Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte moravské speciality s nevšedními názvy

Vybrali jsme pro vás několik tradičních a oblíbených specialit původem z Moravy. Jaké výtečné pokrmy se ukrývají za nevšedními jmény? Některé z nich už určitě znáte, s jinými se možná teprve seznámíte. Vězte však, že jsou všechny velice chutné.

Horácké zahýbance

Horácké zahýbance představují jednoduchou, a přitom zajímavou úpravu pečeného bramborového těsta s krajovou náplní z jablek, mrkve a máku. Uvedené suroviny svědčí o původu z Horácka, oblasti, jejíž největší část dnes spadá do kraje Vysočina.

Příprava Horáckých zahýbanců

Příprava Horáckých zahýbanců

Recept pochází z okolí Velkého Meziříčí, města plného pamětihodností. Navštivte třeba tamní zámek, jehož část zabírá Muzeum Velké Meziříčí. Rozsáhlý areál s hradbami a parkem má své místo na seznamu kulturních památek. Z dalších atraktivních staveb jmenujme kostel sv. Mikuláše na náměstí, Novou synagogu, Starou synagogu využívanou jako muzeum aj.

Zámek Velké Meziříčí

Zámek Velké Meziříčí

Loštická česnečka

Jednoduchá a zdravá polévka původem z Loštic bývá dodnes součástí jídelníčků moravských hospůdek. Hlavními ingrediencemi jsou česnek a tvarůžky, typické pro všechny moravské hospody po celé minulé století.

Loštická česnečka

Loštická česnečka

Loštice leží v jižní části okresu Šumperk v Olomouckém kraji a jsou známé především dlouhou tradicí výroby olomouckých tvarůžků. Ostatně zde také najdete muzeum, které nabízí vhled do historie jejich výroby. A co je zvlášť zajímavé, vyskytuje se zde rovněž tvarůžková cukrárna, vyrábějící Poštulkovy tvarůžkové moučníky – slané dobroty s jemnou tvarůžkovou pěnou.

Tvarůžkové moučníky

Tvarůžkové moučníky Blanka Post

Zájemci o kulturu a historii mohou navštívit památník malíře Adolfa Kašpara a expozici o dějinách města, ateliér řezbáře Jaroslava Beneše či židovskou synagogu. Ta je přístupná o víkendech.

Lužické praskokrky

Tradiční recept z nekynutého těsta pochází z obce Lužice v okrese Hodonín. Nudle neboli „krajance“ se zavařovaly do polévek, zejména fazolových. Upravené s praženou krupicí byly poměrně syté a podávaly se s hlávkovým salátem jako hlavní polední jídlo. Vařívaly se hlavně v létě, ale některým strávníkům příliš nevyhovovaly jednak proto, že šlo o bezmasé jídlo, a také kvůli tomu, že špatně lezou do krku.

Lužické praskokrky

Lužické praskokrky

Lužice leží 4 km jihozápadně od Hodonína a dosud se zde udržují tradice a zvyky Slovácka. K místním zajímavostem patří kostel sv. Cyrila a Metoděje z roku 1874, sousoší Piety s křížem a památkový domek zvaný Starý kvartýr, předělaný na muzeum.

Olomoucké tvarůžky

Výroba moravského zrajícího sýru z odtučněného mléka se již od 15. století tradičně soustředila do regionu Haná. Dnes je s ní spojeno, jak již víme, město Loštice. Označení olomoucké tvarůžky vzniklo díky trhům v Olomouci, kde se sýry prodávaly, ačkoli většina se jich vyráběla v okolních vesnicích pod názvem selské tvarůžky. Samo slovo tvarůžky má původ v tvarohu, meziproduktu výroby tvarůžků.

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky

Centrum Olomouce koncem dubna ožívá festivalem na počest této typické hanácké speciality. Návštěvníci mohou ochutnávat tvarůžky v teplém i studeném provedení. Nechybějí ani tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů. Součástí bývá též zajímavý doprovodný program zahrnující vystoupení folklorních souborů.

Štramberské uši

Pochoutka z perníkového těsta ve tvaru kornoutu se tradičně peče ve Štramberku a okolí. Od roku 2007 jsou Štramberské uši prvním českým potravinářským výrobkem, kterému Evropská unie přiznala ochranu zeměpisného označení původu v rámci standardní procedury.

Štramberské uši

Štramberské uši

Štramberk se nachází v okrese Nový Jičín nedaleko Kopřivnice. Jeho dominantou je stejnojmenný hrad s gotickou věží Trúba, jež slouží jako rozhledna. Na náměstí sídlí Muzeum Štramberk a Muzeum Zdeňka Buriana. Na hoře Kotouč se pak nalézá městský park Národní sad s galerií soch a památníků osobností českých dějin. Je zde i jeskyně Šipka, proslavená nálezem zlomku spodní čelisti neandrtálského dítěte.

Štramberk

Štramberk

Valašský frgál

Vynikající koláč původem z Valašska se v současné době rozšířil po celé zemi prostřednictvím poutí a folklorních akcí. Můžete ho ochutnat prakticky na každém řemeslném jarmarku při příležitosti oslav nějakého výročí, třeba v prosinci o Napoleonských dnech ve Slavkově u Brna nebo během populárních burčákových slavností ve Znojmě. Z velkých kulatých koláčů rozmanitých příchutí si určitě vyberete ten svůj, ať už to bude povidlový, borůvkový, brusinkový, hruškový, tvarohový, makový nebo úplně jiný.

Valašský frgál

Valašský frgál

Žítkovské naleváky

Jde o jednu z tradičních úprav placek pečených na plotně. Polevu tvoří máslo, horké mléko, mák a cukr. Používala se i na jiné buchty. Podobně připravená slavnostnější buchta se podává i jako štědrovečerní jídlo zvané „pukance“.

Žítkovské naleváky

Žítkovské naleváky

Recept pochází ze Žítkové, což je obec v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Její historické území se rozkládá v pěti katastrálních územích a dvou státech (ČR a SR). K zajímavým místům obce patří kaple Panny Marie Kopanické, nově zbudovaná stavba pěkně zapadající do krajiny.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín