Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NP Serengeti – nekorunovaný král afrických parků

Národní park Serengeti

Národní park Serengeti

V severní části Tanzánie, na východ od Viktoriina jezera se nachází jeden z neznámějších afrických národních parků, park Serengeti. Jeho nedozírné pláně s největší koncentrací divoké zvěře na světě z něj činí nefalšované království divočiny.

Nekonečná prérie

Název národního parku Serengeti pochází z jazyka Masajů a v překladu znamená „nekonečná prérie“ nebo také „nekonečné planiny“. Tento název má své opodstatnění, africká divočina se tu rozprostírá na úctyhodných, bezmála 15 tis. km². Domov stovek tisíců zvířat byl založen roku 1951 a je tedy nejstarším tanzanským národním parkem. Mimo to i parkem největším a nejslavnějším. O třicet let později byl NP Serengeti zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Nekonečné pláně Serengeti

Nekonečné pláně Serengeti

Vydejte se po stopách migrující zvěře

Jedním z největších lákadel parku jsou tisícihlavá stáda migrující zvěře, zejména pak pakoňů, zeber a gazel, která připravují návštěvníkům rok co rok ve stejnou dobu dech beroucí podívanou. Příčinou masového pohybu zvířat je střídání období dešťů a sucha, na což zvěř přirozeně reaguje právě velkou migrací za potravou a vodou. A to už celá staletí.

Obrovské množství cválajících zvířat, která svými kopyty zvedají oblaka prachu, budí každoročně zaslouženou pozornost, ale i patřičný respekt. Drtivá většina návštěvníků NP Serengeti touží toto neuvěřitelné přírodní divadlo pod širým nebem shlédnout, avšak ne každému se to díky rozlehlosti národního parku podaří. Strávíte-li však v Serengeti více dní, vaše šance se několikanásobně zvyšují.

Migrace stád v Serengeti

Migrace stád v Serengeti

Na co se v parku Serengeti můžete těšit?

Překrásná krajina tvořená savanou, místy bažinami a močály, je domovem velké části východoafrické fauny. Okolo 500 druhů ptáků a až 70 druhů zde žijících savců nemá běžný návštěvník šanci pohromadě vidět, natož poznat a pojmenovat. Bezpochyby však narazíte na některé z nejrozšířenějších a nejznámějších zvířecích druhů jakými jsou pakoně, zebry, žirafy, sloni, nosorožci, lvi, levharti, gepardi nebo třeba nosorožci.

Gepardí rodina v NP Serengeti

Gepardí rodina v NP Serengeti

Doprava po parku

Nejběžnějším dopravním prostředkem v parku je auto, prohlídku však můžete absolvovat i autobusem. V posledních letech se čím dál větší oblibě těší také vyhlídkové lety. Nad nekonečnými pláněmi se můžete proletět nejen letadlem, ale i horkovzdušným balónem.

Let balónem nad NP Serengeti

Let balónem nad NP Serengeti

Počasí v Serengeti

Nejvhodnější dobou pro návštěvu parku, chcete-li mít šanci vidět migrující stáda, je období mezi prosincem a červnem. Denní teploty vzduchu se v tuto dobu pohybují v rozmezí 17-21°C. Pro Evropana jsou neobvyklé teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které mohou činit i více než 15°C.

Sloni v NP Serengeti

Sloni v NP Serengeti

Možnost pozorovat tisíce divokých zvířat v jejich přirozeném prostředí patří k tomu nejlákavějšímu, co černý kontinent milovníkům fauny a flóry nabízí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín