Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od pho po boršč aneb Hřejivá polévková cesta kolem světa

Horký kuřecí vývar

Horký kuřecí vývar Shutterstock

Talíř plný horké polévky je považován za základ, který u stolu spojuje lidi napříč kulturami. I naše babičky moc dobře věděly, že polévka je grunt. Ať už jde o jednoduchý vývar, bohatou krémovou polévku nebo vydatný chod plný masa či zeleniny, platí za neodmyslitelnou součást rodinného hodování a symbol domova. Vydejte se společně s námi na gastronomickou cestu kolem světa, tekutý klenot na talíři totiž milují všude napříč zeměkoulí. 

Bouillabaisse (Francie)

Bouillabaisse

Bouillabaisse Shutterstock

Talíř plný francouzské rybí polévky vás už při prvních soustech přenese do oblasti Marseille, kde časně z rána místní rybáři vyráží na moře pro nejčerstvější ingredience a základ této sváteční polévky. Aby chod mohl nést hrdý název bouillabaisse, musí obsahovat alespoň 4 základní ryby, bez kterých by se tekutý zázrak neobešel. V horkém vývaru vonícím po česneku, bazalce, fenyklu i pomerančové kůře můžete lžicí vylovit také krevety, mušle nebo další mořské plody, které se vám v záplavě harmonických chutí doslova rozplynou na jazyku. Sami Francouzi pokrm přezdívají božské vábení.

Dovolená ve Francii

Boršč (Ukrajina, Polsko)

Tradiční ukrajinský boršč

Tradiční ukrajinský boršč Shutterstock

Sytě červenou polévku si nejlépe vychutnáte ve státech východní Evropy, její nasládlou chuť si však zamiloval celý svět. Různé regiony vytváří drobné nuance chutí, pevným základem vždy zůstává červená řepa, brambory, cibule i zelí. V Rusku, Polsku i na Ukrajině se chod připravuje s masovým základem. Ani vegetariáni však nezůstanou zkrátka, čistě zeleninové varianty obohacené o luštěniny nejsou výjimkou v žádné z tamních kuchyní. Závěrečnou tečkou a nositelem jemnosti je lžíce zakysané smetany. Boršč vás potěší zejména v chladných dnech, kdy potřebujete prohřát tělo a potěšit mysl.

Zájezdy do Polska

Lohikeitto (Finsko)

Finská Lohikeitto

Finská Lohikeitto Shutterstock

Na mrazivém severu vědí, jak zimou zchřadlému tělu udělat radost. Ve chvíli, kdy se servíruje lohikeitto, roztávají ledy i milovníci ryb. Smetanová polévka v sobě totiž kromě brambor, pórku a mrkve ukrývá i kousky filetů z lososa. Jeho křehké maso příjemně kontrastuje s křupavými kousky zeleniny a pomyslnou třešničkou na dortu je přidání hrsti čerstvého kopru. Lohikeitto nejvíce oceníte po výletu za krásami finské přírody. V zemi tisíce jezer je stále co objevovat!

Dovolená ve Finsku

Menudo (Mexiko)

Menudo s limetkou a cibulí

Menudo s limetkou a cibulí Shutterstock

Víte, co dělat, pokud to v Mexiku přeženete s tequilou? Odpověď zní: talíř plný menudo. Za její výživnou a pikantní chutí stojí čas i špetka lásky, na sporáku totiž klokotá až šest hodin. Pomalé vaření hovězím dršťkám náramně prospívá, po dlouhé lázni se doslova rozpadají na jazyku. Výsledný horký vývar kořeněný kmínem, česnekem, oreganem a nepostradatelným chilli vás postaví na nohy, ať už se o vás pokouší bacil nebo máte za sebou pořádný flám.

Zájezdy do Mexika

Ribollita (Itálie)

Toskánská Ribollita

Toskánská Ribollita Shutterstock

Až se ocitnete uprostřed zvlněné krajiny plné vína a oliv, nesmíte odjet, aniž byste ochutnali ribollitu. Vydatná polévka plná zeleniny, bílých fazolí a staršího chleba je typickým toskánským pokladem. Na první pohled obyčejné rolnické jídlo, které vzniklo jako způsob spotřeby zbytků, se proměnilo v gastronomický symbol regionu. Dnes se i ty nejprestižnější toskánské restaurace předhání v tom, o jakou novou lahodnou interpretaci ribollity obohatí svůj jídelní lístek.

Dovolená v Itálii

Laksa (Malajsie, Singapur)

Laksa ze Singapuru

Laksa ze Singapuru Shutterstock

Jako hřejivá náruč vás obejme pikantní polévka s nudlemi, krevetami nebo kuřecím masem. Oblíbené malajské a singapurské jídlo vás překvapí svěžestí bylinek i krémovou chutí, o kterou se postará kokosové mléko. Po pár soustech ucítíte také ostrou pálivost chilli papriček i lehkou kyselost tamarindu. Existuje několik druhů laksy, přičemž každý z nich vyniká specifickou přípravou, společným zůstává základ z poctivého vývaru. 

Zamilujte si Singapur: Dravý, spořádaný, zelený i vizionářský

Čtěte také:

Zamilujte si Singapur: Dravý, spořádaný, zelený i vizionářský

Gazpacho (Španělsko)

Osvěžující gazpacho ve sklenicích

Osvěžující gazpacho ve sklenicích Shutterstock

Chcete-li si dopřát překvapivé osvěžení, zamiřte na jih Pyrenejského poloostrova a objednejte si gazpacho. Studená polévka pocházející z oblasti Andalusie vás omámí svěží zeleninovou chutí rajčat, paprik, okurek, česneku a olivového oleje. Do slunného Španělska se vyplatí vyrazit nejen za sladkou chutí zralých rajčat, ale i neotřelou architekturou, pohádkovou přírodou a odpočinkem na dlouhých plážích plných písku a pohody.

Zájezdy do Španělska

Pho (Vietnam)

Tradiční vietnamské pho

Tradiční vietnamské pho Shutterstock

Kdo už alespoň jednou ochutnal pho, velmi pravděpodobně si na svůj cestovatelský wish list připsal návštěvu Vietnamu. Právě tam vám naservírují tradiční polévku z nudlí a voňavého masového vývaru, která dokáže doslova zázraky. Obohatí vaše tělo o cenné vitamíny a podpoří imunitní systém, zároveň vám dokáže vlít energii do žil. Vietnamci ho proto rádi podávají k snídani, ale každého strávníka potěší v jakoukoli denní dobu. Několik hodin tažený vývar vonící hřebíčkem a badyánem je nejen vyhlášenou lahůdkou, ale také rituálem pohostinnosti a nedílnou součástí společenských setkání.

Dovolená ve Vietnamu

Harira (Maroko)

Marocká Harira

Marocká Harira Shutterstock

Maroko vás přivítá divokou přírodou, originální kulturou i rozmanitou gastronomií, kterou při zvláštních a slavnostních příležitostech reprezentuje harira. Polévka bohatá na hovězí maso, luštěniny, voňavé bylinky a koření, předznamenává konec půstu. Místní se na ní těší celé postní období zvané ramadán. Její pikantní chuť si v Maroku můžete vychutnat i kdykoli během roku. Spárování polévky se slaďoučkými datlemi má za následek takřka návykovou explozi chutí.

10 lokací, kde si zamilujete Maroko

Čtěte také:

10 lokací, kde si zamilujete Maroko

Arašídová polévka (Západní Afrika)

Africká arašídová polévka s kuřecím masem

Africká arašídová polévka s kuřecím masem Shutterstock

Hustá arašídová polévka je lahodné a výživné jídlo, za kterým se vyplatí vyjet do západní Afriky. Tamní kuchyně skýtá mnoho překvapivých chutí. Za nekorunovaného krále by se dal označit pokrm, který zahřeje, zasytí, a navíc tělu dodá hromadu bílkovin i zdravých tuků. Nedílnou součástí polévky je kromě arašídového másla i rybí nebo kuřecí maso, přiměřená dávka chilli papriček, zázvor, koriandr a vývar. Výsledná krémová konzistence v sobě skrývá příjemnou rovnováhu mezi sladkým, pikantním a aromatickým.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín