Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte Den díkůvzdání aneb Tradiční menu, které spojuje generace

Tradiční menu, Den díkůvzdání

Tradiční menu, Den díkůvzdání Shutterstock

Den díkůvzdání představuje v USA i dalších koutech světa, oslavu rodinné soudržnosti a vděčnosti. Příbuzní se setkávají u jednoho stolu, který se prohýbá pod náporem tradičních pokrmů. Jednotlivé chody hostiny odráží bohatou historii tohoto svátku. Středobodem menu je pečený krocan, zdatně mu sekundují brambory v různých obměnách, které doplňuje sladká chuť brusinek a batátů. Dříve, než se všichni spokojeně nacpaní odvalí od stolu, přijde na scénu dezert, který podtrhuje atmosféru vrcholícího podzimu.

Historie oslav vděčnosti

Rodinná tradice na den Díkůvzdání

Rodinná tradice na den Díkůvzdání Shutterstock

Hlavním poselstvím čtvrtého listopadového čtvrtku je po boku těch nejbližších připomenout oslavu sklizně, o kterou se první osadníci podělili s původními Američany. Skrze pokrmy, jejichž kořeny se dotýkají dávných tradic, probíhá oslava bohatství podzimní úrody a pohostinnosti. Příběh tohoto svátku se začal psát během osidlování Ameriky v 17. století, u příležitosti konání první hostiny mezi anglickými osadníky a domorodými kmeny Wampanoag na území dnešního Massachusetts. Po úspěšné sklizni chtěli angličtí přistěhovalci poděkovat obyvatelům za pomoc, a tak společně usedli ke stolu. Svátek se postupně vyvinul v národní tradici, v roce 1863 ji dokonce Abraham Lincoln vyhlásil oficiálním národním svátkem, dodnes známým jako Den díkůvzdání.

Objevujte s námi svět

Krocan jako hlavní hvězda 

Pečený krocan

Pečený krocan Shutterstock

Ikonou, bez které by se listopadová hostina neobešla, je bezesporu pečený krocan. Voňavá pečínka bývá navíc plněná nádivkou z pečiva, cibule a bylinek, netradiční nádech ji dodává sušené ovoce nebo ořechy. Poté, co se po několikahodinovém pobytu v troubě krocan připravuje k servírování, na sporáku zpravidla probublává i bohatá omáčka z výpeku. Ta dodá výsledné masové lahůdce šťavnatost a báječně zvýrazní chut. Ptáte se, proč rok, co rok ze sváteční tabule voní nadívaný krocan? Právě ten dle amerických tradic symbolizuje hojnost.

Za vůní kávy mezi horské stráně i na slunné pobřeží

Čtěte také:

Za vůní kávy mezi horské stráně i na slunné pobřeží

Harmonické přílohy, které nezklamou

Variace příloh na Den díkůvzdání

Variace příloh na Den díkůvzdání Shutterstock

Nedílnou součástí slavnostního stolu jsou přílohy, které příjemně doprovodí hlavní masový chod. Jejich nabídka také prezentuje ingredience ve své vrcholné sezóně. Naprostým přílohovým evergreenem je bramborová kaše, která svou krémovou konzistencí doslova pohladí po jazyku. Může za to štědrá porce másla a smetany. O zajímavý chuťový kontrast se postarají batáty, které jsou bramborám vzdáleně podobné, vynikají však sytě oranžovou barvou a jemným sladkým dozvukem. V některých rodinách se servírují brusinky ve formě omáčky nebo kompotu. Červené bobule plné vitaminů s sebou přinášejí osvěžující nakyslý kontrast. Máslová kukuřice společně s opečenými fazolkami připomínají původní osadnickou úrodu. Každá rodina si však z generace na generaci předává různé osobní variace. Někde se zelenina zapéká, jinde nesmí na stole chybět ve formě čerstvého salátu. Mnozí nedají dopustit na domácí chléb, jehož kůrka příjemně křupne a vláčnou střídou se dá z talíře krásně vymazat poslední zbytek lahodné omáčky.

Od pho po boršč aneb Hřejivá polévková cesta kolem světa

Čtěte také:

Od pho po boršč aneb Hřejivá polévková cesta kolem světa

Sladká tečka plná vůní podzimu

Tradiční dýňový koláč

Tradiční dýňový koláč Shutterstock

Co by to bylo za sváteční večeři, kdyby na stole chybělo vyvrcholení v podobě dezertu? Nejčastěji boří účastníci oslav své dezertní vidličky do krémové náplně dýňového koláče. Jeho kořeněná chuť plná smetany, vajec a dýňového pyré skvěle kontrastuje s křupavostí křehkého těsta. Oblíbenou sladkou alternativou je také pekanový koláč, bohaté oříškové chuti ve spojení s karamelem se totiž nedá odolat. Ve výčtu nejde zapomenout ani na klasiku mezi rodinnými recepty, kterou představuje jablečný koláč. Voní totiž jako skořice, domov a vzpomínky na dětství.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Přípitek na oslavu hojnosti

Kořeněný jablečný mošt

Kořeněný jablečný mošt Shutterstock

Nezbývá než pozvednout číše, připít si na zdraví a další společné chvíle plné pospolitosti i smíchu. Radostnou atmosféru hostiny dotváří bílé víno, které příjemně lahodí k jemnému drůbežímu masu. S bohatými přílohami korespondují zase těžší červená vína. Pro slavností přípitek se hodí sezónní koktejly, třeba brusinkové prosecco nebo dýňové martini. Sváteční náladu navodí i vůně jablečného moštu, do kterého se pro zpestření přidává hřebíček nebo badyán. Podává se jako osvěžující chlazená varianta, v horké podobě dokáže zahřát během listopadových plískanic. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín