Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvoňavější dovolenou zažijete v letovisku Nosy Be na Madagaskaru

Nosy Be, Madagaskar

Nosy Be, Madagaskar Shutterstock

Rádi byste utekli před pošmournými a chladnými dny, které nás v tomto období čekají a přemýšlíte kam vyrazit? Pokud vsadíte na letovisko Nosy Be na Madagaskaru, kam nově létají i přímé lety z Prahy, nebudete litovat! Ostrov vůní jak se tomuto místu často přezdívá vás přivítá příjemnými letními teplotami a bohatým vyžitím jak pro plážové typy, tak pro dobrodruhy a milovníky přírody.

Ráj potápění i turistiky

Ostrůvek Nosy Iranja, Madagaskar

Ostrůvek Nosy Iranja, Madagaskar Shutterstock

Nosy Be je ostrůvek, který se nachází hned vedle Madagaskaru a to na jeho severozápadním pobřeží. Břehy zde lemují krásné písečné pláže a azurové moře, které je rájem všech fanoušků potápění. Střed ostrova je naopak spíše hornatý (mnoho vrcholků je původně sopečného původu), takže není problém sbalit batoh a vyrazit a horskou túru - třeba na nejvyšší horu Mount Lokone (450 m. n. m.). Odměnou za bolavá lýtka vám bude výhled na celý ostrov, ale zrak vás bude přecházet i z kráterových jezírek, které jsou zásobárnou sladké vody, nebo z okolních ostrovů Nosy Iranja, Mitsio a Radama. A když vám po náročném výletu bude kručet v břiše, dejte si večeři a drink v jedné z mnoha krásných restaurací a barů, které nabízí jak místní lahůdky, tak mezinárodní kuchyni.

Objevte s námi Madagaskar

Místo, kde voní vanilka a kakao

Džungle stromů ylang – ylang

Džungle stromů ylang – ylang Shutterstock

Rozhodně nebude náhoda, pokud k vám mořský vítr přivane vůni květu ylang – ylang, pačuli, vanilky, kakaa nebo citrónové trávy. Voňavý ostrov je totiž centrem pěstování právě těchto rostlin, jež se pak používají jako hlavní složky nejen při výrobě parfémů. Díky příznivému klimatu se zde daří i pepři, šafránu, kávě, skořici nebo cukrové třtině. Ostatně se v letovisku díky tomu nachází i mnoho destilačních stanic na výrobu esence ylang – ylang a také podniky, které z cukrové třtiny vyrábí jeden z nejkvalitnějších rumů světa.

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Čtěte také:

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Domov nejmenší žáby a chameleona

Chameleon Panter, Madagaskar

Chameleon Panter, Madagaskar Shutterstock

Co by to však bylo za návštěvu Madagaskaru, když byste nepotkali lemura? Seznámit se s ním na vlastní oči můžete na okolních ostrůvcích Nosy Komba a Nosy Tanikely, kam se snadno dostanete lodí. Nosy Be je domovem mnoha exotických druhů zvířat, ostatně jako celý Madagaskar. Díky svojí poloze tu žijí druhy, které nikde jinde na Zemi nespatříte. Přímo na ostrově můžete například narazit na nejmenší žábu světa Stumpffia pygmaea a pozor pod nohy si dávejte i na Brookesia minima, alias nejmenšího chameleona planety.

Zájezdy na Madagaskar

Malebné pláže a fantastické jídlo

Dokonalé pláže v Nosy Be

Dokonalé pláže v Nosy Be Shutterstock

Tetelit blahem se však bude i ten, kdo se přijel jen povalovat na lehátku, dát si dobré jídlo a pití, nechat si masírovat ztuhlá záda a poslouchat šumění vln. Na Nosy Be najdete velké množství hotelů a resortů, kde rádi plní přání i těm nejnáročnějším zákazníkům. Nejkrásnější pláže najdete na západním pobřeží ostrova – nohy vám tady bude lechtat jemný písek a osvěžení najdete v tyrkysově modrém a dokonale průzračném moři.

Romazava, tradiční pokrm z Madagaskaru

Romazava, tradiční pokrm z Madagaskaru Shutterstock

Hlavní surovina, ze které se vaří na Madagaskaru je rýže, místní ji dokonce v mnoha podobách jedí až třikrát za den. V hotelových resortech většinou narazíte na mezinárodní kuchyni pro turisty, ale na tržištích a v místních restauracích rozhodně ochutnejte některou místní specialitu. Oblíbená je třeba ramazana, hovězí maso s listy špenátu a rajčaty nebo salát na bázi koření, rýže a krevet se jménem vary amid'anana. Chybu rozhodně neuděláte ani když si objednáte pokrm z masa zebu – což je skot, jehož maso je oblíbené právě v Indii a Africe.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

27.11.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín