete. Hlavní město Reykjavík vás dostane svými nádhernými domy i jinými pamětihodnostmi. Na to, abyste jej však dobře poznali, vám bude stačit nanejvýš pár dní a zbyde vám tak dostatek času na to, abyste mohli začít poznávat ten pravý nespoutaný Island, o němž každý sní. Ať už se rozhodnete jej poznávat za volantem terénního vozu, v koňském sedle, na kole anebo pěšky, budete nadšeni.

Vodopád Skogafoss

Vodopád Skogafoss

A až vám začnou docházet síly, naložte se do některého z mnoha přírodních termálních jezírek a nechte horkou vodu, ať vám rychle navrátí ztracenou energii.

Modrá laguna, Island

Modrá laguna, Island

Aktivní dovolená v Černé Hoře

Černá Hora je poměrně malá a – vzhledem ke svým větším a známějším sousedům – rovněž i tak trochu přehlížená země na jihu Evropy. Asi nejznámějšími destinacemi jsou městečka na jadranském pobřeží, a to především Budva, Sveti Stefan nebo Kotor.

Sveti Stefan

Sveti Stefan

Podobně jako všude jinde, i v Černé Hoře by byla škoda zůstávat pouze na jednom místě – a oproti mnohým jiným místům to zde platí dvojnásob. To množství zajímavostí a aktivit, které na vás nejen na pobřeží, ale i ve vnitrozemí této jihoevropské země čeká, vás totiž asi překvapí. Díky poměrně malé rozloze toho zde můžete stihnout opravdu mnoho. Posnídat můžete třeba v kavárně na pláži, oběd už si vychutnávat u břehů úchvatného Skodorského jezera a večeři si smlsnout na svazích majestátných černohorských hor. Zatímco ve městech se budete kochat historií a krásnou architekturou, u jezera a v horách už budete jen s úžasem obdivovat sílu Matky Přírody.

Národní park Durmitor

Národní park Durmitor

Aktivní dovolená na Sicílii, Itálie

Tento italský ostrov přitahuje díky své nekonečné kráse pozornost turistů snad z celého světa. Není také divu – jakožto vůbec největší ostrov v celém Středozemním moři je Sicílie místem s neuvěřitelně rozmanitou přírodou i pobřežím. Při dovolené na Sicílii proto opravdu jen málokdo vydrží celý týden polehávat na pláži a ze všech sil předstírat, že nevidí všechna ta úchvatná města ani nádhernou přírodu kolem.

Capo di Milazzo

Capo di Milazzo

Sicílie pamatuje mnoho historických událostí i epoch, na mnohé z nichž dodnes odkazují například staré ruiny řeckých paláců v okolí města Agrigento. Pokud chcete mít na dosah co nejvíce možností, co dělat, vydejte se na severovýchod ostrova. O mocné síle vulkanické historie se přesvědčíte na svazích nejvyšší evropské sopky Etny, o umění přírody v překrásných kaňonech Alcantara a o kráse místní architektury zase v Taormině, Messině a (opustíme-li severovýchod) také v Palermu nebo třeba Syrakusech.

Amfiteátr v Taormíně

Amfiteátr v Taormíně

20.09.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín