Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte ostrov v Normandii: Pohádkový Le Mont Saint Michel

Opatství Le Mont Saint Michel

Opatství Le Mont Saint Michel Shutterstock

Komunita s pouhými 30 obyvateli i tajuplná historie, opředená legendami láká už dlouhá léta do Normandie návštěvníky z celého světa: ostrov Le Mont-Saint-Michel se stejnojmenným opatstvím patří oprávněně k nejnavštěvovanějším památkám ve Francii.

Středověká vesnice nad mořskou hladinou

Vesnice Le Mont-Saint-Michel, Normandie

Vesnice Le Mont-Saint-Michel, Normandie Shutterstock

Malebná zátoka, ostrov a klášterní opatství nesou stejné jméno: Le Mont-Saint-Michel. Hlavním lákadlem pro turisty, kteří se rozhodnou pro výlet na toto okouzlující místo v Normandii, je ale dozajista impozantní komplex, tyčící se majestátně nad mořskou hladinou. Jedinečná stavba je nepřehlédnutelnou dominantou ostrova, který má rozlohu pouhých 55 000 metrů čtverečních. Opatství Mont-Saint-Michel, zapsané od roku 1979 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, přitahuje každoročně miliony návštěvníků a je také oblíbeným poutním místem křesťanů z celého světa. Od roku 1998 je Mont-Saint-Michel také součástí slavné Svatojakubské cesty, jejíž jedna část vede také přes území České republiky (kostel Sv. Jakuba v Brně). Říká se, že nenavštívit během dovolené v Normandii Mont-Sain-Michel je stejné, jako jet do Paříže a nespatřit Eiffelovu věž.

Už první pohled na ostrov, středověkou vesnici s pouhými třiceti stálými obyvateli a v neposlední řadě také majestátní opatství v pozadí vám napoví, že máte co do činění s téměř magickým místem. Traduje se, že právě tady hledal slavný režisér Peter Jackson inspiraci ke ztvárnění města Minas Tirith ze slavné trilogie Pán prstenů. Dnes už není opatství jen vzrušující kulisou pro věřící poutníky, ale nabízí také kulturní zážitek.

Zájezdy do Normandie

Ostrov stvořený k rozjímání

Mont-Saint-Michel, Normandie

Mont-Saint-Michel, Normandie Shutterstock

Ať už jako cíl jednodenních výletů z Paříže, která je vzdálená necelé čtyři hodiny jízdy, nebo jako neobvyklá prázdninová destinace; Mont-Saint-Michel inspiruje každý rok více než dva miliony návštěvníků. V příkrém rozporu s tím je počet stálých obyvatel ostrova, který v roce 2017 čítal pouhých 30 lidí. Ale je to právě tiché a klidné prostředí, jako stvořené k rozjímání, díky kterému je Le Mont-Saint-Michel u turistů tak oblíbený. Impozantní ostrov s osobitou elektrizující atmosférou s oblibou navštěvují i poutníci na Svatojakubské cestě.

Obec Le Mont-Saint-Michel leží z části ve Waddenském moři, částečně na stejnojmenném skalnatém ostrově a částečně na pevnině Normandie. Ostrov, oblíbená prázdninová destinace, leží asi jeden kilometr od pevniny. Jeho obvod čítá jen něco málo přes 800 metrů. Poblíž se nachází také hranice s Bretaní. Nejbližší větší město Saint-Malo, které je oblíbenou základnou pro jednodenní výlety na ostrov a jeho slavné opatství, je vzdálené hodinu jízdy. Návštěvu Le Mont-Saint-Michel můžete spojit také s výletem do romantické Bretaně.

Opatství Mont-Saint-Michel

Opatství Mont-Saint-Michel

Opatství Mont-Saint-Michel Shutterstock

Opatství utváří obraz skalnatého ostrova Le Mont-Sain-Michel tak, jako žádná jiná budova. Na žulové skále ční hrdě do výšky 92 metrů stavba, jež si pro svou jedinečnost vysloužila zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO. Uvnitř širokých hradních zdí se nachází tzv. Grand Rue (Velká ulice), která vás během prohlídky zavede do okouzlujícího světa a představí vám to nejlepší z normandské architektury.

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

Čtěte také:

Francie plující v Indickém oceánu aneb Objevte dokonalost ostrova Réunion

Historie opatství

Výhled na opatství Le Mont Saint Michel

Výhled na opatství Le Mont Saint Michel Shutterstock

První sakrální stavba byla na Le Mont-Saint-Michel zbudována již v průběhu 8. století. Podle legendy spatřil biskup Aubert ve snu archanděla Michaela, který mu nařídil, ať zřídí na nejvyšším vrcholu ostrova kapli nesoucí jeho jméno. Biskup tomu nejprve nevěnoval pozornost, ale když se mu tentýž sen zdál každou noc, dal na kopci na počest archanděla vystavět první svatyni. Stavba kláštera, který se na ostrově nachází dodnes, byla zahájena až o několik století později – v roce 1017. Ve středověku se impozantní opatství a s ním i celý ostrov stal oblíbeným poutním místem.

Ostrov je zmiňován také v celé řadě ság a legend. Jedna z artušovských legend praví, že Artuš zabil obra, který tam žil, a uvnitř hradeb opatství se nachází slavný svatý grál. Dodnes o tom, ale neexistuje žádný důkaz. S jistotou můžeme hovořit jen o dokonalé obranné funkci zdejších hradeb, které bez problémů odolávaly celé řadě válečných nájezdů i útokům nepřátel. Později, během francouzské revoluce, se klášter proměnil ve vězení, kde si své tresty odpykávali odpůrci režimu. Za vlády Napoleona III. začala vesnice i opatství sloužit opět svému původnímu účelu.

Doprava na ostrov

Most k opatství Le Mont Saint Michel

Most k opatství Le Mont Saint Michel Shutterstock

Až do roku 1938 byl ostrov pro návštěvníky snadno dostupný železniční dopravou. Později přibilo množství parkovacích míst přímo v areálu. Snadnější dopravní dostupnost však podstatně narušila romantickou atmosféru ostrova a velmi utrpěla také místní fauna i flóra. Tyto skutečnosti vedly k rozhodnutí o odstranění parkovišť i příjezdových komunikací. Dnes se na ostrov dostanete jen přes 760 metrů dlouhý most. To ještě znásobí pocit, že vstupujete na romantický ostrůvek uprostřed rozbouřených vod Atlantiku.

Dovolená ve Francii

Výhledy a architektura

Výlet na Le Mont Saint Michel

Výlet na Le Mont Saint Michel Shutterstock

Na ostrově Le Mont-Saint-Michel i v samotném opatství se nachází velké množství jedinečných architektonických památek. Tradiční normandská architektura opatství, předrománský kostel i gotické klášterní budovy vás pozvou na cestu do minulosti. Uvnitř opatství Le Mont-Saint-Michel můžete navštívit historický refektář, kde kdysi společně stolovali mniši, kteří tu našli svůj domov. Velmi působivá je také křížová chodba, rytířský sál, kolonáda nebo rozlehlý sál pro hosty. Netradiční je také pohled na ministranty, připravující se na mši nebo zvuk zvonů, rozléhající se areálem opatství.

Při návštěvě opatství máte na výběr mezi prohlídkou s průvodcem nebo bezplatnou návštěvou. Obojí má své nesporné výhody. Během komentované prohlídky si můžete být jisti, že vám neunikne žádná zajímavost. Prohlídku můžete absolvovat v několika světových jazycích – včetně angličtiny, němčiny, portugalštiny nebo španělštiny. Komentované prohlídky se účastní vždy větší skupiny návštěvníků. Cena za prohlídky s průvodcem jsou vyšší než za samostatnou návštěvu.

Bezplatná prohlídka je vhodná v případě, že chcete ušetřit peníze a dáváte přednost objevování na vlastní pěst. Nejste také vázáni pevně stanovenou trasou a můžete si sami zvolit tempo prohlídky i zastávky v zajímavých zákoutích opatství. Může se ovšem stát, že vynecháte některé z poutavých míst či památek, které by byly součástí okruhu s průvodcem.

Během prohlídky si určitě nenechte ujít dech beroucí výhledy z hradních zdí. Za příznivého počasí můžete v dálce pozorovat turisty procházející se po pláži i divoké pobřeží. Příliv a odliv vám zajistí neopakovatelné přírodní divadlo. Obzvláště působivé jsou zdejší západy slunce.

Další atrakce

Romantická ulička v Le Mont Saint Michel

Romantická ulička v Le Mont Saint Michel Shutterstock

Na skalnatém ostrově nestojí za návštěvu jen slavné opatství. Velmi inspirativní jsou také ostatní budovy. Máte rádi muzea? Žádný problém. To zdejší vás pozve na fascinující cestu časem. Za zmínku stojí také obchůdky s tradičními suvenýry. Podél hlavní třídy Grand Rue jich najdete celou řadu.

Procházky po ostrově

Stáda ovcí u opatství Le Mont Saint Michel

Stáda ovcí u opatství Le Mont Saint Michel Shutterstock

Samotný ostrov je volně přístupný veřejnosti, neplatí se zde žádné vstupné. Spoléhat se nemusíte ani na otevírací dobu. I s nízkým rozpočtem si tu tak můžete užít příjemnou procházku a zapózovat u jednoho z nejfotografovanějších míst v zemi. Neotřelým půvabem vám učarují také staré žulové domy, historické budovy, stylové kavárny a restaurace i vyhlídky jako stvořené pro piknik. Samotné opatství vás ohromí už při příjezdu do města. Během pěších výletů vám budou dělat společnost stáda ovcí, která jsou nedílnou součástí zdejší krajiny.

Ratatouille: Barevná pohlednice ze sladké Francie

Čtěte také:

Ratatouille: Barevná pohlednice ze sladké Francie

Túra za tekutými písky poblíž Mont-Saint-Michel

Tekutý písek u opatství Le Mont Saint Michel

Tekutý písek u opatství Le Mont Saint Michel Shutterstock

Pokud patříte k milovníkům pěší turistiky, pak byste si neměli nechat ujít výšlap k proslulým tekutým pískům. Za těmi sem míří během odlivu celá řada turistů, kteří se chtějí vrátit do dětství a bezstarostně si zadovádět v tekutém písku, jež svou strukturou připomíná spíše jemné bahno. Důležité: Tento zážitek byste měli absolvovat pouze v doprovodu školeného průvodce, který určí, kdy je tato kratochvíle pro vás bezpečná.

Místní gastronomie

Příprava tradičních crepes

Příprava tradičních crepes Shutterstock

V útulných restauracích a kavárnách na vás čekají kulinářské speciality tradiční francouzské i mezinárodní kuchyně. Mezi ty nejvyhlášenější patří pohankové palačinky crepes, jejichž vůně sem patří stejně neodmyslitelně, jako další ze specialit – pomalu pečené jehněčí maso, které vyniká jemně slanou chutí. Ta není dílem mistrů kuchařů, ale složením jídelníčku zdejších jehňat.

Ochutnejte Francii

Cestovní informace

Západ slunce nad Le Mont Saint Michel

Západ slunce nad Le Mont Saint Michel Shutterstock

Už se nemůžete dočkat, až spatříte tento jedinečný ostrov na vlastní oči? Stačí si jen vybrat z mnoha ubytovacích kapacit v Normandii. Zkuste se inspirovat našimi cestovatelskými tipy tak, abyste si ze své dovolené odvezli jen ty nejkrásnější zážitky.

Kdy cestovat do Normandie

Kdy nastává ideální období pro cestu do Normandie? Takové období neexistuje, protože tato okouzlující část Francie, má svůj půvab v každém ročním období. Silueta opatství, vystupující z mystické podzimní mlhy, příroda probouzející se po dlouhé zimě či spalující sluneční žár, lákající k osvěžení v chladivých vodách Atlantiku. Pokud se chcete vyhnout davům turistů, pak byste měli dorazit mimo období letních prázdnin. I v průběhu léta si tu však můžete užít příjemně intimní atmosféru – pokud si přivstanete a vychutnáte si romantický východ slunce nebo vyrazíte v podvečer a dopřejete si pohled na osvícenou budovu opatství s hvězdnou oblohou v pozadí. V letní sezóně si můžete objednat také večerní prohlídku opatství s průvodcem. Zkušení cestovatelé doporučují naplánovat dovolenou na začátek září, kdy opadne největší nápor turistů.

Kulturní akce

Opatství slouží také jako místo konání zajímavých společenských a kulturních akcí. Ty se tu konají v průběhu celého roku. Interiér opatství často rozezní koncerty vážné hudby. Pokud byste si chtěli užít některou z akcí, stačí jen sledovat internetové stránky opatství a s dostatečným předstihem zarezervovat vstupenky.

Cesta do Normandie

V blízkosti Le Mont-Saint-Michel se nachází mezinárodní letiště Rennes a Caen-Carpiquet. Na tato letiště nelétá zatím žádná přímá linka, je tedy nutné zvolit navazující let přes Lyon. Případně volit mnohahodinovou cestu vlastní dopravou. Totéž platí cesty vlakem či autobusem, kdy je nutné volit cestu spoje mířící přes Paříž, Caen, Pontorson a dále pokračovat kyvadlovou dopravou na ostrov.

Cesta na ostrov

Zatímco dříve bylo k dispozici parkoviště přímo na ostrově, nyní musíte auto či motorku zaparkovat na asi 3,5 kilometru vzdáleném odstavném parkovišti. Odtud vás odveze buď kyvadlová autobusová doprava nebo stylový koňský povoz. Doba jízdy se může lišit, ale v průměrně trvá okolo 25 minut.

Cestovní pojištění: Neviditelný strážce vaší dovolené

Čtěte také:

Cestovní pojištění: Neviditelný strážce vaší dovolené

Ceny

Zatímco farnost Le Mont-Saint-Michel můžete navštívit zcela zdarma, za návštěvu opatství se platí vstupné. Dospělí platí 11 EUR na osobu. Snížené vstupné 8 EUR je k dispozici pro děti, studenty od 18 do 25 let a seniory. Pro skupinky čítající více než 20 osob platí snížená sazba 9 EUR na osobu.

Zpoplatněno je také parkování. Mimo sezónu 9,10 EUR na den a auto, v hlavní sezóně 14,20 EUR na den a auto. Odlišné ceny platí pro motocykly a autobusy. Získané finance jsou použity na opravy a investice do obnovy budov. Kyvadlový autobus, který vás doveze na ostrov, lze využít za 3 EUR na osobu. Děti do 4 let mají dopravu zdarma. Pokud se rozhodnete pro romantickou jízdu kočárem, pak si připravte 6,10 EUR za jednu jízdu. I zde mohou cestovat děti do 4 let zdarma.

Otevírací doba opatství

Otevírací doba impozantní budovy opatství se liší podle sezóny. V období mezi 2. lednem a 30. dubnem plánujte návštěvu mezi 9:30–18:00, zatímco od 2. května do 31. srpna vás tu uvítají od 9:00 do 19:00. Od 1. září do 31. prosince je možné opatství navštívit mezi 9:30–18:00. Pro návštěvníky je zavřeno jen tři dny v roce a to 1.ledna, 1. května a 25. prosince.

Zavazadla a oblečení

Protože se po ostrově budete pohybovat převážně pěšky, je ideální volit co nejmenší počet zavazadel. V zásadě nejsou nutné obědové balíčky ani velké svačiny. Na místě je dostatek míst k občerstvení a byla by škoda neochutnat to nejlepší z místní kuchyně. Měli byste však myslet na teplou bundu, protože večery tu bývají poměrně chladné i uprostřed léta. Doporučujeme také dostatek tekutin, které přijdou vhod při náročném výstupu – zejména v letních měsících. Nezapomeňte ani pevnou obuv, která vám usnadní chůzi po kamenitém terénu i schodech.

Hotely a ubytování

Přímo na ostrově se nachází několik ubytovacích kapacit, díky kterým si můžete dopřát romantické kouzlo tohoto místa až do pozdních nočních hodin. Některé z hotelů jsou situovány v těsné blízkosti opatství a nabízejí tak úchvatný výhled na záliv, zatímco jiné mají výhled na historické budovy. Po setmění se vám tak naskytne netradiční pohled z balkónu na mysticky osvětlené starobylé uličky. Noc dodává místu pokojnou atmosféru a záleží tak jen na vás, zda zvolíte hotel zařízený v historickém stylu, který dokonale ladí s charakterem ostrova nebo dáte přednost modernímu ubytování. Na tomto skalnatém ostrově vás ke spánku ukolébá zvuk vln tříštících se o útesy. Široké spektrum ubytovacích kapacit se nachází také v bezprostředním okolí ostrova i ve zbytku Normandie, kde jistě najdete mnoho hotelů přesně podle vašeho vkusu.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín