Ochutnejte Srí Lanku: Kulinářské poklady z ostrova úsměvů
Ostrovní stát Srí Lanka, který omývají vody Indického oceánu, je bezbřehou studnicí přírodního bohatství. Najdete tu zdánlivě nekonečná čajová políčka, ohromné burácející vodopády, zlatavé pláže, divoké i klidné vody oceánu, národní parky plné slonů a krokodýlů, chrámy zasvěcené Buddhovi a domorodce, kteří vám svou vřelostí a optimismem zaručeně zlepší náladu. Na ostrově ve tvaru kapky vás rádi zasvětí do tajů ájurvédy, vědy o fungování lidského těla, která má svou kolébku v Indii. Obyvatelé Srí Lanky ji během staletí vypilovali k dokonalosti a stala se samozřejmou součástí každodenního života. A vězte, že užít si takovou slastnou ájurvédskou masáž, je zážitek vskutku královský.
Národ milující chilli
Cejlonskou gastronomii ovlivnila nejen sousední Indie, ale i národy, které si v minulých staletích území nárokovaly. Můžete tu tak postřehnout prvky arabské, portugalské, holandské či anglické kuchyně. Všechny tradiční jídla jsou velmi ostrá a díky tomu mohou být pro průměrného Středoevropana takřka nepoživatelná. V restauracích i pouličních bistrech, se však zpravidla setkáte s mnohem méně pikantní turistickou verzí pokrmů. Díky příznivému klima, se zdejší plantáže prohýbají pod keříky s legendárním cejlonským čajem, ale svuj domov tu našlo i mnoho druhů koření, sladkého exotického ovoce a voňavé zeleniny. Na jakých dobrotách si lidé v zemi plné úsměvů pochutnávají nejraději?
Chutney
Univerzální ovocná, nebo zeleninová omáčka, kterou s oblibou servírují kuchaři z celého světa, má na jídelníčku domorodců své nezastupitelné místo. Na Srí Lance se největší popularitě těší hlavně mangové chutney (česky čatní), jehož základem je zmíněné ovoce, chilli, zázvor, česnek a další koření. Potom, co se v hrnci vše společně provaří, vznikne vysoce návyková a chuťově dokonalá žlutá omáčka. Můžete si ji dát jako dip ke grilovanému masu, nebo si v ní namáčet kousky místního chleba Rótí.
Appam
Máte rádi palačinky? Pak vaše srdce při ochutnávce této speciality zaplesá radostí. K přípravě appam se používá rýžová mouka, která se smíchá s vařenou rýží, droždím a solí. Díky její variabilitě si ji obyvatelé ostrova rádi dopřejí jak k snídani, tak na sklonku dne. Těsto se smaží v hluboké wok pánvi, proto je výsledkem kulinářského snažení vyklenutá miska, kterou díky neutrální chuti můžete naplnit prakticky čímkoliv. Výtečná je třeba slaná varianta s mořskými plody a restovanou zeleninou, ale parádu na talíři a na jazyku vykouzlí i jednoduchá kombinace s čerstvým ovocem. Vsaďte se, že šťavnatější a sladší ananas, mango, papáju nebo banány, jste dost možná nikdy nejedli.
Čtěte také:
Rýže a kari
Všudypřítomné základní jídlo místní kuchyně, se kterým domorodci vstávají i usínají. Pokud si pod pojmem kari představujete sáček se žlutým kořením, který znáte z tuzemských supermarketů, musíme vás vyvést z omylu. V indické a asijské kuchyni se pod tímto označením neskrývá koření, ale spíše způsob přípravy jídla. Jedná se o pokrmy z masa, ryb, zeleniny, ostré omáčky a koření, ve formě pasty nebo prášku. Někdy se přidává i kokosové mléko, ale co ve směsích na Srí Lance rozhodně nikdy nechybí, je notná dávka chilli. To ve zdejších luzích a hájích působí jako střevní dezinfekce a pálivá jídla, ze kterých by se mnohým našincům nahrnuly slzy do očí, v zemi cejlonského čaje konzumují i malé děti. Jak už název dobroty napovídá, k miskám s kari už stačí přidat jen pořádnou porci rýže a hodování může začít!
Kiribath
Není těžké si všimnout, že obyvatelé ostrova nedají bez rýže ani ránu. A právě Kiribath, tedy lahodnou krémovou rýži, tu zbožňují malí i velcí po mnoho generací. Příprava je triviální, rýže se zalije kokosovým mlékem, osladí a vaří tak dlouho, dokud uvolněný škrob nepropůjčí celé směsi pudinkovou konzistenci. Podává se k snídani, ke svačině, jako cukroví na svatbách, na oslavách a jeho chuť milují hlavně děti. Pokud někdy budete mít tu čest a navštívíte exotické království jménem Srí Lanka, ochutnat Kiribath je přímo povinnost.
![](https://dcontent.inviacdn.net/shared/img/web-100x100/2017/9/27/m0/477786.jpg)
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.